terug

Differentiatiestage Infectieziekten

Specialisatie in het kader van de opleiding tot ziekenhuisapotheker

Duur
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

In het Rijnstate bestaat een goede samenwerking tussen de Apotheek en de afdelingen Interne geneeskunde en Microbiologie. Tijdens de differentiatie worden er diverse werkzaamheden aangeboden waarbij de begeleiding vanuit zowel de kliniek als wel de apotheek wordt verzorgd.

Binnen de differentiatie Infectieziekten verwerft de AIOS Ziekenhuisfarmacie kennis over het diagnosticeren, behandelen en monitoren van de meest voorkomende infectieziekten. Deze kennis wordt opgedaan door middel van betrokkenheid bij de diverse MDO’s Infectieziekten en het meelopen met de consulten van de infectiologen. Daarnaast leer je, door middel van zelfstudie en cursussen, de basale theorie van de pathofysiologie en de behandeling van de meest voorkomende infectieziekten. Ook wordt uitgebreidere kennis verworven over de farmacokinetiek/farmacodynamiek en therapeutic drug monitoring van antibiotica, antimycotica en antivirale middelen. De kennis wordt vervolgens toegepast binnen complexe patiëntcasuïstiek.

De AIOS leert bovendien antibioticabeleid op te stellen (Antibiotica Commissie) en de implementatie en naleving ervan te monitoren (A-team). Verder geeft de AIOS Onderwijs over de toepassing van antimicrobiële geneesmiddelen en voert een wetenschappelijk onderzoeksproject uit op het gebied van infectieziekten en/of optimaliseren van behandeling met antimicrobiële geneesmiddelen.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling