terug

Differentiatiestage Benigne gynaecologie

Algemene Gynaecologie (incl Minimaal Invasieve Chirurgie)

Duur
24 maanden
Wat gaat de aios leren?

Deze stage biedt je de kans binnen een niet-universitaire kliniek het aandachtsgebied Algemene Gynaecologie te gaan organiseren, leiden en innoveren. De nadruk zal liggen op het verhogen van je bekwaamheidsniveau (volgens HOOG) in de Minimaal Invasieve Chirurgie (MIC). Verder zijn er mogelijkheden tot verdieping in maatschappelijke en organisatorische competenties, kun je participeren in diverse (multidisciplinaire) besprekingen en kun je groeien in de rol van het geven van onderwijs aan mede-assistenten.

Gespecialiseerde poli's
Naast de algemeen gynaecologische spreekuren participeer je in de poliklinieken voor menopauseproblematiek, endometriose en abnormaal uterien bloedverlies. Uiteindelijk zul je hier zelfstandig leiding geven.

Specifieke patiëntenpopulatie
Je zult tijdens je stage algemene gynaecologische patiënten met veel en weinig voorkomende klachten tegenkomen en behandelen.

Specifieke ingrepen
Specifieke ingrepen die je zult doen, zijn o.a: hysterectomie, ovariëctomie, proeflaparatomie, laparoscopische en hysteroscopische chirurgie, gynaecologische endoscopie en gynaecologische echoscopie inclusief SIS/GIS.

Voor meer stagespecifieke informatie kun je het jaarverslag opvragen bij het secretariaat.

De opleiding Algemene Gynaecologie in het St. Antonius bestaat al sinds het jaar 1995 en ontwikkelt zich continu. Deze stage is dan ook reeds aangepast aan de eisen van het nieuwe landelijke opleidingsplan volgens het model van BOEG. Hierdoor zul je als AIOS voldoende kansen krijgen om een aandachtsgebied te ontwikkelen aan het eind van de opleiding. Tijdens de stage wordt dus niet alleen gewerkt aan het aandachtsgebied Algemene Gynaecologie, maar zul je ook in de gelegenheid gesteld worden opleidingsactiviteiten te ontplooien, die de in de eerste vier jaar ontwikkelde competenties onderhouden of versterken.

Algemene competentie-ontwikkeling
Verder werk je naast de vakinhoudelijke differentiatie eveneens aan de verdere ontwikkeling van tenminste één generieke competentie. Het gaat hier om een van de ‘andere’ CanMEDS-rollen: organiseren, communiceren, samenwerken, maatschappelijk handelen en professioneel handelen.

Verdieping in maatschappelijke en/of organisatorische competenties betekent dat je bijvoorbeeld: participeert in de VIM-commissie, je een endometriosebespreking of multidisciplinaire benadering endoscopie voorbereidt, je endoscopie-skillslab onderwijs geeft aan mede-assistenten, je complicatieregistratie en besprekingen bijhoudt, je je inzet voor ‘risk-management’of je participeert in het inkoopbeleid van apparatuur en materialen.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling