terug

Verplichte stage Interne geneeskunde

Algemene interne geneeskunde

Duur
4 maanden
Wat gaat de aios leren?

Tijdens deze stage kan een aios ervaring opdoen (of uitbreiden) met het diagnostisch en therapeutisch handelen bij patiënten met een breed pallet aan de internistische ziekten. Kenmerkend voor onze patiëntenpopulatie is dat het vaak om patiënten gaat met complexe ziektebeelden en multimorbiditeit. Dit brengt uitdaging met zich mee wat medisch handelen betreft maar ook qua logistiek.

De ziektebeelden die voorbij zullen komen zijn o.a. verschillende infectieziekten (in het bijzonder HIV/aids, (opportunistische) infecties bij immuun gecompromitteerde patiënten, complicaties bij patiënten met CVID en andere primaire immuundeficiënties), ingewikkelde endocrinologische problematiek (MEN, preoperatieve voorbereiding van endocriene patiënten; gecompliceerde diabetes mellitus), benigne hematologische aandoeningen (hemoglobinopathiën, aangeboren of verworven hemorragische diathesen) et cetera.

Hoe ga ik leren?

De aios (zaalarts) voert tijdens deze stage een aantal taken uit:

  • De kerntaak is zorg voor de opgenomen patiënten: opname van de patiënten, lopen van de dagelijkse visite, opstellen van de differentiële diagnose en van het diagnostische en/of therapeutische plan, aanvragen van de onderzoeken en van de intercollegiale consulten, bijhouden van de administratie, voeren van de patiënt- en familiegesprekken, in gang zetten van het ontslagtraject, maken van de ontslagbrieven en ontslagrecepten, voeren van het ontslaggesprek; deelnemen aan de MDO op de verpleegafdeling of aan de specialistische overleggen, bijwonen van het radiologiebespreking; dagelijks contact met de dagcoördinator/ senior verpleegkundige over de stand van zaken en mogelijke knelpunten op de afdeling met betrekking tot o.a. samenwerking, beddendruk etc. Je bereidt de grote visite voor en draagt de patiënten over aan de dienstdoende collega’s. Bij je activiteiten wordt je gesuperviseerd door internist met wie je dagelijks contact hebt.
  • Dagbehandeling: assistentie bij het uitvoeren van bepaalde testen die aangevraagd zijn door één van de deelspecialismen (met name de endocrinologische diagnostiek); opvang van de patiënten met een acute verslechtering bij een test of ingreep.
  • Begeleiding van de derdejaars coassistenten: bespreken van de patiënten, nakijken van de aantekeningen in het EPD etc.), supervisie bij bloedafname en/of andere voorbehouden handelingen.
  • Waarnemen van de zorg voor patiënten van een collega-AIOS en van de semiarts(en) tijdens afwezigheid (terugkomdagen, ziekte, vakantie etc.).
  • Geven van een klinische les aan de verpleging van de afdeling (eenmalig tijdens de stage).
Show-and-tell

Op de verpleegafdeling interne geneeskunde worden via de Spoedeisende Hulp of gepland patiënten met gevarieerde morbiditeit opgenomen. Vaak gaat het om de patiënten die onder behandeling zijn bij één van de subspecialismen op de poliklinieken Interne geneeskunde (infectieziekten, endocrinologie, diabetologie, vasculaire geneeskunde) of bij de Van Creveldkliniek (benigne hematologie), of bekend zijn op een andere polikliniek maar nu opname nodig hebben voor een ‘algemeen’ internistisch probleem.

Sommige opnames zijn gepland (via de poli, overname uit een ander ziekenhuis), meeste opnames gebeuren echter ongepland. Verder worden op de afdeling ook patiënten verpleegd die overgeplaatst zijn van de Medium- of Intensive Care (step-down).

Er wordt interdisciplinair gewerkt, naast verpleegkundigen (vaak in opleiding) wordt gewerkt met fysiotherapeuten, apothekers(assistenten), diëtisten, en vaak wordt ook hulp van ergotherapeut of geestelijke verzorger ingeroepen. Als aios leer je om de inzet van deze disciplines te coördineren. Bovendien ben jij diegene die (samen met de supervisor) de inbreng van vaak meerdere medisch consulenten bij een patiënt moet overzien.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling