terug

Differentiatiestage Intensive care

Intensive care

Duur
24 maanden
Wat gaat de aios leren?

Kenmerkende klinische prestaties
Je hebt ervaring opgedaan met alle denkbare soorten IC-patiënten, met interne, chirurgische, cardiale en pulmonale problematiek. Na een opleiding in het UMC Utrecht heb je een voorsprong in kennis van de patiënt met complex cardiaal falen, met transplantatie patiënten en patiënten met mechanische ondersteuning. Je kunt kritisch zieke patiënten stabiliseren en je kunt het beleid voor de komende dagen en weken uitzetten. Je kunt als lid van het IC-team samen met verpleging, ondersteuners en consulenten, elke patiënt proportionele IC-zorg geven. Je hebt het eerste deel van het Europese diploma voor intensive care behaald en daarmee een gedegen theoretische achtergrond.

Vaardigheden
Intercollegiale samenwerking, partijen met verschillende inzichten (poortspecialisten, families) bij elkaar brengen, snel prioriteren, levensreddend handelen. Maar ook de besluiten en gesprekken horende bij end of life care. Daarnaast kun je aan het einde van de differentiatie intuberen, lijnen prikken, thoraxdrains inbrengen en een tracheostoma plaatsen. Er is veel expertise binnen de staf in de echografie, dus ook dat kun je leren.

Competenties & EPA's
Het landelijke opleidingsplan (opgesteld door de gezamenlijke opleiders binnen de ‘GIC’) heeft 16 EPA’s die je in de loop van de opleiding dient te behalen, variërend van “complexe mechanische beademing” tot “management van lang-liggende IC patiënt”. Samen beslaan deze EPA’s de te behalen competenties op het gebied van medisch handelen, communicatie, samenwerken et cetera. Er is ook veel aandacht voor ethiek, besluitvorming, kwetsbare patiënten en langetermijn uitkomsten. Ook kun je kennismaken met IC-nazorg in samenwerking met de revalidatie.

Verdieping
In het UMCU behandelen we veel hoog-complexe patiënten. Dat is meestal ruim voldoende om je gedurende je fellowship uit te blijven dagen. Tegelijk denken we graag met je mee om de opleiding te laten aansluiten bij jouw voorkennis, behoeften en ambities. Verdieping en verbreding om extra competenties te behalen is heel vaak mogelijk.

Hoe ga ik leren?

Je opleiding begint met twee maanden anesthesie-stage op de operatiekamers. Een belangrijk leerdoel hierbij is luchtwegmanagement. Tijdens de opleiding tot intensivist doe je ervaring op in de interne, chirurgische, cardio-chirurgische en neurologische / neurochirurgische Intensive Care geneeskunde. Je zelfstandigheid groeit tijdens het vorderen van je opleiding, waarbij je in het laatste deel ook wordt getraind in het superviseren van aios.

Show-and-tell

Joris van der Heijden, cardioloog-intensivist en voormalig IC-fellow:

“Vanuit verschillende medische specialismen kan gekozen worden voor een vervolgopleiding tot intensivist. Dagelijks werken op de intensive care van het UMC Utrecht anesthesiologen, internisten, cardiologen, neurologen, chirurgen en longartsen nauw samen om optimale zorg te leveren voor de kritisch zieke patiënt. Dat maakt de intensive care geneeskunde tot een zeer veelzijdig vak. Zelf ben ik eerst opgeleid tot cardioloog. Tijdens mijn opleiding merkte ik al dat ik naast mijn aandacht voor hartziekten ook geïnteresseerd bleef in andere aandoeningen. Een stage op de intensive care beviel zo goed dat ik besloot te solliciteren voor een aansluitend fellowship intensive care geneeskunde.

Als fellow leer je ontzettend veel over de behandeling van levensbedreigende ziekten. Hiervoor is zowel veel theoretische kennis nodig als de capaciteit om acuut te kunnen handelen. Die combinatie spreekt me persoonlijk erg aan. Je leert veel van collega’s met een ander achtergrondspecialisme. Hierdoor ontstaat een positieve sfeer waarin je elkaar helpt een nog betere en veelzijdigere dokter te worden. Dit werken in teamverband is op de intensive care van het UMC Utrecht goed merkbaar. Er heerst een prettige werksfeer, ook binnen de samenwerking met de vele gespecialiseerde verpleegkundigen. Intensive care geneeskunde is een dynamisch vak en volop in beweging, zowel op medisch-technisch als wetenschappelijk gebied. Dat maakt het werk op de intensive care tot een leuke en leerzame uitdaging.”

Image
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling