terug

Differentiatiestage Algemeen

Algemene neurologie polikliniek stage, eventueel in combinatie met bewegingsstoornissen / botulinetoxine behandelingen.

Duur
12 maanden
3 maanden
4 maanden
6 maanden
8 maanden
9 maanden
Wat gaat de aios leren?


Máxima MC en vakgroep neurologie
Máxima MC is een grote niet-academische opleidingskliniek, en lid van de Samenwerkende Topklinische Opleidingsziekenhuizen. Alle opleidingen en trainingen worden centraal gecoördineerd door de MMC Academie. MMC kent 2 locaties: Veldhoven en Eindhoven. In Veldhoven ligt het accent op acuut en complex, in Eindhoven op electieve zorg.

De vakgroep neurologie bestaat uit 11 neurologen met allen meerdere aandachtsgebieden. Er zijn 2-6 ANIOS, 2 physician assistants, een verpleegkundig stroke specialist en meerdere gespecialiseerde verpleegkundigen werkzaam. Naast coassistenten vanuit het MUMC+, zijn er AIOS SEH, AIOS Ouderengeneeskunde en HAIOs die een stage Neurologie bij ons doorlopen. Op de polikliniek worden jaarlijks ruim 9700 nieuwe consulten gedaan, en 13000 controle patiënten terug gezien.

Wat gaat de aios leren?
Als AIOS krijg je de mogelijkheid om in een grote niet-academische kliniek ervaring op te doen met een algemeen poliklinisch spreekuur. Dit geeft goed zicht op het werken in een regionaal centrum na voltooiing van de opleiding. Naar gelang je eerder opgedane ervaring wordt een inschatting gemaakt hoe de exacte invulling van het spreekuur en de wijze van supervisie gedurende de stage eruit ziet. Dit zorgt er voor dat je tijdens de stage de mate van zelfstandigheid kunt uitbreiden en je werktempo geleidelijk kunt opvoeren. Uiteraard is er de mogelijkheid om, in overleg met de supervisoren, hier zelf richting aan te geven zodat aan specifieke individuele leerdoelen kan worden gewerkt. Voor de week- en stageindeling wordt mede gekeken naar mogelijkheden en behoeften bij de AIOS. Er wordt ruimte ingedeeld voor studie- en opleidingsbesprekingen.

Dit stage-onderdeel kan aangevuld worden met een deel bewegingsstoornissen gedurende 0,5-1 dag per week. Je leert systematisch een patiënt met een bewegingsstoornis te onderzoeken en de fenomenologie correct te omschrijven. De volledige breedte van patiënten met bewegingsstoornissen wordt gezien waarbij de focus zal liggen op de ziekte van Parkinson, parkinsonisme, tremor en dystonie. 

In combinatie met de aanvulling bewegingsstoornissen kan je participeren in het botulinetoxine spreekuur, waarbij de focus zal liggen op dystonie en speekselvloed. 

 

Parttime werken of combinaties met andere verdiepingsstages
Het is mogelijk de stage zowel fulltime als parttime te volgen, waarbij wordt uitgegaan van 1 tot 4 dagen aanwezigheid per week bij een parttime stage. Ook bestaat de optie om deze stage te volgen in combinatie met een of twee van onze andere verdiepingsstages: “cognitieve functiestoornissen en dementie” en/of “hoofdpijn en aangezichtspijn” en/of "supervisie polikliniek stage" en zo een fulltime keuzestage bij ons te doorlopen

Betrokken supervisoren
Drs. P.J. van den Berg
Dr. C.C.S. Delnooz

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling