terug

Differentiatiestage

Interstitiele longpathologie en longoncologie, van diagnose tot predictie

Duur
3 maanden
Wat gaat de aios leren?

Een van de subspecialisaties binnen DNA betreft de longpathologie met een ruim aanbod van zowel interstitiële- als ook oncologische longpathologie.
Op de 3 locaties vindt wekelijks multidisciplinair overleg plaats met betrekking tot de thoracale oncologie. Nieuwegein heeft daarnaast twee wekelijkse bespreking op het gebied van de interstitiële longziekten. In het Antonius ziekenhuis is het ILD expertisecentrum gevestigd (www.longcentrum.nl).
Een gevarieerd aanbod van longoncologie met hieraan gekoppeld de moleculaire diagnostiek en interstitiële longpathologie zullen dagelijks de revue passeren.

Hoe ga ik leren?

In overleg met de AIOS zal worden deelgenomen aan de dagelijkse diagnostiek (macroscopie, microscopie, verslaglegging) (op de 3 locaties) inclusief voorbereiden en deelnemen aan MDO’s.
Een of meerdere dagdelen meelopen in de dagelijkse moleculaire diagnostiek onder begeleiding van moleculairbioloog en/of analist. Next generation sequencing (NGS) en de hiermee samenhangende logistiek komen o.a. aan de orde.
(digitale) coupesets staan ter beschikking voor de meer zeldzame gevallen of juist klassieke beelden. Een selectie van deze casus zal eens per maand gezamenlijk met de pathologen met aandachtsgebied long worden doorgenomen.
De stage zal worden afgesloten met een referaat over een door de AIOS te kiezen onderwerp mbt longpathologie/moleculaire diagnostiek/recente ontwikkelingen.

Show-and-tell

Pathologie DNA B.V. bestaat uit plm. 27 pathologen en is in 2015 voortgekomen uit drie maatschappen pathologie van de ziekenhuizen Den Bosch, Nieuwegein en Arnhem (DNA).
Kwalitatief hoogwaardige diagnostiek, up to date (moleculaire)technieken, innovatie, subspecialisatie, onderzoek en opleiding zijn speerpunten van dit samenwerkingsverband.
Het grote aanbod (plm. 10% van de Nederlandse markt) van diagnostisch materiaal maakt dat binnen het samenwerkingsverband DNA subspecialisaties en panels vorm hebben gekregen.

Samenwerkende instellingen
St. Antonius Ziekenhuis
Rijnstate
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling