terug

Differentiatiestage Hematologie

Kinderhematologie

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Waarom een profileringsstage kinderhematologie in het Radboudumc?
Werken op de afdeling kinderhematologie van het Radboudumc betekent werken in een full-facility centrum. De afdeling kinderhematologie van het Radboudumc behoort tot de grotere centra van Nederland en bestrijkt het vak in de volle breedte. De benigne hematologie is een belangrijke pijler van onze afdeling met jaarlijks meer dan 100 verwijzingen vanuit de regio en een grote populatie chronische patiënten. Als geaccrediteerd hemofiliebehandelcentrum zien wij bovendien in onze regio alle patiënten met een stollingsziekte.
 

De speerpunten van onze afdeling zijn:

  • Full facility kinderhematologische zorg met veel nieuwe patiënten, grote populatie patiënten met een chronische hematologische aandoening en een uitgebreide consultatieve functie.
  • Hemofiliebehandelcentrum Nijmegen (diagnostiek en behandeling van patiënten met aangeboren of verworven hemostase stoornissen (kinderen en volwassenen). Een samenwerkingsverband met de afd. kindergeneeskunde, hematologie en lab. geneeskunde).
  • Hemoglobinopathie Expertise Centrum Nijmegen (HECON): Een recent opgericht multidisciplinair expertise centrum dat zich richt zich op de snel toenemende populatie van patiënten met sikkelcelziekte, thalassemie of aanverwante stoornissen.
  • Hemangiomen en congenitale vaatmalformaties (HECOVAN): vanuit de kinderhematologie zijn we in de behandeling van patiënten met vaatmalformaties betrokken. Een van de recente ontwikkelingen is dat patiënten met een zeer ernstige vaatmalformatie worden behandeld met Sirolimus. Dit wordt gedaan in een studieverband, multicenter.
  • Landelijk expertise centrum voor ijzerinbouwstoornissen en refractaire microcytaire anemieën.
     

Wie zijn wij?
Ons team bestaat uit Maroeska te Loo (opleider hematologie) en Paul Brons (plaatsvervangend opleider), Marije Diender (kinderkinderhematoloog), Corinne Liem (verpleegkundig specialist) en Laura Weijers (PA-er i.o.). Binnen het HBC hemofilie behandelcentrum hebben wij een nauwe samenwerking met de volwassen hematologie. Er is binnen de zorg voor kinderen met hematologische ziekten nauwe samenwerking met verschillende disciplines: kinderfysiotherapie, maatschappelijk werk, educatieve voorzieningen en kinderpsychologie.

Hoe ga ik leren?

Wat hebben wij te bieden?
Er wordt uitgegaan van supervisie op maat volgens de EPA/JCI criteria. Dit wordt aan het begin van de stage formeel met de aios besproken.  Tevens wordt in overleg een stage op maat gemaakt, waarin je eigen leerdoelen leidend zijn. Gedurende de stage worden de leerdoelen geëvalueerd.

Wij bieden je:

  • Veilige en stimulerende leeromgeving
  • Zelfstandig werken op het gebied van poliklinische patiëntenzorg in de volle breedte. Je bent (samen met ons) verantwoordelijk bent voor het gehele diagnostische en therapeutische traject van nieuw verwezen patiënten. Daarnaast maak je actief kennis met de zorg aan patiënten met een chronische hematologische aandoening.
  • Uitoefenen van de hematologische consultatieve geneeskunde. Door de verscheidenheid aan vraagstellingen geeft dit een snelle verdieping in dit  vakgebied.
  • Inzicht in de achtergronden van de hemostase en trombose. Door middel van patiëntenzorg, consulten, wekelijkse hemostase bespreking (met aanwezigheid van o.a. kinderhematologen, hematologen, stollingsfysioloog, klinisch chemici, transfusiearts), wekelijkse refereren over nieuwe ontwikkelingen in de hemostase en trombose waaraan je ook zelf actief deelneemt
  • Mogelijkheid tot verdieping in diagnostiek op de verschillende laboratoria/afdelingen.
  • Mogelijkheid tot participatie in wetenschappelijk onderzoek op de lopende onderzoeksprojecten.
  • De indeling van de stage zal in overleg met jou plaatsvinden, mede afhankelijk van persoonlijke interesse gebieden. De stage zal onder andere bestaan uit een poliklinische stage, waarbij wordt uitgegaan van ongeveer twee polidagen per week. Tevens zal je een belangrijke rol vervullen in de acute hematologische pathologie zowel op de spoedeisende hulp, als op de afdelingen en de intensive care.  Na een inwerkperiode zul je als volledig teamlid functioneren, onder supervisie. Er wordt een actieve inbreng verwacht in patiëntenbesprekingen en in de refereermomenten.
     

Beoordeling
Er wordt uitgegaan van supervisie op maat volgens de EPA/JCI criteria. Dit wordt aan het begin van de stage formeel met de aios besproken. Tevens worden afspraken gemaakt over de persoonlijke leerdoelen en verbeterpunten. Dit wordt vastgelegd in het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Halverwege de stage worden de stagedoelen formeel besproken evenals de persoonlijke leerdoelen en verbeterpunten. Hierbij geven zowel de aios als de supervisor aan of de doelstellingen gehaald worden, en zo niet, waarom niet. Ook wordt tijdens deze bespreking een pad afgesproken om deze doelen alsnog te halen. Indien alle doelen gehaald zijn, worden nieuwe doelstellingen geformuleerd. Aan het einde van de stage vindt opnieuw een formele evaluatie plaats. Van alle formele gesprekken wordt door de aios een kort verslag gemaakt wat opgenomen wordt in het portfolio.

Tot slot
Er kunnen afspraken gemaakt worden inzake het doen van algemene diensten. Compensatie hiervan vindt in onderling overleg plaats. Tijdens de profileringsstage is het gewenst dat je participeert in het onderwijs op het gebied van de hematologie.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling