terug

Differentiatiestage Nefrologie

Nefrologie

Duur
24 maanden
Wat gaat de aios leren?

Tijdens de differentiatie nefrologie houdt u zich bezig met patiënten met een nierziekte. Hierbij gaat de zorg verder dan alleen de primaire nierziekte, maar ook aanloop en gevolgen van de nierziekte in de breedst mogelijke zin. Van kinderwens tot begeleiding bij een palliatief beleid en van fysiologie gericht onderzoek tot psychosociale begeleiding.

Hoe ga ik leren?

Tijdens de differentiatie nefrologie komen alle aspecten van het vak aan bod. Hoewel expositie aan patiëntencasuïstiek een essentieel onderdeel van de opleiding nefrologie vormt, omvat het vak van internist nefroloog meer dan patiëntenzorg alleen. De differentiant wordt aangemoedigd te participeren in wetenschappelijk onderzoek. Ook moedigen wij differentianten aan om onderwijs te geven aan studenten, verpleegkundigen en collega’s. Daarnaast worden differentianten gestimuleerd om actief mee te denken over de continue verbetering en vernieuwing van de zorg die wij op de afdeling leveren.

Er is expliciet aandacht voor de manier waarop de differentiant zijn/haar werk efficiënt kan organiseren. Tevens is de werk-privé balans in de opleiding en de voorliggende carrière ook een belangrijk punt van aandacht in de opleiding.

Tijdens de differentiatie loop je de volgende stages:

Klinische stage
De afdeling nefrologie heeft meestal tussen de tien en zestien nefrologische patiënten opgenomen. Er liggen patiënten die een niertransplantatie ondergaan, van een levende of overleden donor, en patiënten die in het verleden een transplantatie hebben ondergaan maar worden opgenomen wegens intercurrent probleem, zoals een infectie. Verder liggen er dialysepatiënten, die zijn opgenomen wegens een intercurrent probleem en patiënten met nefrologische aandoening zoals acute en/of chronische nierinsufficiëntie. De patiënten zijn zowel interne als postoperatieve patiënten die vaak semi-intensieve behandeling nodig hebben. Problemen met de water- en zouthuishouding spelen hierbij een grote rol. Tijdens deze stage wordt geparticipeerd in de nefropathologie bespreking, radiologiebespreking, urologiebespreking en andere multidisciplinaire besprekingen. Dagelijks zijn er minimaal 2 supervisiemomenten, daarnaast worden de opgenomen patiënten 3 maal per week plenair besproken: bij de weekeind overdracht op maandag, bij de grote visite op woensdag en bij de weekeind overdracht op vrijdag.

Dialysestage
Vier leden van de staf zijn specifiek verbonden aan de dialyseafdeling. Gedurende de stage doet de differentiant ervaring op met hemodialyse (zowel centrum als thuis) en peritoneale dialyse bij patiënten met acute en chronische nierinsufficiëntie. De stage omvat tevens kennisneming van de hemodialyse en hemofiltratie apparatuur, kunstnieren en peritoneale dialyse vloeistoffen. Actieve participatie wordt verwacht bij de watercommissie vergaderingen, de accreditaties van de dialyse afdeling en de MDO’s.

Transplantatiestage
De transplantatie afdeling is een nationaal erkende niertransplantatie afdeling. Hier liggen patiënten ten behoeve van niertransplantatie en getransplanteerde patiënten met complicaties. Tijdens de stage begeleidt de differentiant ten minste 20 niertransplantaties. De differentiant doet kennis en ervaring op met de pre-transplantatie zorg en het postoperatieve traject. Tevens participeert de differentiant in de niertransplantatie polikliniek en in de evaluatie van potentiële nier donoren (zowel levend als postmortaal). De differentiant doet ervaring op met nierbiopsieën uit getransplanteerde nieren. Er is een vast team van transplantatie nefrologen die de transplantatie specifieke problematiek superviseren.

Poliklinische stage
Na een inwerkperiode van circa drie maanden heeft de differentiant gedurende de gehele opleiding gemiddeld anderhalve dagdeel per week poliklinische werkzaamheden. Deze stage wordt gecombineerd met andere stages.

Op de polikliniek nefrologie worden nieuw verwezen patiënten gezien en de eigen klinische patiënten gecontroleerd na opname. Er wordt nadrukkelijk naar gestreefd voldoende ervaring met pre-dialyse begeleiding op te bouwen (ten minste 20 patiënten). Tevens worden op deze algemene nefrologie polikliniek ook patiënten gecontroleerd (kort) na transplantatie. Tijdens deze stage heeft de differentiant een vaste begeleider waarmee minimaal eenmaal per week wordt overlegd.

Nefrologische consultenstage
Hierin worden de nefrologische consulten binnen de interne geneeskunde verricht, alsmede die bij andere specialismen waaronder de intensive care en de hartbewaking. Deze stage wordt meestal gecombineerd met een of meerdere andere stages (bijvoorbeeld polikliniek en afdeling(ssupervisie)).

Supervisie stage
Aan het einde van de differentiatie bieden wij differentianten de mogelijkheid om differentianten te superviseren, aangezien dit vaak ook een taak is van de nefroloog. Hierbij wordt differentiant gecoached door een ervaren staflid.

Show-and-tell

In de afgelopen decennia hebben wij met veel plezier nefrologen mogen opleiden met een breed scala aan profielen: van praktische patiënten dokters, tot fundamentele onderzoekers en van nefrologen met een onderwijsprofiel tot nefrologen met een management profiel. Neem laagdrempelig contact op om de mogelijkheden te bespreken en we brengen je graag in contact met een van onze nefrologie alumni om zijn of haar ervaringen met je te delen.

Samenwerkende instellingen
St. Antonius Ziekenhuis
Meander Medisch Centrum
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling