terug

Differentiatiestage

Leiderschap in opleiden in combinatie met geïndividualiseerde polikliniek stage

Duur
6 maanden
9 maanden
Wat gaat de aios leren?

In deze stage maak je kennis met de verschillende aspecten van leiderschap in opleiden op 2 niveaus: de opleider voor de lokale opleiding en de Centrale Opleidingscommissie (COC) voor het ziekenhuisbrede opleiden. Er wordt aandacht besteed aan de kwaliteiten die je als opleider nodig hebt. Je krijgt inzicht in je eigen drijfveren en opleiderscompetenties en hoe deze actief toe te passen in de praktijk. De competenties communicatie, samenwerken en organisatie zijn van belang voor de begeleiding en stimulering van anderen. De voorbeeldrol van opleider, het creëren van een veilige leeromgeving, de manieren om anderen ruimte te geven om een probleem op eigen een manier zelf op te lossen komen aan bod. Hierbij is het effectief geven van feedback van belang. Naast het inzicht krijgen en ontwikkelen van je eigen opleiderskwaliteiten wordt aandacht besteed aan hoe je kwaliteit van opleiding inzichtelijk kunt maken en kunt verbeteren. Je participeert in het dagelijks bestuur van de COC en in COC-vergaderingen en hebt nauw contact met de voorzitter van de COC van het Spaarne Gasthuis. Je doet ervaring op met verschillende instrumenten om kwaliteit te verbeteren zoals opleidingsevaluaties, proefvisitaties, werkplekbezoeken en de PDCA-cyclus naar aanleiding van geïdentificeerde verbeterpunten. Bovendien verscherp je jouw visie op opleiden en jouw rol daarin.

Op de polikliniek word je gesuperviseerd door verschillende neurologen met verschillende thema’s als aandachtsgebied en word je begeleid door deelopleider. Je participeert in multidicliplinaire zorg rond patiënten met bijvoorbeeld cognitieve stoornissen of hoofdpijn.

Hoe ga ik leren?
  • Je stelt je IOP op

  • Je werkt aan persoonlijke leerdoelen en een doorlopende opdracht

  • Je ziet geselecteerde nieuwe en controle patiënten op de polikliniek en participeert in MDO’s over deze patiënten

Aan het einde van de stage word je getoetst op:

  • je persoonlijke ontwikkeling van de competenties Opleider (persoonlijke leerdoelen)

  • je functioneren in de opdracht (CANMED competenties samenwerken, communicatie, organiseren, kennis en wetenschap)

  • het resultaat van de opdracht

  • KPB’s over poliklinische patiëntenzorg in gekozen thema’s met betrekking tot veelvoorkomende neurologische aandoeningen. CAT in kader van deze thema’s.

  • Je rondt je stage af door middel van een eindpresentatie en/of publicatie van een artikel.

Voor meer informatie over het deel van de stage gericht op leiderschap in opleiden wordt verwezen naar:

Stage Leiderschap in Opleiden | Opleidingsetalage

Voor meer informatie over de polikliniekstage wordt verwezen naar de hieronder bijgevoegde stageomschrijving.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling