terug

Ouderenpsychiatrie

Wat gaat de aios leren?

Mediant heeft een apart circuit Ouderenpsychiatrie. Er zijn binnen ouderenpsychiatrie twee zo genaamde zorgstraten: De zorgstraten bieden zoveel mogelijk continuïteit van zorg en een breed pakket aan zorg, zowel ambulant, in groepen en klinisch. De twee zorgstaten zijn:

  • Mediant geheugencentrum biedt hulp aan patiënten en hun systeem bij complexe patiënten met psychogeriatrische problematiek, vaak gecombineerd met psychiatrische problematiek en systeemproblemen. Tevens wordt binnen het geheugencentrum zo nodig palliatieve zorg bij psychiatrische patiënten geleverd. Er is een mobiel geriatrisch team, dat snel consultatie en advies biedt aan huisartsen.

  • Centrum voor Ouderenpsychiatrie Mediant biedt zorg aan patiënten en hun systeem met gerontopsychiatrische problematiek soms gecombineerd met geheugenproblemen.

Er zijn meerdere functionele samenwerkingsvormen met huisartsen en verpleeghuizen en door deze samenwerking onderling is het mogelijk zorg op maat te leveren.

De aanvullende competenties van een ouderenpsychiater kunnen ontwikkeld worden binnen deze twee zorgstraten. Het transmurale werken, met een breed en gevarieerd takenpakket, biedt de aios de mogelijkheid de ervaring op te doen binnen dit aandachtsgebied. Daarbij is veel aandacht voor de specifieke aspecten van de ouderenpsychiatrie, zoals het geven van consultatie. Het thema Soma en Psyche is binnen de ouderenpsychiatrie uiteraard zeer belangrijk. Omgaan met polyfarmacie is een van de aandachtsgebieden, evenals metabole bijwerkingen van medicatie. Er is een samenwerking met de PAAZ afdeling en de afdeling geriatrie van het ZGT met betrekking tot somatische problemen.

Omgevingsinterventies zijn vaak noodzakelijk binnen het directe patiëntsysteem en of binnen het hulpverleningsysteem. Verder wordt er ervaring opgedaan met psychotherapie bij ouderen. Ook binnen het aandachtsgebied ouderenpsychiatrie is extra aandacht te besteden aan onderzoek, beleid of ethische dilemma's.

Het onderwijs voor het aandachtgebied wordt landelijk gevolgd, tevens worden binnen het consortium ook modules ontwikkeld en verder zijn er gerichte lokale mogelijkheden.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling