terug

Verplichte stage Intensive care

Intensive care

Duur
24 maanden
4 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Kenmerkende klinische prestaties
Na deze stage heb je ervaring opgedaan met alle denkbare soorten IC-patiënten met interne, chirurgische, cardiale en pulmonale problematiek. In het UMC Utrecht bestaat specifieke expertise met patiënten met complex cardiaal falen, met transplantatiepatiënten en patiënten met mechanische ondersteuning. Daarnaast zijn er twee intensivisten die ook toxicoloog zijn en is er veel aandacht voor echografie.

Vaardigheden
Intercollegiale samenwerking, partijen met verschillende inzichten (poortspecialisten, families) bij elkaar brengen, snel prioriteren, levensreddend handelen, end of life care. Je kunt kritisch zieke patiënten stabiliseren en je kunt het beleid voor de komende dagen en weken uitzetten. Je kunt als lid van het IC-team samen met verpleging, ondersteuners en consulenten, elke patiënt proportionele IC-zorg geven. Je kunt je vaardigheden op gebied van echografie, (non)-invasieve beademing uitbreiden en centrale en arterielijnen leren plaatsen.

Competenties & EPA’s
Tijdens de IC-stage kunnen de verplichte EPA’s ‘Opvang en behandeling van een patiënt op de IC’ en ‘Polyfarmacie’ worden behaald. Daarnaast is het mogelijk EPA’s binnen de opleiding tot intensivist te behalen. Hier zijn 16 EPA’s vastgesteld, waarbij bijvoorbeeld ‘Opname en triage’ maar ook ‘complexe mechanische beademing’ of ‘management van lang-liggende IC-patiënt’ kunnen worden behaald. Ook maatschappelijke thema’s zoals kosten, efficiënte zorg, proportionaliteit en donatie zijn bij uitstek thema’s die binnen de IC aan bod komen. Tenslotte leer je gesprekken te voeren over het doorgaan of beperken van de IC-behandeling, evenals gesprekken op het gebied van weefsel- en orgaandonatie.

Hoe ga ik leren?

De stage start altijd met een uur introductieonderwijs voor nieuwe artsen gedurende de eerste 12 werkdagen van iedere kalendermaand. Daarnaast is er vrijwel iedere werkdag drie kwartier tot een uur onderwijs. Ook zijn er multidisciplinaire besprekingen, necrologiebesprekingen, et cetera. Je werkt altijd in teamverband. Er is 24/7 een fellow en een intensivist aanwezig, dus je leert in een zeer veilig opleidingsklimaat. Overdag heb je de zorg voor 2-4 patiënten. In de avond is dat een unit van 12 patiënten en ’s nachts zijn het 16-18 patiënten (1.5 unit).  

Show-and-tell

In de evaluatie met de aios interne geneeskunde wordt het volgende gezegd; “De IC stage is een van de best georganiseerde stages, waarbinnen je in een heel veilig klimaat ontzettend veel kunt leren. De supervisie is laagdrempelig en er is veel onderwijs van een goed niveau. De stage is ook zeker een aanrader voor aios die overwegen een enkelvoudige differentatie IC te gaan doen.”

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling