terug

Jeugdpsychiatrie (dag) klinische kinder- en jeugdpsychiatrie

Kinder- en jeugdpsychiater

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Tijdens de diverse stages leer je kinderen/jongeren te onderzoeken in samenhang met hun omgeving en ontwikkelingstaken, hun psychische kwetsbaarheden en sterke kanten in te schatten en te beoordelen en hen te behandelen in alle facetten. Je leert het kinder psychiatrisch onderzoek toe te passen op verschillende leeftijden, ontwikkelingsanamnese, systeem onderzoeken doen evenals behandelingen, variërend van farmacotherapie, psychotherapie, zowel individueel als systeemgericht.

Hoe ga ik leren?

Inhoud werkzaamheden

Dit hangt gedeeltelijk af van de stageplek (zie stage beschrijvingen Bascule).
Er zijn een aantal algemene principes:
- Tijdens alle stages patiëntenzorg (min. 18 maanden) psychiatrische psychotherapie.

- De kinder- en jeugdpsychiater geeft wekelijks werkbegeleiding.

- Alle AIOS doen mee in de dienstenpoule voor de avond-, nacht- en weekenddiensten waarbij je geconsulteerd kan worden door andere afdelingen van de Bascule, de gesloten jeugdzorg de Koppeling en de kindergeneeskunde en de SEH van het Amsterdam UMC, AMC.

- De AIOS woont elke maandagochtend een referaat bij.

- De AIOS is aanwezig bij de ochtend overdracht (ma en vr).

- De AIOS participeert in MDO van haar/zijn team.

Er is een uitgebreid onderwijsprogramma voor de opleiding kinder- en jeugdpsychiatrie inclusief groepssupervisie voor verschillende vormen van psychotherapie en mentoraat.

In samenspraak met AIOS kan een individueel stage inhoud gerealiseerd worden, passend bij IOP van betreffende AIOS.

Show-and-tell

• Kortdurende behandeling: Aansluitend aan de observatieperiode kan kortdurende behandeling worden geboden voor een periode van drie maanden. Dat kan zowel klinisch als dagklinisch gebeuren.
• Time out: Als de thuissituatie overbelast is geraakt, kunnen kinderen met ernstige psychiatrische problematiek voor maximaal twee weken worden opgenomen.
• Crisisopname en BOPZ opname: Bij een crisisopname gaat het om acute psychiatrische problematiek, waarbij tijdelijk extra zorg nodig is en het kind direct klinisch wordt opgenomen.

STAGEPLAATSTYPE STAGE (klinisch/ ambulant/ consultatief)OMSCHRIJVING
hoog complexe zorg regioteam Amstelland, Kajak expertise ASSambulant Het regioteam biedt wijkgerichte specialistische kinder- en jeugdpsychiatrische zorg . Er zijn daarbij korte lijntjes met ouderkindteams, scholen en overige voorzieninigen voor jeugdigen. Er vindt zowel diagnostisch onderzoek als behandeling plaats. Als bij de aanmelding de diagnose al bekend is, kan direct gestart worden met de behandeling. Via de supervisor zal er een accent liggen op ASS (second and third opinions, consultaties binnen de Bascule, eventueel wetenschappelijk onderzoek).
Cluster centraal - Panamaklinische acute psychiatrie Panama is een acute psychiatrische afdeling voor jongeren van 12 tot 18 jaar oud. Het is een gesloten afdeling. Patiënten zijn opgenomen op vrijwillige basis (dus de patiënt en de gezaghoudende volwassene(n) geven toestemming of onder dwang (door het gebruik van de Wet BOPZ). De afdeling probeert zoveel mogelijk korte opnames te bieden. We gaan er van uit dat elke patiënt aan het einde van de opname terugkeert naar het gezin of woonplek van herkomst. Panama maakt gebruik van Non-Violent Resistance (NVR). Dit is een methodiek om agressie op de afdeling te vermijden en om constructiever met patiënten en ouders samen te werken.
Cluster centraal - Speedbootklinische acute psychiatrie
Cluster centraal - San Francisco Ambulante en klinische kinder- en jeugdpsychiatrie De behandeling is voor jongeren tot achttien jaar. In sommige gevallen behandelen wij ook jongeren van achttien jaar. De behandeling vindt plaats in de vorm van poliklinische hulp, deeltijdbehandeling, dagbehandeling of dag-en-nachtbehandeling. Ook is behandeling mogelijk op de tienerafdeling van het Emma Kinderziekenhuis/AMC.
Cluster centraal Ziekenhuisteam Het accent binnen deze stage ligt op de consultatieve en liaison kinder-jeugdpychiatrie ten behoeve van het Emma Kinderziekenhuis, zowel voor klinisch opgenomen kinderen en jongeren als kinderen en jongeren in poliklinische zorg. Een deel van het werk heeft een acuut karakter zoals diagnostiek en behandeling van delirante beelden en beoordeling bij depressie en suicidaliteit op de intensive care , opname afdelingen en eerste hulp. Vanuit het soma/consulten team van de zorglijn emotionele stoornissen worden daarnaast veel kinderen en jongeren behandeld met onverklaarde lichamelijke klachten , chronische vermoeidheid en psychiatrische co -morbiditeit bij lichamelijke ziekte. Eens in de twee weken is er een screenend psychiatrische spreekuur op de polikliniek kindergeneeskunde waar kinderen en jongeren met alle mogelijke vragen binnen de kinderpsychiatrie worden aangemeld met als doel advies tot verdere behandeling en inschatting ernst van de problematiek. Starten met een therapie gericht op deze doelgroep is vaak mogelijk als onderdeel van de stage. Ervaring opdoen met diagnostiek gericht op de bredere doelgroep affectieve stoornissen , tics en eetstoornissen vormt een deel van de werkzaamheden.
Regio team Nieuw-West en Westpoort, hoog complexe zorg expertise GS Ambulant Het regioteam biedt wijkgerichte specialistische kinder- en jeugdpsychiatrische zorg . Er zijn daarbij korte lijntjes met ouderkindteams, scholen en overige voorzieninigen voor jeugdigen. Er vindt zowel diagnostisch onderzoek als behandeling plaats. Als bij de aanmelding de diagnose al bekend is, kan direct gestart worden met de behandeling. Via de supervisor zal er een accent liggen op gedragstoornissen. Gedragsstoornissen kent 2 samenwerkende expertise centra: het Expertisecentrum Agressie & Opstandigheid en ADHD CoMPLEkS (Concentratie, Medicatie, Plannen, Leren, Executieve functies, kinderen, Slaap). De AIOS werkt voornamelijk vanuit het expertise centrum Agressie & Opstandigheid. Dit biedt diagnostisch onderzoek en behandelingen voor kinderen en jongeren met hun ouder(s), die veel last hebben/ ervaren van woedebuien, makkelijk gefrustreerd raken en/of geprikkeld reageren, moeite hebben met gezag, thuis en/of op school, druk en impulsief zijn. Het centrum richt zich op diagnostiek (inclusief second opinion) naar gedragsstoornissen en de vaak bijkomende of onderliggende psychische problemen als trauma, ADHD, tics, angst/depressie, autisme en slaapproblemen. De leeftijdsgroep is t/m 18 jaar (inclusief infants). Wanneer de intelligentie beneden gemiddeld (IQ<80) is of als jongeren in aanraking gekomen zijn met politie en justitie, wordt meestal verwezen naar een afdeling die zich hier specifiek op richt. Bij de behandeling is het kind/de jongere het uitgangspunt. Hierin wordt soms vooral met de ouder(s) gewerkt, soms vooral met het kind/de jongere. Ook kan worden geïndiceerd voor gezinstherapie of er wordt een groepsbehandeling aangeboden.
regio team Zuid/ West, hoog comlexe zorg, expertise VB Ambulant Het regioteam biedt wijkgerichte specialistische kinder- en jeugdpsychiatrische zorg. Regioteam West/ Zuid biedt hulp aan kinderen en jongeren met een lichte, matige of ernstige verstandelijke beperking en (een vermoeden van) psychiatrische problematiek.
Cluster Centraal de Koppeling De Koppeling is een besloten behandelcentrum voor jongeren van 12 tot 18 jaar met ernstige gedragsproblemen.
In de Koppeling werken vier organisaties samen aan de goede behandeling van jongeren met een ernstige en complexe problematiek: Spirit vanuit de jeugdzorg, de Bascule vanuit de psychiatrie, Altra vanuit het onderwijs en Lijn5 met haar specifieke kennis van kinderen met een licht verstandelijke beperking.
Er is plaats voor 112 jongeren, verdeeld over 12 JeugdzorgPlus behandelgroepen en twee zeer intensieve behandelgroepen voor jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB).
De jongeren hebben veelal ernstige gedragsproblemen en zijn vastgelopen op meerdere leefgebieden zoals school, thuis en sociaal netwerk. Daarom richt de behandeling zich ook op de familie, het netwerk van de jongeren en hun school- of arbeidsperspectief.
Cluster Centraal TGV/ PGB Gezinspsychiatrie (voorheen PGB), voor gezinsdagbehandeling, kliniek en polikliniek, leeftijd: 0 tot 18 jaar, klinisch merendeel jongere kinderen mn ook baby’s, poliklinisch en dagklinisch wat oudere kinderen. Onderzoek en behandeling van gezinnen waar sprake is van psychiatrische problematiek bij ouders of kind, gecombineerd met problemen op meerdere levensgebieden. Al deze problemen versterken elkaar waardoor er stagnatie dreigt in het gezinsfunctioneren en de ontwikkeling van het kind. Er wordt gewerkt met oplossingsgerichte methodiek. Wat betreft psychiatrische diagnostiek veel sprake van complex trauma, hechtingsproblematiek.
Cluster Centraal DGT De stage DGT/DAT is een trans- murale stage (dagbehandeling, kliniek en polikliniek ) enerzijds gericht op persoonlijkheids problematiek, anderszijds gericht op angst/ dwang en lichamelijk onbegrepen klachten (oa BDD). Inhoudelijk zijn er mogelijkheden tot verdieping in diagnostiek en behandeling van ado's met BPS . Zowel poliklinisch als dagklinisch (st tropez) wordt gewerkt vlg DGT methode. Met betrekking tot angst en dwang zijn er op de kliniek San Remo als op de dagkliniek St Tropez verdiepingsmogelijkheden qua diagnostiek en behandeling. San Remo en St Tropez zijn onderdeel van het DAT centrum.
IBT-J IBT-J: intensieve behandeling thuis jeugd, kortdurend en outreachend bij kinderen in de leeftijd van 8 tot 23 jaar in crisissituatie. Ook crisisbeoordelingen voor andere partijen en zorgtoeleiding. Altra college Bleichrodt: een school voor leerlingen met mavo, havo/vwo-niveau die zich in het regulier onderwijs niet goed kunnen handhaven. Vaak komt dit door een stoornis in het autistisch spectrum. Op de school werken ook medewerkers van de Bascule, academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie. De leerlingen die ondersteuning van de Bascule nodig hebben, krijgen behandeling onder schooltijd.
LT- team Het landelijk team (LT) is het poliklinische teams waar de patientenzorg voor kinderen en jongeren gegeven wordt uit regio's buiten de gecontracteerde regio's. Het team is een multidisciplinaire team bestaande uit ongeveer 10 medewerkers (Kinderpsychiaters, klinische- en GZ-psychologen, orthopedagogen, ambulant werkers, systeemtherapeut). Het betreffen veelal second opinions of tertiaire verwijzingen voor een van de TOPGGZ gebieden van de Bascule (Dwang-Angst-Tics, Trauma&Gezin of Gedrag&forensisch). De arts-assistent doet intakes, psychiatrische onderzoeken en zo nodig behandelingen (Psychotherapie, systeembehandeling, medicatie) onder supervisie van een van de kinder- en jeugdpsychiaters (Ria Langhout en Chaim Huijser).

Image
Samenwerkende instellingen
Triversum, centrum voor KJP
Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU)
Amsterdam UMC, locatie AMC
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling