terug

Keuzestage Medisch Leiderschap

Management en medisch leiderschap voor aios interne geneeskunde

Duur
4 maanden
8 maanden
Wat gaat de aios leren?

Bestuur en management vormen samen één van vier de vakoverstijgende competenties waarin AIOS zich kunnen ontwikkelen. Het M&M profileringstraject is bedoeld voor AIOS die management en bestuur kiezen als vakoverstijgend verdiepingsonderwerp, met als doel een expertrol te gaan vervullen.

De 12 leerdoelen voor het M&M profileringstraject zijn verdeeld over 4 domeinen:

Management en organisatie:

  1. Verbeteren van zorg in teams en organisatie
  2. Organisatie vaardigheden verbeteren
  3. Verbeteren van kennis over zorgfinanciën en -organisatie

(Persoonlijk) leiderschap

  1. Ervaring opdoen met leidinggeven
  2. Time management
  3. Verbeteren persoonlijk leiderschap

Samenwerking en communicatie:

  1. Feedback vragen, krijgen en geven
  2. Communicatie vaardigheden verbeteren
  3. Verbeteren netwerkgeneeskunde en interprofessioneel leren
  4. Verbeteren conflicthantering

Doelmatigheid en innovatie

  1. Gebruik maken van innovatie en creativiteit
  2. Verbeteren van kennis over doelmatigheid
Hoe ga ik leren?

Per leerdoel zijn er verschillende leermiddelen beschikbaar, die staan beschreven in een keuzewaaier. De leermiddelen zijn verdeeld op basis van de taxonomie van Bloom. Deze methode verdeelt kennis in 6 verschillende niveaus, die aangeven wat de mate van expertise is op dat specifieke kennisdomein. Elke AIOS in het profileringstraject wordt geacht om alle leerdoelen op in ieder geval kennisniveau 2 (begrijpen) te beheersen. Daarnaast kiest een AIOS een aantal leerdoelen uit waarin verdieping zal worden gezocht richting leerniveau 3 of 4, of zelfs nog hoger (5/6). Voorbeelden van leermiddelen zijn voorzitten ochtendoverdracht, verandermanagement projecten, managementcursussen, e-learnings, meelopen met bestuurders, en zelfs MBA’s.

De keuze van de leerdoelen en leermiddelen zal worden opgenomen in een persoonlijk profileringsplan. De AIOS beschrijft hierin de onderbouwing van haar of zijn keuze, welke leermiddelen zullen worden ingezet en hoe de AIOS hiermee het leerdoel denkt te behalen.

Elke AIOS kiest naast de trajectbegeleider (equivalent van stagehouder bij een stage) een (onafhankelijke) mentor met een bestuurlijke functie en/of -affiniteit die de AIOS zal begeleiden in de ontwikkeling van haar of zijn leiderschapskwaliteiten.

Show-and-tell

Kennis en kunde in management en medisch leiderschap wordt van elke internist verwacht. In het landelijk opleidingsplan Interne Geneeskunde staat dat de rol van de internist steeds meer coördinerend van aard wordt, waarbij de internist naast behandelaar ook regievoerder is. Hierbij speelt de internist een belangrijke rol in het scheppen van de voorwaarden voor optimale patiëntenzorg waarbij bestuurlijke-, management- en organisatorische kwaliteiten van groot belang zijn.

Bestuur en management vormen samen één van vier de vakoverstijgende competenties waarin AIOS zich kunnen ontwikkelen, te weten onderwijs en opleiding; kwaliteit en veiligheid; onderzoek en wetenschap; en bestuur en management. Basisvaardigheden binnen deze vier vakoverstijgende competenties worden van elke AIOS verwacht. Daarnaast kunnen AIOS een overkoepelende competentie uitkiezen waar ze zich in willen profileren. Het M&M profileringstraject is bedoeld voor AIOS die management en bestuur kiezen als vakoverstijgend verdiepingsonderwerp, met als doel een expertrol te gaan vervullen.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling