terug

Keuzestage

Keuze stage seh en echografie

Wat gaat de aios leren?

Op de Spoedeisende hulp van het Maxima Medisch Centrum word je in de gelegenheid gesteld om het vak in alle breedte uit te oefenen. Patienten, zowel verwezen als onverwezen, van alle deelspecialismen behoren tot de doelgroep. Patienten van de kindergeneeskunde, interne geneeskunde, neurologie, longgeneeskunde, cardiologie, chirurgie en traumatologie plus alle kleine specialismen zoals oogheelkunde, KNO en plastische chirurgie worden gezien. De hemodynamische instabiele patienten worden volledig door ons opgewerkt tot opname op de intensive care. Daarnaast zijn pijnstilling en sedatie belangrijke speerpunten, procedurele sedatie en het toepassen van lachgas behoren tot de mogelijkheden. Spoedechografie is ingebed in ons werk; de SEH-artsen voeren de eFAST uit en maken de abdominale echo bij verdenking van het aneurysma aorta abdominalis. Sinds maart 2016 is het hoofdbehandelaarsschap op de SEH vastgesteld. Dit deelgebied van het vak is een nieuwe spannende ontwikkeling waar bij ons ervaring mee opgedaan kan worden.

Hoe ga ik leren?

Tijdens de opleidingsactiviteiten komen verschillende taken voor die door een supervisor beoordeeld kunnen worden. Met behulp van een feedbackinstrument wordt overzichtelijk de ontwikkeling van de AIOS gevolgd. Toetsinstrumenten zijn dagelijkse feedback (niet geformaliseerd), KPB, 360 graden feedback, OSAT’s, voortgangstoetsen, reflectie. Voor ontwikkeling van kennis en wetenschap wordt o.a. gebruikt gemaakt van referaten en CAT. Tijdens je opleiding word je begeleid tot het formuleren en uitwerken van een onderzoeksvraag in jaar 1 tot aan de presentatie van een wetenschappelijk artikel in je laatste opleidingsjaar. Het MMC Academie biedt ter ondersteuning hierbij verschillende curssusen aan oa. CAT I en II, Refworks, eBROK, introductie Onderzoek. Naast de verplichte curssussen in je opleiding (APLS, ACLS, ATLS en Deus), biedt het MMC ook verschillende verdiepingscursussen aan oa ECG-cursus, bloedgasanalyse, interpretatie X-thorax, intubatiecursus, jaarlijkse ALS cursus. De meeste cursussen worden afgesloten met een praktische en/of een theoretische toets.

 

Daarnaast is het ook mogelijk om de keuze-stage spoedechografie te volgen in het Maxima MC. Het merendeel van de seh-artsen zijn echo-supervisoren en kunnen dus de aios hierin begeleiden. 

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling