terug

Keuzestage

Critical Care Stage Spoedeisende Geneeskunde

Duur
3 maanden
Wat gaat de aios leren?

Op de afdeling Spoedeisende Hulp van het Zuyderland MC in Heerlen komen jaarlijks ongeveer 32.000 patiënten. De opleiding Spoedeisende Geneeskunde binnen het Zuyderland MC kenmerkt zich door een exposure aan een zeer gevarieerd aanbod aan pathologie. De patiëntenpopulatie van onze SEH kenmerkt zich door een grote zorgzwaarte, veel complexe casuïstiek en relatief weinig zelfverwijzers. De SEH-artsen en AIOS zijn op onze SEH betrokken bij de opvang van alle instabiele en kritisch zieke patiënten, in nauwe samenwerking met de betrokken specialisten. De SEH-artsen hebben hierbij een grote mate van autonomie. Er is veel aandacht voor specifieke zaken als Procedurele Sedatie en Analgesie (PSA), spoedechografie en luchtwegmanagement. Tevens zijn wij direct betrokken bij alle trauma-opvang, waarbij de SEH-arts leiding geeft aan het trauma team. Het vak Spoedeisende Geneeskunde komt hier in zijn volle omvang op dagelijkse basis aan de orde.

Tijdens deze stage zul je je bezighouden met de opvang van patiënten in reanimatiesetting, patiënten met een multitrauma, het uitvoeren van airwaymanagement met alles dat daarbij hoort en het behandelen van patiënten met respiratoire insufficiëntie of hemodynamische instabiliteit. Specifiek zal aandacht besteed worden aan leiderschap en CRM. Uiteraard wordt je hierbij direct gesuperviseerd door een SEH-arts KNMG in samenspraak met diverse specialisten.

Hoe ga ik leren?

Deze Critical Care stage onderscheidt zich door het bijzondere aanbod aan patiënten met een zeer divers scala aan acute pathologie. Hierbij is uiteraard aandacht voor medisch inhoudelijke zaken, communicatie in een acute setting (CRM), samenwerking en opvang in teamverband, evaluaties van casuïstiek en uiteraard ook de nodige vaardigheden. Tevens is er aandacht voor medisch ethische kwesties.

Dit alles gebeurt tijdens diensten op de afdeling Spoedeisende Hulp in Heerlen, onder supervisie van een SEH-arts KNMG. Tevens is er wekelijks onderwijs, scenario trainingen of hands-on onderwijs over spoedechografie of PSA. Tijdens de stage zul je regelmatig worden geobserveerd, waarbij dit uiteraard ook wordt nabesproken.

Show-and-tell

Bijzondere onderdelen aan deze stage zijn:

  • Zelfstandig indicatie stellen en uitvoeren van airwaymanagement, met alles dat daarbij hoort (medicatie beleid, intubatie, instellen beademingstoestel e.d.)
  • Uitvoeren van PSA
  • Opvang van patiënten in reanimatiesetting
  • Opvang van patiënten met een multitrauma
  • Opvang en behandeling van respiratoir en/of hemodynamisch bedreigde patiënten
  • Leiding geven aan behandelteam, aandacht voor CRM
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling