Keuzestage Endocrinologie Endocrinologie

Aanvang: 
01-01-2019
Duur: 
4 maanden

Wat gaat de aios leren?

Tijdens de stage endocrinologie in het UMC Utrecht doe je zeer ruime (praktische) ervaring op met het complete scala van endocriene ziektebeelden.

Kliniek endocrinologie C2West: je begeleidt patiënten die voor de endocrinologie opgenomen zijn op de verpleegafdeling interne samen met de zaalarts en de algemene supervisor. De case mix bestaat uit patiënten met een bekende endocriene aandoening die opgenomen zijn met algemene interne ziekte beelden of endocriene cases pro diagnosi. Voorbeelden zijn patiënten met bijnier insufficiëntie met sepsis, Cushing of hypoglykemie diagnostiek. Je maakt op basis van anamnese en lichamelijk onderzoek en poliklinische informatie endocrinologisch beleid met de endocrinoloog voor de patiënt. Familie gesprekken voer je samen met de zaalarts.

Medebehandeling/Consulten bij andere hoofdspecialismen worden aangenomen via een specifiek sein. De casuïstiek betreft onder andere postoperatieve begeleiding van endocriene tumoren als hypofyse adenoom, (bij)schildkier adenoom of bijnier adenoom en Diabetes Mellitus type 1.

Op de polikliniek zie je gedurende 4 maanden een brede patiëntenpopulatie en je ziet zelf ook voldoende nieuwe patiënten. Een aios tijdens de stage endocrinologie ziet per week 3 nieuwe patiënten tijdens het “endo-carrousel” met directe supervisie van een staflid, en een gezamenlijk beleidsgesprek met de patiënt. Deze patiënten worden op een ander dagdeel voor uitslagen terug gezien door de stagist. Zolang het dagdeel niet met controle plekken is gevuld worden nog meer nieuwe patiënten door de stagist gezien. Tijdens de stage groeit daardoor het aantal controle patiënten tot 5-8 per week. Voor een controle patiënt is 15 minuten tijd en voor een nieuwe patiënt is 45 minuten tijd plus 15 minuten om de patiënt gezamenlijk met je supervisor te zien.

Hoe ga ik leren?

Op basis van een fulltime aanstelling wordt er gewerkt met onderstaande leermiddelen. Bij een parttime aanstelling wordt er in overleg bekeken welke leermiddelen ingezet worden.

  • 1 dagdeel carrousel 3 Nieuwe patiënten, waarvan 1 spoedplek

  • 1 dagdeel terugzien nieuwe patiënten (géén overname van chronische patiënten)

  • 3-4 dagen per week consulten kliniek en begeleiding/tussen supervisie Klinische endocriene patiënten, dagbehandeling (supervisie dienstdoende endocrinoloog - 74632)

  • Grote visite Endocrinologie presentatie klinische endo patiënten en consulten. Wekelijks op dinsdag 8:45-9:15 uur

  • Polibespreking. Wekelijks op dinsdag 12:30-13:30 uur

  • Overige besprekingen: Pathologie bespreking, MDO hypofyse, Kinder endocrinologie, gynaecologie, MDO endocriene tumoren

Show-and-tell

Op de poliklinieken endocrinologie, endocriene oncologie en diabetologie zijn circa 1100 patiëntencontacten per maand. Per maand worden er rond de 75 nieuwe patiënten gezien.

De afdeling heeft een aantal gespecialiseerde poli’s naast de algemene endocrinologie en diabetologie. De endocrinologisch gespecialiseerde spreekuren bestaan uit de multidisciplinaire hypofyse poli en endocriene oncologie waar ook de patiënten met erfelijke endocriene tumorsyndromen worden behandeld. De afdeling endocriene oncologie werkt voor de patiënten met neuro-endocriene tumoren binnen één team samen met het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam.

Naast de algemene diabetologie is er een zwangerschapsdiabetes polikliniek, voetenspreekuur en een lipidenpolikliniek binnen de afdeling vasculaire geneeskunde. Er werken 9 stafleden in het deelgebied Endocrinologie.

Sollicitatie en contact

Voor vragen en mogelijkheden met betrekking tot een stage kunt u contact opnemen met dr. A.M.E. Stades, internist-endocrinoloog.
Telefoon: 088 – 757 4454
E-mail: A.Stades@umcutrecht.nl

Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU)

Inspireren tot leren
We leiden u op tot topprofessional in de gezondheidszorg en in het biomedisch onderzoek. Zo kunt u samen met anderen vaardig en veilig werken en bijdragen aan kennisontwikkeling in de gezondheidszorg. Onze opleidingen zijn nationaal en internationaal toonaangevend in innovatie van onderwijs, om u te inspireren tot leren

Deze instelling maakt deel uit van de OOR Utrecht UMCU.

Contact

Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU)
Heidelberglaan 100
3584 CX Utrecht

tel.: 088 75 555 55
website: http://www.umcutrecht.nl/nl/Opleidingen