terug

Differentiatiestage Neonatologie

Neonatologie

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Inleiding
De afdeling Neonatologie van het Radboudumc is een grote afdeling met een breed scala aan pathologie en behandelingsmogelijkheden. De afdeling bestaat uit de intensive care, post IC High-care en medium care afdeling met respectievelijk 17, 10 en 10 bedden. Zie ook onze website: https://www.radboudumc.nl/afdelingen/neonatologie

Bijzondere kenmerken van de afdeling
Onze afdeling heeft een aantal bijzondere kenmerken. Zo hebben wij een groot aanbod aan kinderchirurgische problematiek bij kinderen met (multiple) aangeboren aandoeningen. Deze kinderen verblijven in de hele periode van hun intensive care traject op onze afdeling.
Daarnaast zijn wij het oudste Nederlandse centrum voor de behandeling van pasgeborenen -maar ook grotere kinderen- met extra corporele membraan oxygenatie (ECMO). Vanwege onze functie als ECMO centrum, waardoor de behandeling van congenitale hernia diafragmatica is gecentraliseerd krijg je ook de kans je te verdiepen in alle facetten van deze behandelingen. Dit is uniek voor een neonatologie afdeling in Nederland.
Wij werken intensief samen met de afdeling Kinderchirurgie & Obstetrie (Universitair Perinatologisch Centrum Nijmegen).
Er is op de afdeling een bijzondere interesse in pulmonale hypertensie en in de neonatale circulatie. Samen met de ECMO behandeling zijn dit aspecten van het vak waar je op andere neonatale afdelingen niet of nauwelijks mee in aanraking komt. Ook ons wetenschappelijk onderzoek is hier hoofdzakelijk op gericht.
De afdeling beschikt over een groot simulatie centrum zodat je ervaring kunt opdoen met simulatie onderwijs op het gebied van de opvang van ernstig zieke pasgeborenen en ECMO.
Wil je je meer verdiepen in deze aspecten van de neonatologie, dan is onze afdeling the place to be!
Een stage op onze afdeling is een uitstekende plek voor verdere verdieping in de Neonatologie in het algemeen en ECMO en kinderchirurgische problematiek in het bijzonder. De stage is daarnaast een goede als voorbereiding voor een fellowship.

Overige informatie
De Extracorporeal Life Support Organization (ELSO) https://www.elso.org heeft de afdeling Neonatologie de “Excellence in Life Support Award” toegekend:
This award is created to recognize and acknowledge extraordinary achievement in the following three categories: 

  1. Excellence in promoting the mission, activities, and vision of ELSO
  2. Excellence in patient care by using the highest quality measures, processes, and structures based upon evidence,
  3. And excellence in training, education, collaboration, and communication that supports the ELSO guidelines and contributes to a healing environment.

 

Hoe ga ik leren?

Stage inhoud
Tijdens de profileringstage word je ingeroosterd op (beginnend) fellow niveau. Je geeft supervisie aan a(n)ios. Uiteraard maak je kennis met alle werkzaamheden op de afdeling.
Naast de klinische taken is er 4 dagdelen per maand een poliklinisch follow up programma. In een multidisciplinaire setting (neonatoloog, psycholoog, logopedist en fysiotherapeut) worden kinderen volgens een gestandaardiseerd programma terug gezien.
Per jaar nemen wij ongeveer 530 kinderen op de intensive care op en ongeveer 800 kinderen op de medium care afdeling.
Een aantal chirurgische procedures vindt plaats op de NICU zelf.

De stage op de afdeling Neonatologie van het Radboudumc is bijzonder interessant omdat het een afdeling is met een groot aanbod aan verschillende ziektebeelden. In het bijzonder (multiple) aangeboren afwijkingen, kinderchirurgische problematiek en ECMO behandelingen. Dit samen in combinatie met de speciale aandacht voor circulatie en pulmonale hypertensie maakt dat je de mogelijkheid krijgt je flink te verdiepen in deze boeiende aspecten van de neonatologie. Een combinatie die je elders minder of niet zal terugvinden!
Er heerst een zeer prettige werksfeer en een goed opleidingsklimaat op onze afdeling.
Er wordt gewerkt in een drieploegen dienst en in het weekend in een twee ploegendienst.
De werkdag begint dagelijks om 08.30 uur met de overdracht van de nachtdienst naar de dagdienst. Aan het einde van de dag wordt er overgedragen aan de avonddiensten.
In de dagdienst wordt er gewerkt op 3 locaties: 2 op de intensive care en 1 op de post IC-high care-medium care en verloskamers.
Na de overdracht wordt er op alle afdelingen visite gelopen.

Besprekingen:

  • dagelijks een röntgenbespreking en overleg met de medisch microbioloog en/of infectioloog en met de kinderchirurgen.
  • 1x per week is er een multidisciplinaire patiëntenbespreking.
  • 1x/week werkgroep prenatale diagnostiek en therapie. Multidisciplinaire werkgroep waarin beleid wordt gemaakt rondom zwangerschappen met maternale en/of foetale pathologie.
  • 1x/week neurologiebespreking.
  • 1x/week onderwijs neonatologie voor de arts-assistenten.
  • 3x/week onderwijs arts-assistenten kindergeneeskunde
  • 1x/maand pathologie bespreking.
  • Regelmatig “Moreel Beraad”. Multidisciplinair overleg onder leiding van de ethicus volgens de Nijmeegse Methode voor Moreel Beraad.
  • Regelmatig perinatale audits.

In overleg kun je meedraaien in het dienstenrooster, uiteraard altijd met een achterwacht.

Tijdens de leerperiode krijg je volop de gelegenheid om je bestaande kennis en vaardigheden toe te passen en daarnaast uiteraard nieuwe kennis en vaardigheden op te doen. Wij willen daarom vóór de stageperiode graag weten wat je wel en niet beheerst. Op die manier kan de supervisor je zo goed mogelijk begeleiden, uitdagen en instrueren.

De bedoeling is dat de aios voorafgaand aan de stage een voorbereidend gesprek plant met 1 van beide stagebegeleiders. Hier worden afspraken gemaakt over de persoonlijke leerdoelen, verbeterpunten en de EPA’s die centraal staan tijdens deze stage. Er wordt ook een intra en/of interprofessioneel leerdoel afgesproken. Dit wordt vastgelegd in het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Er wordt uitgegaan van de supervisie op maat volgens de EPA niveaus. Dit wordt formeel met de aios besproken.
Een profileringsstage bevat o.a. een project op ons vakgebied (denk bijvoorbeeld aan een protocol, procesverbetering, onderwijsvernieuwing, case report), uitvoerend onderwijs en eventueel participatie in bereikbaarheidsdiensten (vrijwillig). Indien je de profileringsstage wilt laten meetellen voor een eventueel fellowship zijn diensten een verplicht onderdeel.
Halverwege de stage worden de stagedoelen formeel besproken evenals de persoonlijke leerdoelen en verbeterpunten. Hierbij geven zowel de aios als de supervisor aan of de doelstellingen gehaald worden, en zo niet, waarom niet. Ook wordt tijdens deze bespreking een pad afgesproken om deze doelen alsnog te halen. Indien alle doelen gehaald zijn, worden nieuwe doelstellingen geformuleerd. Aan het einde van de stage vindt opnieuw een formele evaluatie plaats. Van alle formele gesprekken wordt door de aios een kort verslag gemaakt wat opgenomen wordt in het portfolio.

Gedurende de periode van 6 maanden zal toegewerkt worden naar een geleidelijk meer zelfstandig functioneren in de rol van supervisor.
Er zijn natuurlijk tal van mogelijkheden om accenten te zetten tijdens je stage, afhankelijk van je eigen wensen.
De afdeling beschikt over een systeem van digitaal toegankelijke protocollen. In de opleiding wordt gebruik gemaakt van CanMeds, KPB en portfolio.

Arbeidsvoorwaarden

  • Voor de stage geldt een minimum aanstelling van 80%.
  • Er is 1 stageplaats voor een profileringsstage beschikbaar. Echter wel afhankelijk van overige stages, dus altijd in overleg. 
  • Eisen aan de sollicitant: ervaring in de neonatologie met een aantoonbaar goede beoordeling van de stage Neonatologie tijdens de opleiding.
     
Show-and-tell

Staf

De huidige staf bestaat uit:
drs. Tim Antonius
dr. M. Binkhorst
prof. dr. Willem de Boode
dr. Viola Christmann
dr. Rosa Geurtzen
dr. Marije Hogeveen
drs. Tim Hundscheid, fellow
drs. Maresa Jiskoot
dr. Robin van der Lee
drs. René Matthijsse
drs. Marjolijn Spruijt
drs. Katerina Steiner
dr. Sabine Vrancken
dr. Lauren Weeke, fellow

Daarnaast zijn er nog 2 aios, 7 anios, 1 verpleegkundig specialist en 4 physician assistants werkzaam op de afdeling.

Samenwerkende instellingen
Radboudumc
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling