terug

Differentiatiestage Kinderlongziekten

Kinderpulmonologie

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Waarom een profileringsstage in de kinderlongziekten?
Kinderlongziekten is een belangrijk onderdeel van de algemene pediatrie. Astma is de meest voorkomende chronische aandoening op de kinderleeftijd, en de prevalentie van luchtweginfecties blijft hoog, met name bij het jongere kind. Daarnaast kent men in de derdelijnszorg vele, meer zeldzame, aandoeningen zoals Cystic Fibrosis, aangeboren thoracobronchopulmonale afwijkingen, diverse interstitiële longbeelden, chronisch longbeeld na prematuritas en mengbeelden daarvan. Een gedegen basiskennis van de herkenning en behandeling van deze ziektebeelden is zeer nuttig voor de algemeen kinderarts en noodzakelijk voor de subspecialist.

In de reguliere opleiding is niet altijd ruimte tot verdieping/profilering in dit boeiende vakgebied. Een profileringsstage kinderlongziekten is een uitgelezen kans om in de laatste fase van je opleiding tot kinderarts je hierin verder te bekwamen. Een profilering in de kinderlongziekten is niet alleen goed voor je cv, maar kan ook zorgen voor een korting op een eventueel fellowship kinderlongziekten. De stage is daarom vooral praktisch georiënteerd.

Wat onderscheidt onze subafdeling kinderlongziekten in het Radboudumc van anderen?
Onze subafdeling kinderlongziekten is actief op alle terreinen van de kinderpulmonologie. Wij leveren 2e en 3e lijnszorg en werken zeer nauw samen met het CWZ, het 2e ziekenhuis van Nijmegen. Hierdoor is een team ontstaan van 7 kinderlongartsen, 3 kinderfysiotherapeuten, 2 verpleegkundig specialisten, nurse practitioner, orthopedagoog/psycholoog, research verpleegkundigen, longverpleegkundigen en diëtisten.
Gezamenlijk zorgen wij in samenwerkingsverband voor de organisatie van het Regionaal Astma en Allergiecentrum voor Kinderen (RAAcK), waar alle pediatrische astma- en allergiezorg in de regio door een enthousiast en deskundig team geleverd wordt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de 2 locaties, elk met een eigen aandachtsgebied. Via het Radboudumc CF NFU expertisecentrum wordt zorg geleverd aan een populatie kinderen en jongeren met CF in integrale samenwerking met het team voor volwassen CF-patiënten. Congenitale en andere zeldzame bronchopulmonale afwijkingen worden met name behandeld op locatie Radboudumc, waaronder kinderen met post-ECMO/congenitale hernia Diafragmatica (NFU-expertisecentrum). Door uitstekende samenwerking en integratie met de afdeling Medische Psychologie is er extra aandacht voor psychosociale problematiek en therapietrouw bij kinderen met een chronische longaandoening en is een poliklinisch multidisciplinair programma ontwikkeld voor kinderen met complexe astmaproblematiek, kinderlongrevalidatie (RAAcK-Actief), uniek in Nederland.
Wij verrichten met name patiëntgebonden onderzoek, vaak in samenwerking met andere centra in Nederland of andere specialismen (infectieziekten, psychologie, epidemiologie).

Wie zijn wij?
Stagebegeleiders zijn: dr. Jolt Roukema, dr. Lara van den Wijngaart, dr. Milanthy Pourier, kinderarts-pulmonologen. Daarnaast kan een fellow kinderlongziekten aanwezig zijn.
De stage is populair: al vele aios gingen jou voor (contactadressen via ons te verkrijgen).

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Linda van der Sande, aios profileringsstage 2019 vanuit OOR-ZON: "Ik heb deze stage als zeer waardevol ervaren en ik zou het iedereen aanbevelen! De stage biedt veel ruimte om te groeien en te leren gezien de uitstekende sfeer binnen het team, waarin je ruimte krijgt om zelfstandig te werken, je echt opgenomen wordt in het team, er aandacht is voor jouw specifieke leerdoelen. Dit alles wordt gecombineerd met een ruim en gevarieerd patiëntenaanbod".
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hoe ga ik leren?

Inhoud profileringsstage kinderlongziekten
De stage vindt voor een belangrijk deel plaats op de polikliniek van het Regionaal Astma en Allergiecentrum voor Kinderen (RAAcK) dat zich bevindt op 2 locaties (locaties Radboudumc en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis). Je wordt na een korte inwerkperiode (ca. 1 week) actief in de poliklinische patiëntenzorg, maar altijd onder directe supervisie van een senior die ter plekke aanwezig is. Hier krijg je ruime gelegenheid om je te verdiepen in alle facetten van de astmazorg: richtlijnen, inhalatietherapie en -instructies, achtergrond en interpretatie van longfunctiemetingen, behandeling van de piepende peuters, complexere allergieën, etc. Op locatie Radboudumc worden kinderen en jongeren van het Radboudumc CF-centrum behandeld. Daar is ook de gelegenheid om mee te lopen en te participeren in de spreekuren met derdelijns problematiek (CF, Congenitale hernia diafragmatica, congenitale of interstitiële longafwijkingen). In het kader van de profileringsstage wordt van je verwacht dat je een bijdrage levert aan lopend onderzoek, een protocol ontwikkelt/afmaakt of een uitgebreidere presentatie houdt. Voor behandeling van de klinische patiënten functioneer je als eerste aanspreekpunt evenals voor de consulten bij de diverse (deel)specialismen. Bij pleurapuncties of het inbrengen van drains word je in principe als eerste ingeschakeld. Dagelijkse supervisie wordt gegarandeerd door de stafleden kinderlongziekten. Je wordt betrokken bij de indicatiestelling en het uitvoeren van bronchoscopieën. Je participeert nadrukkelijk in de wekelijkse pulmonologiebespreking en bij de multidisciplinaire CF-besprekingen en CHD-besprekingen. Je raakt vertrouwd met e-health (thuismonitoring en ziektemanagement via Luchtbrug.nl voor o.a. astma en CF).

Tijdens de stage kun je in contact komen met patiënten met de volgende aandoeningen:

  • (allergisch) astma, atopisch syndroom
  • moeilijk behandelbaar astma en ernstig astma
  • preschool wheeze
  • Cystic Fibrosis
  • recidiverende luchtweginfecties bij immuunstoornissen, psychomotore retardatie
  • congenitale Hernia Diafragmatica en andere thoracobronchopulmonale afwijkingen (i.s.m. kinderchirurgen)
  • luchtwegmalacieën en subglottische stenosen (i.s.m. KNO)
  • luchtweg- en pulmonale problematiek op de PICU/NICU
     

Wat zijn de leerdoelen van deze stage?
De aios zal na inwerken als volledig teamlid functioneren onder supervisie. Er wordt een actieve inbreng verwacht in patiëntenbesprekingen en in de refereermomenten. Voor het klinisch handelen bij veel aandoeningen kan worden teruggevallen op de in het Q-portaal (intranet) aanwezige protocollen.

Na de stage bent je op de hoogte van de:

  • belangrijkste aspecten van de astmadiagnostiek, therapie en monitoring
  • belangrijkste aspecten van longfunctieonderzoek en interpretatie daarvan
  • benadering van de verschillende vormen van typical en atypical wheezing, viral and multitrigger wheeze
  • indicaties voor de verschillende vormen van beeldvorming
  • indicaties voor bronchoscopie
  • beginselen van de CF-behandeling
  • relevante aspecten op gebied van psychosociale problematiek, therapietrouw, stimuleren van zelfmanagement, faseren van transitie, alles in het kader van zorg voor het kind en de jongere met een chronische longaandoening.
  • Je hebt in overleg met je supervisor een intraprofessioneel leermoment afgesproken en geëvalueerd (inclusief eindpunten)

 

Beoordeling
Er wordt uitgegaan van de supervisie op maat volgens de EPA-criteria. Dit wordt aan het begin van de stage formeel met de aios besproken. Tevens worden afspraken gemaakt over de persoonlijke leerdoelen en verbeterpunten. Dit wordt vastgelegd in het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Halverwege de stage worden de stagedoelen formeel besproken evenals de persoonlijke leerdoelen en verbeterpunten. Hierbij geven zowel de aios als de supervisor aan of de doelstellingen gehaald worden, en zo niet, waarom niet. Ook wordt tijdens deze bespreking een pad afgesproken om deze doelen alsnog te halen. Indien alle doelen gehaald zijn, worden nieuwe doelstellingen geformuleerd. Aan het einde van de stage vindt opnieuw een formele evaluatie plaats. Van alle formele gesprekken wordt door de aios een kort verslag gemaakt wat opgenomen wordt in het portfolio.

 

Tot slot

  • De sfeer is informeel. Wetenschappelijke en zorginhoudelijke discussies worden open gevoerd. Er heerst een goede teamgeest waarin collegialiteit, flexibiliteit en humor belangrijk zijn. Er wordt minstens 2x/jaar een teambuildingsmiddag/avond gehouden, met interessante workshops, waarin ook de paramedici participeren.
  • De patiënt staat centraal: Door goede voorlichting, uitleg en contact kan zelfmanagement en therapietrouw bij de chronische patiënten en hun ouders altijd nog verbeteren. Het is uitdrukkelijk de ambitie van de subafdeling om zich hier in te profileren. De hoge mate van patiënttevredenheid uit de landelijke NFU-enquête moet gehandhaafd worden. Dit vergt enige extra inspanning, maar is indirect gunstig voor de therapietrouw van de individuele patiënt, en dus voor de zorguitkomsten.
  • Het onderzoek is vooral patiëntgebonden onderzoek, geconcentreerd op astma en CF. Daarbij wordt het accent gelegd op therapeutisch onderzoek (vaak multicentre RCT’s), waarbij uitkomstmaten zowel de fysiologische eindpunten bevatten alsook kwaliteit van leven, therapietrouw, kosten effectiviteit. In studies wordt samengewerkt met medische psychologie, microbiologie en infectieziekten. De belangrijke thema’s bij onderzoek naar astma zijn zorginnovatie (e-health: Luchtbrug), verbetering van monitoring, en soms medicamenteus. In het kader van nationale CF gerelateerde studies wordt gewerkt aan niet-invasieve vroegdiagnostiek bij infecties met pseudomonas, en met aspergillus fumigatus, en aan een nationale schimmelbank bij patiënten met CF.
  • Kinderlongziekten is met name een poliklinisch vak en een afspraak voor 80% parttime stage is daarom zeker mogelijk. Participatie in de subspecialistische dienst kinderpulmonologie is niet vereist. De aanvang van de stage is flexibel in te plannen.
  • Er kunnen afspraken gemaakt worden inzake het doen van algemene diensten. Compensatie hiervan vindt in onderling overleg plaats.
  • Tijdens de profileringsstage is het gewenst dat je participeert in het onderwijs op het gebied van de kinderpulmonologie.

 

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling