terug

Differentiatiestage Neurologie

Kinderneurologie

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Organisatie van de opleiding
De staf kinderneurologie bestaat uit 6 kinderneurologen, een verpleegkundig specialist en een phycian assistant die graag bijdragen aan de opleiding van arts-assistenten.
Standaard volgen een aios kindergeneeskunde voor 4 maanden en een of twee aios neurologie voor 3 maanden hun common-trunk stage kinderneurologie. Daarnaast begeleidt de staf ook reguliere coassistenten, seniorcoassistenten en keuze coassistenten.
Tijdens de profileringsstage kinderneurologie kan de aios zich na het volgen van de common trunk stage verder verdiepen in de kinderneurologie zowel op de afdeling, tijdens de consulten (bij andere kinderspecialismen, NICU, PICU), spoedeisende hulp of op de polikliniek al naargelang de leerdoelen van de aios tijdens deze profileringsstage.
De profileringsstage kinderneurologie kan, indien gewenst, deel uit maken van de opleiding tot kinderneuroloog, maar staat open voor alle aios die graag (extra) kennis willen opdoen in de kinderneurologie.
Tijdens de stage kan de aios kennis op doen over verschillende kinderneurologische aandoeningen zoals traumatisch schedelhersenletsel, epilepsie, hydrocefalus, infectieuze of auto-immuunencefalitis, hersenbloedingen en herseninfarcten, craniosynostose. Op de polikliniek kan de aios zich ook verdiepen in andere ziektebeelden zoals bewegingsstoornissen, neuromusculaire aandoeningen, spina bifida, ketogeen dieet, neurocutane aandoeningen en ontwikkelingsachterstand (Bijzondere zorg voor bijzondere kinderen BZBK) waarvoor multidisciplinaire poliklinieken bestaan, zodat de aios ook kennis op kan doen in multidisciplinaire aandoeningen. Aios die dit willen kunnen zich ook verdiepen in palliatieve zorg (Kindercomfortteam), prenatale counselling en behandeling van ongewild speekselverlies (droolingpolikliniek).

Inhoud van de profileringsstage kinderneurologie
Het programma voor de aios tijdens de profileringsstage wordt samengesteld in overleg met de aios zelf. Aios die een profileringsstage volgen, zullen eerder tijdens de common trunk stage al kennis hebben gemaakt met de kinderneurologie.
Aan de hand van de leerdoelen van de aios zal bekeken worden of de stage het accent zal hebben op de kliniek of juist meer op de polikliniek, waarbij een combinatie hiervan uiteraard tot de mogelijkheden behoort.
Wij gaan er voor deze stage vanuit dat de aios in staat is om (onder inhoudelijke supervisie) in principe zelfstandig een afdeling te runnen/superviseren, consulten ‘in huis’ te doen, en op een efficiënte wijze poliklinische patiënten kan zien. De stage is bedoeld om de aios de kinderneurologie eigen te maken, en wij concentreren ons dan ook bij voorkeur op vakinhoudelijke aspecten en (dus) de supervisie van ‘het neurologisch denken en het neurologische onderzoek’. Beoordeling en toetsing (beoordelings- en voortgangsgesprekken) vinden plaats conform de opleidingseisen kindergeneeskunde. De stage kan, afhankelijk van de wensen van de aios, in overleg gecombineerd worden met wetenschappelijke activiteiten. Er is tijdens de stage ruimte om deel te nemen aan de plenaire onderwijsactiviteiten en refereermiddagen/-avonden van de afdeling kindergeneeskunde en kinderneurologie.
Aan het einde van de stage is de aios in staat om het kinderneurologische onderzoek (anamnese en fysisch onderzoek) zelfstandig uit te voeren en een differentiaal diagnose en behandelplan op te stellen. De aios kan op zinvolle wijze gebruik maken van en kritisch oordelen over de interpretatie van cerebrale beeldvorming (MRI, CT) en functieonderzoek (EEG, ECHO spieren, EMG). De aios overziet de grote groepen kinderneurologische aandoeningen zoals ontwikkelingsachterstand, aangeboren aandoeningen en verworven hersenschade, epilepsie, bewegingsstoornissen, hoofdpijn en  spierziekten zonder per se alle zeldzame ziekten te kennen. De aios kan een kind met een acuut kinderneurologisch probleem (status epilepticus, coma) adequaat opvangen, diagnosticeren en behandelen.

Hoe ga ik leren?

Wat zijn de leerdoelen van de profileringsstage kinderneurologie?

  1. De aios kan zelfstandig een neurologisch onderzoek bij kinderen in alle leeftijden uitvoeren en interpreteren.
  2. De aios kan bij een kind een traumatisch hersenletsel, epilepsie, hydrocefalus infectieuze of auto-immuunencefalitis, hoofdpijn hersenbloedingen en herseninfarcten een differentiaal diagnose en behandelplan opstellen op KBA niveau 4.
  3. De aios kent de indicatiestelling en interpretatie van genetische diagnostiek, metabole diagnostiek, beeldvorming, van het EEG, het neuropsychologisch onderzoek bij kinderen, kan deze onderzoeken aanvragen en zelfstandig een eerste interpretatie hiervan doen.
  4. De aios stelt zelf leerdoelen op over kinderneurologische thema’s waarin de AIOS zichzelf wil verdiepen.
  5. De aios die een profileringsstage volgt draagt bij aan  bijvoorbeeld een protocol, procesverbetering, onderwijsvernieuwing, case report en verzorgt ook formeel onderwijs.
  6. De doelstellingen voor de profileringsstage zijn nog preciezer omschreven in de bijlage kritische beroepsactiviteiten (KBA) van de Nederlandse Vereniging voor de kinderneurologie in bijlage 1.
  7. De aios kindergeneeskunde en aios neurologie leren van elkaars werkwijze en kennis door samen kinderen met een kinderneurologische aandoening te beoordelen, een differentiaal diagnose op te stellen en een behandelplan te maken.
     

Beoordeling
Er wordt uitgegaan van supervisie op maat volgens de EPA/JCI criteria. Dit wordt aan het begin van de stage formeel met de aios besproken. Tevens worden afspraken gemaakt over de persoonlijke leerdoelen, verbeterpunten en de EPA’s die centraal staan tijdens deze stage. Dit wordt vastgelegd in het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Halverwege de stage worden de stagedoelen formeel besproken evenals de persoonlijke leerdoelen en verbeterpunten. Hierbij geven zowel de aios als de supervisor aan of de doelstellingen gehaald worden, en zo niet, waarom niet. Ook wordt tijdens deze bespreking een pad afgesproken om deze doelen alsnog te halen. Indien alle doelen gehaald zijn, worden nieuwe doelstellingen geformuleerd. Aan het einde van de stage vindt opnieuw een formele evaluatie plaats. Van alle formele gesprekken wordt door de aios een kort verslag gemaakt wat opgenomen wordt in het portfolio.
Beoordeling tijdens de stage vindt plaats d.m.v. korte praktijkbeoordelingen (KPB). Dit gaat op voor onderwerpen die nog niet zijn afgetekend in eerdere stages t.b.v. EPA’s en voor persoonlijke leerdoelen van de aios. Zowel aios als supervisor kan het initiatief nemen om een formele beoordeling te doen, van de aios wordt hierin een actieve rol verwacht. Het KPB-moment dient in principe van te voren besproken te worden.

Rooster
Naast de overdracht en onderwijs momenten van de kindergeneeskunde, neemt de aios deel aan specifieke zorg en onderwijsmomenten van de kinderneurologie die in onderstaande tabel staan weergegeven. Zie het specifieke rooster in de bijlage.

Overige informatie
Deze stage kan onderdeel zijn van uw opleiding tot kinderneuroloog, maar kan ook prima gelden als laatste stage voordat u zich verdiept in een ander deel van de kindergeneeskunde ("fellowship") of als algemeen kinderarts werkzaam gaat zijn na uw opleiding. In nagenoeg alle deelgebieden van de kindergeneeskunde zult u vragen krijgen over de (neurologische) ontwikkeling van een kind of geconfronteerd worden met neurologische complicaties dan wel neurologische aspecten van een andere ("pediatrische") aandoening.

Tot slot
Het is mogelijk de profileringsstage kinderneurologie in parttime dienstverband (minimaal 80%) te volgen. Diensten voor de kinderneurologie maken tijdens de profileringstage voor de aios geen standaard onderdeel uit. De aios die deze stage volgt in het kader van de opleiding tot kinderneuroloog doet wel specifieke kinderneurologiediensten. Compensatie hiervan geschiedt in overleg.
Tijdens de profileringsstage is het gewenst dat je participeert in het onderwijs op het gebied van de kindernefrologie.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling