Hoe ga ik leren?
De klinische stage op de afdeling B2Oost/west omvat de eerste 3-4 maanden en aansluitend is er een rooster voor klinische taken, waarbij ook een klinische supervisie stage aan het einde van je opleiding. Gedurende deze stage ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse zorg van de patiënten als zaalarts en in latere fase als supervisor van de aios in de keuzestage hematologie. Je woont alle hematologische patiënten besprekingen bij.
Gedurende de differentiatie ligt in de eerste periode de nadruk op klinische zorg. Na 3-4 maanden krijg je een dagdeel poliklinisch spreekuur en na 4-6 maanden twee dagdelen en dagbehandelingsactiviteiten. Op de polikliniek heb je gedurende vrijwel de gehele twee jaar je “eigen‟ patiëntenpopulatie, nieuwe patiënten die je zelf vervolgt.
Daarnaast doe je polikliniek tijdens de benigne stage in de van Creveldkliniek. Iedere nieuwe patiënt wordt voor/na het eerste polikliniek bezoek besproken met een van de vaste stafleden en tevens wordt de casus ingebracht in de eerstvolgende polikliniekbespreking. Als aios heb je per zes maanden een vaste begeleider met wie je de polikliniek voor- en nabespreekt. Met deze vaste begeleider beoordeel je ook de cytomorfologie van je eigen patienten. Poliklinische patiënten worden op maandagmiddag besproken, zowel alle nieuwe patiënten recidief patienten als patiënten met complicaties, waarbij deels ook de artsen van de van Creveld kliniek aanwezig zijn voor benigne hematologie en hemostase problematiek. Ook worden je patienten zo nodig in het MDO besproken op dinsdagmiddag. Je houdt zelf een lijst bij van je nieuwe patiënten en je houdt het EHA paspoort bij. Dit EHA paspoort is een vast onderdeel van het portfolio gesprek met de opleider. Op basis van die informatie kunnen specifieke patiënten categorieen die je nog niet of weinig gezien hebt aan je worden toebedeelt.
Gedurende de gehele opleiding in de differentiatie neem je deel aan de consulten. De aios maken een rooster wie wanneer het consultensein draagt (71201). Als je het sein draagt ben je het eerste aanspreekpunt voor hematologische vragen van zowel binnen het ziekenhuis als daarbuiten. De consulten worden in het EPD bijgehouden en dagelijks besproken met één van de stafleden. De aios draagt tevens de verantwoordelijkheid voor de hematologische patiënten opgenomen op andere afdelingen. Achterwacht voor de consulten is een supervisor, die naast de consulten ook de hematologische patienten op de SEH superviseert.