terug

Keuzestage Onderwijs

Klinisch onderwijs (AKO)

Duur
4 maanden
Wat gaat de aios leren?

De keuzestage klinisch onderwijs AKO is een unieke keuzestage. In deze stage leer je vaardigheden met betrekking tot het begeleiden, volgen en beoordelen van coassistenten in Link Groen, een gecombineerd coschap Interne geneeskunde, heelkunde en huisartsgeneeskunde in de bachelorfase. De geneeskunde opleiding in Utrecht is de enige die een volwaardig coschap in de bachelor heeft.
De co-assistenten die je begeleidt zijn derdejaars geneeskunde studenten die hun eerste coschap volgen bij de Interne geneeskunde en de heelkunde. De co-assistenten leren verworven kennis en vaardigheden in de praktijk toe te passen door contact met (poli)klinische patiënten.

 

Hoe ga ik leren?

De AKO interne geneeskundige in het UMC Utrecht besteed 80% van de week (0,8 fte) aan onderstaande taken.

1. Groepsbijeenkomsten derdejaars coassistenten met als voornaamste doelen:

2. Na overleg en op instigatie van de examinator overleg met AIOS, staf, verpleegkundigen over co-assistenten en de gang van zaken rondom co-schap en onderwijs

3. Bijdragen aan de verbetering van de studiematerialen van jaar 3

4. Vaste wekelijks overleg met de AKO heelkunde, de coördinator/examinator en secretariële assistente t.a.v. progressie studenten en probleemgevallen en logistieke problemen (vast wekelijks overleg)

Show-and-tell

In afstemming met de opleider bepaal je aan welke competenties je in deze stage specifiek aandacht zult besteden. Onderstaande competenties komen expliciet aan bod in deze stage:

• je leert effectieve onderwijsmethoden te selecteren en het leerproces van anderen te faciliteren
• je leert constructieve feedback te geven op vaardigheden, kennis en gedrag
• je leert moeizame voortgang en/of complicerende eigenschappen te herkennen en deze te benoemen. Je doet een voorstel voor bijsturing in de scholing van de betreffende co-assistent
• je leert adequaat om te gaan met een hiërarchische opleidingsrelatie
• je leert onderwijs verzorgen aan studenten en co-assistenten

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling