terug

Differentiatiestage Abdominale radiologie

Abdomen stage

Wat gaat de aios leren?

De abdominale radiologie is een dynamisch deelgebied, met veel spoedaanvragen en complexe pathologie. Het vergt een brede kennis en een goede klinische blik. Met de diversiteit aan aanvragers gaan ook multipele, veelal multidisciplinaire, besprekingen gepaard. Goede communicatieve en organisatorische vaardigheden, waaronder time management, zijn daarom van belang. De raakvlakken met non-vasculaire interventies zoals biopsieën en drainages maken dat een zekere praktische handvaardigheid gewenst is.

De Isala heeft een regionale functie met op abdominaal gebied voornamelijk de speerpunten colorectale en hepatobiliaire pathologie. Er is op CRC gebied een zeer goed samenwerking met het AvL, AMC en UMCG. Op HPB gebied is de samenwerking uitstekend met het UMCG en het Gelre ziekenhuis. Door deze regiofunctie is er een zeer divers aanbod van pathologie. De Isala is een primair levercentrum, waarbij er een ruime aanbod is van verschillende beeldvormende technieken en behandel opties (non vasculaire interventies, RFA).

De differentiant zal in de gelegenheid worden gesteld om stages te lopen bij de aanpalende specialismes om inzicht te verkrijgen in relevante ingrepen. De aios participeert in het dienstrooster met de andere aios met compensatieregeling. In overleg kan een deeltijdschema opgesteld worden. Hoewel het volume van het radiologie werk en het daarmee samenhangende aanbod aan pathologie in de meest denkbare uitgebreidheid en variatie veel tijd van de assistent zal vergen, wordt daarnaast gezorgd voor ruim voldoende gelegenheid te participeren in wetenschappelijk onderzoek, met als belangrijkste pijlers

  • MRI HIFU-myomen
  • CRC pathologie

Deelname aan lopende of nieuw op te starten onderzoeksprojecten wordt gestimuleerd.

De stage nucleaire geneeskunde neemt een periode van 4 maanden in beslag. De bedoeling is dat dit een aaneengesloten periode betreft op de afdeling nucleaire geneeskunde, waarbij de assistent de dagelijkse dynamiek van de afdeling leert kennen qua organisatie, planning, verantwoordelijkheden van de NG, omgaan met radionucliden/radiofarmaca , straling , uitvoeringen van onderzoek en analyse. In deze periode leert de assistent onderzoeken van de urinewegen met radiofarmaca (renogramen, nierscans, mictieonderzoeken) en m.n. oncologische PET-diagnostiek met F18-FDG, Ga68-DOTATOC, Ga 68 PMSA, F18 Choline en andere radiofarmaca.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling