terug

Keuzestage Infectieziekten

Infectieziekten

Duur
4 maanden
Wat gaat de aios leren?

Aan het einde van de stage:

  • Bezit je kennis en vaardigheid naar de stand van het vakgebied.
  • Heb je kennis opgedaan van de preventie, klinische presentatie, de diagnostiek en behandeling van infectieziekten, aangeboren en verworven afweerstoornissen, en van reizigers- en importziekten.
  • Heb je kennis opgedaan van de klinische presentatie, specifieke anamnese, reis- en expositieanamnese, en het lichamelijk onderzoek bij patiënten met infecties en afweerstoornissen.
  • Heb je kennis opgedaan op van het gebied van microbiologische diagnostiek (bacteriën, virus, schimmels, parasieten, wormen, mycobacteriën en andere bijzondere verwekkers) inclusief afname en transport van materiaal, directe testen, kweken, gevoeligheidsbepalingen, serologie en moleculaire diagnostiek, en van de indicatiestelling voor laboratoriumaanvragen en interpretatie van de verkregen uitslagen.
  • Heb je, in samenspraak met de arts-microbioloog een gezamenlijke diagnostische en therapeutische strategie kunnen vaststellen.

Daarnaast kun je na deze stage ook:

  • Een diagnostisch plan opstellen bij een patiënt met koorts.
  • Heb je kennis opgedaan van de basale microbiologische diagnostiek.
  • Beheers je de work-up en behandeling bij veelvoorkomende infectieuze problemen bij patiënten die opgenomen zijn in het ziekenhuis (bijv. S. Aureus bacteriemie).
  • Heb je kennis opgedaan van de meest voorkomende (opportunistische) infecties bij immuungecompromitteerde patiënten.
  • Heb je kennis opgedaan van screening, preventie en vaccinatieadvies bij immuungecompromitteerde patiënten.

Naast deze medische competenties werk je verder aan je eigen persoonlijke ontwikkelplan. In afstemming met de opleider bepaal je aan welke competenties je in deze stage specifiek aandacht zult besteden. Onderstaande competenties komen expliciet in de stage aan bod.

  • Je hebt een onbevangen niet oordelende grondhouding.
  • Je communiceert helder met collega zorgverleners.
  • Je bouwt effectieve behandelrelaties op met patiënten.
  • Je bespreekt medische informatie helder met patiënten en familie.
  • Je werkt effectief samen vanuit de rol als consulent of medebehandelaar.
Hoe ga ik leren?

De stage infectieziekten vindt voornamelijk plaats als consultenstage, die eventueel gecombineerd kan worden met poliklinische werkzaamheden.

Tijdens de stage zie je een verscheidenheid aan casuïstiek, met zowel acute als chronische presentatie. Denk hierbij aan patiënten met een HIV-infectie of hieraan gerelateerde problemen op de afdeling, patiënten met geïnfecteerd kunstmateriaal, endocarditis of een S. aureus bacteriemie, infecties bij de immuungecompromitteerde patiënt, reizigers en importziekten, tuberculose, complexe en moeilijk te behandelen infecties of onverklaarbare koorts waarbij de infectieziekten geconsulteerd wordt.

Show-and-tell

In het UMC Utrecht is er zeer ruime expositie aan patiënten met HIV, virale hepatitis, immuundeficiënties en het hele scala poliklinische patiënten met infectieziekten is aanwezig (1600 HIV-patiënten in zorg,100 nieuwe patiënten per jaar). De polikliniek heeft een aantal gespecialiseerde spreekuren. Dit zijn het HIV zwangerenspreekuur in samenwerking met de gynaecologie, het moeder-kindspreekuur in samenwerking met de kindergeneeskunde, het hepatitisspreekuur in samenwerking met de MDL en een uveitisspreekuur in samenwerking met de oogheelkunde.

Er zijn 9 enthousiaste stafleden met specifieke expertise op het gebied van HIV/AIDS, virale hepatitis, immuundeficiënties en algemene infectieziekten. Er wordt nauw samengewerkt met de afdeling medische microbiologie. Deze verzorgt de diagnostiek van bacteriële, parasitaire en (retro)virale infecties. De consultatieve taken voor opgenomen patiënten worden door infectiologen en microbiologen gezamenlijk verzorgd.

Samenwerkende instellingen
Diakonessenhuis Utrecht/Zeist
Meander Medisch Centrum
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling