terug

Kindergeneeskunde in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis

Wie zijn wij?

De vakgroep Kindergeneeskunde valt rechtstreeks onder de Raad van Bestuur. De patiëntenzorg vindt plaats binnen het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis. Jaarlijks worden hier ongeveer 22.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar behandeld. Dat is 18% van alle patiënten in het Radboudumc. Het Amalia kinderziekenhuis verbindt de specialismen van het Radboudumc die zorg aan kinderen bieden. Kinderen en ouders worden actief betrokken bij het zorgproces. Zo ontstaat een veilige omgeving waarin de eigenheid van het kind steeds voorop staat. Meer informatie over het Amalia kinderziekenhuis is hier te vinden.

Over de opleiding

Het opleidingscluster Oost Nederland (OOR-ON) biedt opleidingsplaatsen voor assistenten in opleiding tot kinderarts. De vakgroep Kindergeneeskunde binnen het Amalia kinderziekenhuis van het Radboudumc vormt samen met de afdelingen Kindergeneeskunde van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch het cluster OOR-ON. Binnen het Amalia kinderziekenhuis en deze drie topklinische ziekenhuizen in de regio Oost-Nederland bieden wij uitstekende patiëntenzorg, onderzoek, onderwijs en opleiding ten behoeve van de kindzorg.
De opleiding vindt in principe gedurende 3,5 jaar plaats in het Radboudumc en gedurende 1,5 jaar in één van de andere drie opleidingsziekenhuizen. De vier kinderklinieken overleggen frequent en intensief over de opleiding. Je wordt opgeleid tot een deskundig beroepsbeoefenaar die in ruime mate voldoet aan de vakcompetenties van het door de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) vastgestelde opleidingsplan kindergeneeskunde.

De opleiding in ons cluster onderscheidt zich door de ruimte die wij bieden om na aanvang van de opleiding samen met de opleiders een eigen koers en voorkeuren te bepalen, zodat jouw talenten optimaal ontplooid kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld door de keuze van een profiel onderwijs, management & organisatie of kwaliteit of juist door de volle breedte van de kindergeneeskunde te exploreren. Uiteraard leiden wij op in nauwe samenhang met de bedrijfsvoering en staan opleiden in saamhorigheid en teamgevoel bij ons hoog in het vaandel.

Een kinderarts die de opleiding in ons cluster heeft voltooid, heeft een passie voor patiëntenzorg en weet collega’s te inspireren en te enthousiasmeren. Hij/zij heeft een eigen visie ontwikkeld op het specialisme, zodat hij/zij als een goede professional de toekomst tegemoet kan zien. Hij/zij zal in de toekomst in brede zin een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van het vakgebied.

Kwaliteit

Aandachtspunten m.b.t. de opleiding worden opgenomen in een PDCA-cyclus. Daarnaast nemen de aios jaarlijks deel aan enquêtes m.b.t. EFFECT en D-RECT. De opleiding wordt elke 5 jaar gevisiteerd. De laatste visitatie heeft plaatsgevonden in september 2022.

Show-and-tell

  • Individualisering staat hoog in het vaandel, waardoor het mogelijk is de opleiding te onderbreken voor bijv. onderzoek.
  • Het Radboudumc beschikt over een skills- en simulatiecentrum als centrale faciliteit met een breed scala aan trainingsmogelijkheden. Aios kindergeneeskunde volgen hier regelmatig video assisted realtime simulation (VARS) en teamtrainingen.

  • Viermaal per jaar vindt op een vrijdagmiddag 2 uur onderwijs plaats m.b.t. vaardigheden in luchtwegmanagement.

Overige informatie

Opleider: mevr. dr. A.A.E.M. van der Velden
Plv. opleider: mevr. dr. E.H.A.J. Coolen

Met vragen kun je terecht bij:
Sandra Scherpenborg-Kossen, opleidingscoördinator kindergeneeskunde
sandra.scherpenborg-kossen@radboudumc.nl
telefoonnummer: 024-3613175