terug

Differentiatiestage Intensive care

Kinder-Intensive Care

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Waarom een profileringsstage in de kinder-intensive care?
Voor een optimale eerste opvang van het acuut vitaal bedreigde kind is goede kennis van de pathofysiologie t.a.v. ontregeling van de respiratie, circulatie, neurologie en milieu interieur essentieel. Daarnaast is voldoende training van de APLS reanimatieprincipes van belang.
Met de exposure aan acuut complexe problematiek binnen deze profileringsstage worden zowel kennis als vaardigheden op kinder-IC gebied aangescherpt. Dit is ook in de algemene praktijk zeker van nut.

Waarom kinder-IC in het Radboudumc Nijmegen?
De kinder-IC is verantwoordelijk voor de opvang van vitaal bedreigde kinderen op de SEH, direct betrokken bij de trauma opvang en verzorgt de kinder-reanimatiefunctie in het UMC. Daarnaast is de kinder-IC pro-actief aanwezig op de kinderverpleegafdelingen (outreach).  Het Radboudumc is een traumacentrum inclusief kinderbrandwondencentrum en beschikt over een MMT/traumahelikopter. Er is een breed patiënten aanbod vanuit een grote regio. Er bestaat een goed opleidingsklimaat met laagdrempelige supervisie, bed side teaching, een basiscursus IC aan het begin van de stage en gestructureerd wekelijks IC onderwijs. Regelmatig worden APLS scenario’s verzorgd door de PICU staf en de kinderreanimatiecommissie.
Tijdens de profileringsstage staat intraprofessionele samenwerking centraal. Er wordt een stage van 1-2 weken bij de anesthesiologie ingepland en een stage op spoedeisende hulp behoort tot de mogelijkheden. Integratie met specialismen als anesthesiologie en spoedeisende geneeskunde maakt intraprofessionele kennisuitwisseling mogelijk en het aanleren van extra vaardigheden buiten de reikwijdte van de algemene kindergeneeskunde. Dit geeft bovendien inzicht en begrip voor elkaars vakgebied en werkwijze.
De profileringsstage kan een goede voorbereiding zijn op een fellowship kinder intensive care, maar ook voor aios met interesse in de opleiding ‘kinderarts acute geneeskunde’ is het een interessante opstap. Er kan eventueel zelfs korting worden gekregen op het voltooien van deze opleidingen. Daarnaast geeft extra ervaring op de kinder-IC ook voor een niet-academisch werkende algemene kinderarts een goede basis voor een aandachtsgebied acute kindergeneeskunde.

Wie zijn wij?
De PICU subafdeling bestaat uit 11 enthousiaste kinderintensivisten: 8 kinderarts-intensivisten en 3 anesthesioloog-kinderintensivisten. Daarnaast is er 1 fellow in opleiding tot kinderintensivist. Er is 24/7 supervisie van de patiëntenzorg door kinderintensivisten en er is sprake van een actief onderwijs klimaat. Wetenschappelijk onderzoek richt zich op hemodynamische monitoring, weaning mechanische beademing, vroegmobilisatie en follow-up PICU patiënten , kwaliteit en veiligheid en farmacologie.

Hoe ga ik leren?

Wat zijn de leerdoelen van de profileringsstage kinder-intensive care?
Kennis omtrent pathofysiologie en behandeling van volgende ziektebeelden/presentaties:

  • Reanimatie
  • Sepsis/meningitis
  • Shock
  • Respiratoire insufficiëntie
  • Status astmaticus
  • Status epilepticus
  • Gedaald bewustzijn - coma
  • Acute metabole ontregeling
  • (Neuro)trauma, verdrinking, brandwonden
  • Perioperatieve instabiliteit en pijnbestrijding

Specifieke kennis van (bij-)werking van vasoactieve medicatie, inotropie, inductiemiddelen, sedativa en analgetica

Participeren in:

  • PICU transport
  • Acute opvang SEH
  • Slecht nieuwsgesprekken
  • Begeleiding (ouders van) chronische IC-patiënt
  • Orgaandonatieprocedure
  • Onderwijs activiteiten verpleegkundigen, studenten, a(n)iossen

Leiden multidisciplinaire besprekingen

Kennis nemen van lange termijn effecten kinder-IC

Leren omgaan met:

  • CRM
  • Patiënt veiligheid en kwaliteitsnormen binnen IC

Uitvoeren van de volgende verrichtingen;

  • Prikken van perifeer infuus, PICC-lijn, centraal veneuze lijn en arterielijnen (echogeleid)
  • Airway management waaronder masker en ballonbeademing, inbrengen larynxmasker, intuberen
  • Inbrengen thoraxdrain
  • Point of care (POCUS) waaronder echo longen en hart

Uitwerken van casuïstiek of een klinisch vraagstuk in de vorm van een artikel of protocol.

Bij aanvang van de verdiepingsstage wordt een vaste begeleider/supervisor vanuit de PICU toegewezen. Met deze begeleider worden de algemene en individuele leerdoelen besproken. Halverwege en aan het einde van de stage vindt er een formeel gesprek plaats waarin leerdoelen en verbeterpunten worden besproken. Tevens wordt het zeer op prijs gesteld wanneer er door verschillende collega’s een 360 graden feedback formulier wordt ingevuld. Van alle formele gesprekken wordt door de aios een kort verslag gemaakt dat opgenomen wordt in het portfolio.

Hoe wordt de stage beoordeeld?
Bovenstaande leerdoelen worden aan de hand van korte praktijk beoordeling (KPB), case based discussion (CBD) en directly observed procedural skill (DOPS) beoordeeld. Dit geldt ook voor de feedback vanuit de anesthesiologie en spoedeisende geneeskunde met tevens een korte terugkoppeling aan de vaste begeleider.
Beoordeling van de stage wordt competentiegericht gedaan middels Entrustable Professional Activities (EPA’s) van de fellow-opleiding kinder intensive care (zie bijlagen 1 en 2). Er wordt uitgegaan van de supervisie op maat volgens de EPA criteria. Het streven is een supervisieniveau 4 te behalen voor EPA 1, supervisieniveau 3 voor EPA’s 2 en 3. De overige EPA’s worden niet meegenomen in de beoordeling van de profileringsstage, aangezien hiervoor een langere opleidingstijd nodig is.

Welke voorwaarden zijn er voor de profileringsstage?
Het betreft een klinische stage van 6 maanden op beginnend PICU-fellowniveau. De stage vindt plaats in het laatste jaar van de opleiding. Voorwaarden zijn dat de EPA opvang vitaal bedreigd kind en EPA opvang en behandeling kind SEH zijn behaald (niveau 3-4).

Worden er onregelmatigheidsdiensten gedaan tijdens de profileringsstage?
Participatie in de avond-/nacht-/weekenddiensten is optioneel, maar wordt wel aanbevolen gezien het meer zelfstandig werken in deze diensturen, ander verantwoordelijkheidsgevoel en het verschil in aanbod van acute patiënten. De profileringsassistent wordt dan ingedeeld in de functie van een beginnende PICU-fellow en altijd samen met een dienstdoende kinderintensivist.

Welk structureel onderwijs is er tijdens de profileringsstage?
Onderwijs:

  • Structureel wekelijks 2 uur exclusief onderwijs voor fellows intensive care (2 uur).
  • Structureel wekelijks 2 uur casuïstiek en onderwijs voor assistenten en fellows.
  • Deelname aan complicatie-, necrologie-, researchbesprekingen.
  • Maandelijks EBM journalclub
     

​​​​​​​​​​​​​​Tot slot
Er is 1 stage plek per jaar beschikbaar. Het is mogelijk de profileringsstage kinder-intensive care in parttime dienstverband (minimaal 80%) te volgen.
​​​​​​​

Samenwerkende instellingen
Radboudumc
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling