Keuzestage Endocrinologie Endocrinologie

Duur: 
4 maanden

Wat gaat de aios leren?

Tijdens de stage endocrinologie in het UMC Utrecht doe je zeer ruime (praktische) ervaring op met een groot scala aan endocriene ziektebeelden.

Kliniek endocrinologie C2West: je begeleidt patiënten die voor de endocrinologie opgenomen zijn op de verpleegafdeling interne geneeskunde samen met de zaalarts en de algemene supervisor. De case mix bestaat uit patiënten met een bekende endocriene aandoening die opgenomen zijn met algemene interne ziektebeelden of endocriene cases pro diagnosi. Voorbeelden zijn patiënten met bijnier insufficiëntie met sepsis, Cushing of hypoglykemie diagnostiek. Je maakt op basis van anamnese en lichamelijk onderzoek en poliklinische informatie endocrinologisch beleid met de endocrinoloog voor de patiënt. Familiegesprekken voer je samen met de zaalarts.

Medebehandeling/consulten bij andere hoofdspecialismen worden aangenomen via het sein 73446. De casuïstiek betreft onder andere postoperatieve begeleiding van endocriene tumoren als hypofyse adenoom, (bij)schildkier adenoom of bijnier adenoom, endocriene complicaties van oncologische behandelingen en Diabetes Mellitus type 1. 

Op de polikliniek zie je gedurende 4 maanden een brede patiëntenpopulatie en je ziet zelf ook voldoende nieuwe patiënten. Een aios tijdens de stage endocrinologie ziet per week 3 nieuwe patiënten tijdens het “endo-carrousel” met directe supervisie van een staflid, en een gezamenlijk beleidsgesprek met de patiënt. Deze patiënten worden op een ander dagdeel voor uitslagen terug gezien door stagist. Zolang het polidagdeel niet met controle plekken is gevuld, worden nog meer nieuwe patiënten door de stagist gezien. Tijdens de stage groeit daardoor het aantal controlepatiënten tot 5-8 per week. Voor een controlepatiënt is 15 minuten tijd en voor een nieuwe patiënt is 45 minuten tijd plus 15 minuten om de patiënt gezamenlijk met je supervisor te zien.

Hoe ga ik leren?

  • 1 dagdeel carrousel: 3 Nieuwe patiënten, waarvan 1 spoedplek.
  • 1 dagdeel terugzien nieuwe patiënten (geen overname chronische patiënten).
  • 3-4 dagen per week consulten kliniek en begeleiding/tussen supervisie klinische endocriene patiënten, begeleiding functioneel dynamische endocrinologie testen dagbehandeling interne.

Show-and-tell

Op de poliklinieken endocrinologie, endocriene oncologie en diabetologie zijn totaal circa 1250 patiëntencontacten per maand. Er worden 130 nieuwe patiënten per maand gezien.

De afdeling endocrinologie en diabetologie heeft een aantal gespecialiseerde poli’s. De gespecialiseerde poli’s zijn endocriene oncologie waar ook de patiënten met erfelijke endocriene tumorsyndromen worden behandeld, multidisciplinaire hypofyse polikliniek en multidisciplinair diabetes obstetrie poli, osteoporose en graves-orbitopathie poli.

De afdeling endocriene oncologie werkt voor de patiënten met neuro-endocriene tumoren binnen één team samen met het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam.

Naast de algemene diabetologie is er een zwangerschapsdiabetes polikliniek, voetenteam, wondpoli en een lipidenpolikliniek binnen de afdeling vasculaire geneeskunde. Er werken 10 stafleden in het deelgebied endocrinologie en diabetologie.

 

 

Samenwerkende instellingen

Antoni van Leeuwenhoek

Sollicitatie en contact

Wil je meer weten over de opleiding tot internist in Utrecht? Kijk op onze website: https://www.rocuinternegeneeskunde.nl/

Voor vragen en mogelijkheden met betrekking tot de differentiatie kun je contact opnemen met dr. Aline Stades (internist-endocrinoloog) via A.Stades@umcutrecht.nl.

Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU)

Inspireren tot leren
We leiden u op tot topprofessional in de gezondheidszorg en in het biomedisch onderzoek. Zo kunt u samen met anderen vaardig en veilig werken en bijdragen aan kennisontwikkeling in de gezondheidszorg. Onze opleidingen zijn nationaal en internationaal toonaangevend in innovatie van onderwijs, om u te inspireren tot leren

Deze instelling maakt deel uit van de OOR Utrecht UMCU.

Contact

Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU)
Heidelberglaan 100
3584 CX Utrecht

tel.: 088 75 555 55
website: http://www.umcutrecht.nl/nl/Opleidingen