terug

Differentiatiestage Musculoskeletaal

MSK

Wat gaat de aios leren?

De afdeling Radiologie/Nucleaire Geneeskunde is volledig “state of the art” geoutilleerd. Binnen een partnership met Philips beschikt Isala Zwolle over het Sonalleve MR HIFU systeem voor de behandeling van myomen en op korte termijn ook de pijnbehandeling bij botmetastasen. Doordat er in Isala een vergaande subspecialisatie binnen de aanvragende afdelingen bestaat, wordt er niet alleen beeldvorming verricht van veelvoorkomende aandoeningen, maar ook van zeldzame en complexe musculoskeletale afwijkingen waarvoor subspecialistische behandeling en diagnostiek nodig is. Er is een gericht musculoskeletaal echoprogramma en er zijn geoptimaliseerde MRI onderzoeken die soms meer tijd kosten dan een standaard onderzoek om musculoskeletale aandoeningen te detecteren. Isala is één van de elf traumacentra in Nederland waardoor er een groot aanbod traumaradiologie is. Daarnaast heeft Isala het grootste hand-polscentrum van Nederland.

Door de actieve vakgroep sportgeneeskunde heeft de differentiant veel mogelijkheden sportgerelateerde pathologie te zien. Isala is tevens expertise centrum voor Osteogenesis Imperfecta. In Isala Diaconessenhuis worden barbotages verricht. Daarnaast vindt binnen de sectie veel wetenschappelijk onderzoek plaats met als belangrijkste pijlers metaal artefact reductie, ultra low dose CT technieken en MR HIFU bij botmetastasen.Deelname aan lopende of nieuw op te starten onderzoeksprojecten wordt gestimuleerd.

De differentiatie is vormgegeven conform de regelgeving in het specifiek besluit Radiologie en het landelijk opleidingscurriculum CORONA. Binnen deze setting is er nog voldoende ruimte voor maatwerk. Differentianten die specifieke talenten of ambities hebben op het gebied van actuele maatschappelijke en organisatorische onderwerpen, medisch onderwijs of wetenschappelijk onderzoek, krijgen waar mogelijk de kans om zich hierin te verdiepen en bekwamen.

Hoe ga ik leren?

De differentiant zal hoofdzakelijk leren in de dagelijkse praktijk. De dagelijkse MSK werkzaamheden bestaan uit:
• Verslaglegging van de conventionele foto’s, CT en MRI onderzoeken zoals die door de ingestelde wizards in PACS systeem voor Dr. MSK worden geselecteerd. Prioriteit wordt hierbinnen gegeven aan de klinische onderzoeken;
• Het zelfstandig uitvoeren en superviseren van complexe MSK echografie conform de ESSR richtlijnen;
• Het bijwonen van en doen van MSK doorlichtonderzoeken en de verslaglegging daarvan;
• Het superviseren, begeleiden en wegkijken van CT- en MRI-onderzoek met MSK indicatie en de verslaglegging daarvan;
• Het honoreren en protocolleren van aanvragen tot echografie, doorlichtingsonderzoek en van CT- en MRI-onderzoek met MSK indicatie;
• Het voorbereiden en verrichten van radiologische en multidisciplinaire besprekingen: Orthopediebespreking, plastische chirurgie bespreking, reumatologiebespreking, SEH bespreking, chirurgiebespreking,sportbespreking, weke delen bespreking, SPECT/CT MSK bespreking
• Het beantwoorden van het MSK consulentensein wanneer deze is doorgeschakeld naar de telefoon van de differentiant, voor overleg over spoedonderzoeken of over individuele patiënten.

De stage nucleaire geneeskunde tijdens de differentiatie MSK neemt een periode van 3 maanden in beslag. De bedoeling is dat dit een aaneengesloten periode betreft op de afdeling nucleaire geneeskunde, waarbij de assistent de dagelijkse dynamiek van de afdeling leert kennen qua organisatie, planning, verantwoordelijkheden van de NG, omgaan met radionucliden/radiofarmaca , straling, uitvoeringen van onderzoek en analyse.In deze periode leert de assistent onderzoeken van het skelet met radiofarmaca (botscans whole body/detail /dynamische fase en DEXA). De afdeling heeft meerdere SPECT camera’s met diagnostische CT waarmee gecombineerde onderzoeken plaatsvinden. Voor het onderhouden van de kennis , ook na deze periode ,kan de assistent in overleg met de NG onderzoeken beoordelen.

Show-and-tell

Binnen Isala wordt naast de differentiatie MSK Radiologie ook het fellowship MSK Radiologie aangeboden. Binnen het fellowship wordt er naar gestreefd dat de fellow aan het eind van zijn/haar fellowship klaar is voor het ESSR examen. Voor de specialistische kennis en ervaring met betrekking tot (maligne) bottumoren wordt samengewerkt met het AMC.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling