terug

Keuzestage Ouderengeneeskunde

Ouderengeneeskunde

Duur
4 maanden
Wat gaat de aios leren?

Tijdens de stage wordt kennis gemaakt met de interne ouderengeneeskunde: het specialisme binnen de inwendige geneeskunde dat zich bezighoudt met de diagnostiek en behandeling van complexe problematiek bij oudere patiënten. De AIOS vergaart specifieke somatische kennis van ouderen en maakt daarnaast kennis met psychische/cognitieve stoornissen, functionele achteruitgang en sociale problematiek bij ouderen.

Omdat ouderen met multimorbiditeit vaak niet passen in het concept van ‘Evidence Based Medicine’ kan de AIOS gemotiveerd van richtlijnen afwijken om aan te sluiten bij de behandeldoelen van de individuele patiënt. Daarnaast krijgt de AIOS meer inzicht in de inrichting van het zorgnetwerk binnen en buiten het ziekenhuis en weet dit netwerk in te zetten om ouderen met multimorbiditeit zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen.

De belangrijkste medische competenties die in de stage naar voren komen:

  • De AIOS herkent problematiek die leidt tot kwetsbaarheid van de oudere patiënt, en integreert het 4-assig denken (comprehensive geriatric assessment: 1. somatisch, 2. psychisch/cognitief, 3. functioneel, 4. sociaal) op natuurlijke wijze in zijn/haar handelen.
  • De AIOS leert daarnaast cognitieve functies te onderzoeken en stoornissen te herkennen en behandelen.
  • De AIOS maakt afwegingen rondom behandeldilemma’s.
Hoe ga ik leren?

De AIOS werkt binnen een multidisciplinair team dat zich richt op de zorg voor deze complexe patiëntengroep. We laten de AIOS kennismaken met poliklinische, klinische en consultatieve ouderenzorg. De leerdoelen en basisprincipes van de interne-ouderengeneeskunde kunnen op deze manier in verschillende settingen worden verworven. De inhoud van de stage wordt aangepast aan de individuele leerdoelen van de AIOS. Er zal een start-, tussen- en eindgesprek plaatsvinden. Aan het begin van de stage zal de AIOS zich de geriatrische principes eigen maken. Het supervisieniveau zal gedurende de stage worden geëvalueerd en aangepast.

De AIOS draait niet mee in het dienstenrooster van de ouderengeneeskunde. Gedurende de stage word je ingeroosterd bij de diensten van de interne geneeskunde.

Show-and-tell

De vakgroep ouderengeneeskunde is een gemengde vakgroep met internisten ouderengeneeskunde en klinisch geriaters. De speerpunten van de vakgroep zijn acute geriatrie, cardiovasculaire aandoeningen in relatie met geheugenstoornissen en farmacotherapie. De vakgroep oefent het vak in de volle breedte en al zijn aspecten uit. De afdeling heeft 10-12 bedden. Opgenomen patiënten hebben een intercurrent probleem met meestal uitgebreide multimorbiditeit. Er wordt nauw samengewerkt met o.a. onze collega’s van de cardiologie, traumatologie, nefrologie en oncologie. De AIOS is daarmee bij uitstek een teamplayer met een regiefunctie bij multimorbiditeit. Op de polikliniek zien wij patiënten die door de huisarts of een collega medisch specialist zijn verwezen.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling