terug

Differentiatiestage Algemeen

Supervisiestage voor laatste jaars AIOS neurologie. Organiseren en superviseren van ANIOS op de afdeling en/of Spoed Eisende Hulp. Profileren algemene neurologie in groot, niet-academisch ziekenhuis

Wat gaat de aios leren?

In het laatste jaar van de opleiding is het mogelijk om 3-6 maanden een differentiatiestage te doen waarbij je ervaring opdoet met de rol als supervisor op de afdeling neurologie en/of Spoed Eisende Hulp van een groot algemeen ziekenhuis.

Te voren wordt geïnventariseerd wat aanvullend is voor de individuele AIOS, die voorsorteert op werken in een maatschap/vakgroep neurologie in een algemeen ziekenhuis. “Tailor-made” wordt een stage hierop aangepast, waarbij in ieder geval geleerd wordt om jonge collega’s aan te sturen en de afdeling en/of SEH efficiënt en kwalitatief goed te organiseren. Benodigde competenties: senior niveau van klinisch redeneren en differentiaal diagnostisch denken.

Hoe ga ik leren?

De AIOS superviseert de dagelijkse zorg voor neurologische patiënten en begeleidt arts-assistenten bij het voeren van gesprekken: opname/ontslag gesprek, familiegesprekken, slecht nieuwsgesprekken. Tevens superviseert hij de statusvoering in het EPD. Hij geeft adequate feedback aan arts-assistent en overlegt met superviserend neuroloog. Vooral de algemene competentiegebieden organisatie, management, leidinggeven en didactische vaardigheden bij het begeleiden van jongere jaars arts-assistenten komen aan bod. Tevens zal je enkele dagdelen per week poliklinische werkzaamheden verrichten, waarbij je tevens ervaring kunt opdoen met een grotere mate van zelfstandigheid met een superviserend neuroloog op de achtergrond.

Show-and-tell

"Ideale laatste stap in de voorbereiding voor je baan als neuroloog. Je kan zelf bepalen hoeveel vrijheid en begeleiding je krijgt in je besluitvorming. Je ziet neurologie in de volle breedte en je superviseert een drukke SEH met uitgebreide vasculaire problematiek (inclusief IAT), interessante ziekenhuis consulten en gevarieerd huisartsen overleg."

Jeroen de Jonge, AIOS tot 1-1-2024

In het Antonius kreeg ik als middenwacht op de Eerste Hulp de ruimte en het vertrouwen om als bijna neuroloog op een veilige en zelfstandige manier A(N)IOS te begeleiden, zelf knopen door te hakken, drukte te managen, en veel meer. Kortom: echt supervisie geven zonder de handrem van je ‘super-supervisor’ erop."

Annemijn Algra, AIOS tot 15-3-2024

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling