terug

Differentiatiestage Kinderneurologie

Differentiatiestage Kinderneurologie

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

De aios participeert in het team Kind en Ontwikkeling, dat bestaat uit vier medisch specialisten (2 kinderarts- kinderneurologen, 1 neuroloog-kinderneuroloog en 1 kinderarts erfelijke en aangeboren aandoeningen) en een verpleegkundig specialist. Samen dragen zij zorg voor de poliklinische en klinische kinderneurologische patiënten. De stage is bedoeld om neurologisch denken en kinderneurologisch onderzoek goed aan te leren. Aan het einde van de stage kan de aios het volledig kinderneurologisch onderzoek zelfstandig uitvoeren en is de aios vertrouwd met het gebruik en de interpretatie van de diverse onderzoeken welke ter beschikking staan (MRI/EEG/EMG/PSG etc). Ook kan de aios kinderneurologische problematiek ordenen op hoofdlijnen. Daarmee is de aios voor de toekomst toegerust om zelfstandig een kind met een neurologisch probleem te onderzoeken en diagnosticeren.

Hoe ga ik leren?

Je doet zelfstandig spreekuur onder directe supervisie van een van onze kinderneurologen. Je krijgt een rol in de gespecialiseerde spreekuren voor kinderen met ontwikkelingsproblemen, hoofdpijn en slaapstoornissen en in de multidisciplinaire spreekuren voor patiënten met NF1, Down syndroom en andere erfelijke aandoeningen. Tot slot participeer je in de bereikbaarheidsdiensten voor de kinderneurologie. De aanvang mogelijkheden van de stage gaan in overleg. De stage kan in deeltijd worden ingevuld, waarbij de stageduur navenant verlengd wordt. De duur van de stage is 3 - 6 maanden. In het kader van de opleiding tot kinderneuroloog is het, na afstemming met je academische werkplek, ook bespreekbaar om voor langere tijd een vaste dag in de week kinderneurologisch spreekuur onder onze supervisie te doen.

Show-and-tell

Eric van Diessen: “Kindergeneeskunde in Nieuwegein: een kritische en uitdagende leeromgeving, met diversiteit aan pathologie en een vakgroep die actief bezig is met zorgverbetering. Een ideale basis voor mijn ontwikkeling tot kinderarts"

Samenwerkende instellingen
Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU)
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling