terug

Differentiatiestage Bewegingsstoornissen

Poliklinische zorg en behandeling met botuline toxine

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

De AIOS werkt en leert gedurende 3-6 maanden op de polikliniek bewegingsstoornissen, en ziet daar per dag zo'n 6 nieuwe patiënten en 6 (eigen) controle patiënten. Tevens participeert de AIOS in het botuline toxine spreekuur. Tijdens deze stage maak je kennis met alle vormen van bewegingsstoornissen, waarbij het accent zal liggen op de ziekte van Parkinson.

In 2023 zijn 2.753 patiënten met de ziekte van Parkinson behandeld in het St. Antonius ziekenhuis. Naast verwijzingen van huisartsen, zien wij second opinions die verwezen worden door neurologen uit de regio of op verzoek van patiënten zelf. Bij de behandeling van Parkinson patiënten is een multidisciplinair team betrokken (onder andere neuroloog, Parkinson verpleegkundige, revalidatiearts, geriater, psychiater, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist en neuropsycholoog). Daarnaast hebben wij regelmatig regionale intervisie met andere ziekenhuizen uit de regio Midden-Nederland. Tijdens deze bijeenkomsten wordt o.a. de indicatie voor gevorderde therapieën bij patiënten besproken.

Alle gevorderde therapieën bij de ziekte van Parkinson worden in het St. Antonius ziekenhuis toegepast en hier zal je tijdens je stage dan ook ervaring mee opdoen. Instelling op en begeleiding bij de apomorfine en duodopa pomp vind in ons ziekenhuis plaats. Voor de implantatie ten behoeve van Deep Brain Stimulation (DBS) werken wij samen met diverse andere ziekenhuizen. De begeleiding na implantatie kan meestal door ons worden uitgevoerd.

Hoe ga ik leren?

Er is aandacht voor alle 7 competenties waarbij er met name aandacht is voor de algemene competentie organisatie / efficiëntie, multidisciplinair werken en werken op een algemene polikliniek neurologie in een groot algemeen ziekenhuis. Er is een startgesprek met opleider neurologie, waarbij er aandacht is voor een persoonlijk opleidingsplan, en algemene vaardigheden zoals organisatie en leiderschap. Er is een startgesprek met de directe begeleider, en een eindgesprek met de directe begeleider en opleider.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling