terug

Keuzestage

Wat gaat de aios leren?

Sinds 2018 biedt het HMC de mogelijkheid om keuzeruimte van het curriculum in te vullen met een keuzestage Spoedechografie en Procedurele Sedatie en Analgesie (PSA) op de SEH.

Het doel van de stage is enerzijds het vergaren en/of verbeteren van het portfolio spoedechografie. Anderzijds is er ruimte om ervaring of verdieping te verkrijgen op het gebied van PSA en/of kinder-PSA. De stage vindt plaats op locaties Westeinde en Bronovo.

Dit betreft een keuzestage, waarbij het uitgangsniveau van de AIOS bepalend is voor de leerdoelen die gesteld kunnen worden. Derhalve moeten leerdoelen per stage worden bepaald, waarbij de onderstaande punten als richtlijn gebruikt kunnen worden.

Elke AIOS die de DEUS basic emergency ultrasound cursus en de Landelijke Onderwijsdag PSA of een vergelijkbare PSA-cursus heeft gevolgd is welkom voor deze keuzestage.

Onderdeel spoedechografie
Leerdoelen zullen bepaald worden naar aanleiding van de eisen die aan de spoedechografie door een SEH-arts worden gesteld binnen het certificeringstraject spoedechografie van de NVSHA.
Hierbij komen in ieder geval de volgende onderdelen aan de orde:

  • echocardiografie
  • longechografie
  • IVC
  • AAA
  • EFAST

Bij elk van bovenstaande onderdelen is er aandacht voor de volgende punten:

  • indicatiestelling
  • communicatie met de patiënt en/of familie
  • verkrijgen van de juiste views
  • beeldoptimalisatie
  • interpretatie van de bevindingen
  • inpassen bevindingen in de klinische praktijk

Gedurende de stage kan er verder verdieping worden gezocht in onderwerpen als DVT, nier-echografie, het verkrijgen van veneuze toegang, punctie van pleuravocht of ascites en musculoskeletale echografie.
In overleg met de radioloog is het tevens mogelijk om onder zijn/haar directe supervisie echo's te verrichten op de echokamer die gelokaliseerd is op de SEH van locatie Westeinde. Indien je de cursus “echogeleide perifere blocks” hebt voltooid, bestaat de mogelijkheid het geleerde in de praktijk te brengen, met name het fascia iliaca compartment block (FICB) bij patiënten met heupfracturen.

Daarnaast kan er, in aanvulling op deze keuzestage, nog gekozen worden voor een extra keuzestage "echocardiografie & electrofysiologie" (zie apart opleidingsonderdeel in deze opleidingsetalage)

Onderdeel PSA
De SEH-artsen van het HMC verrichtten in 2017 ongeveer 150 sedaties op de SEH (waarvan 50% op locatie Westeinde en 50% op locatie Bronovo). Deze aantallen nemen jaarlijks toe. PSA wordt met name bij volwassenen verricht, maar in toenemende mate ook bij kinderen, waarbij een van de SEH-artsen (M. Veen) ook instructeur van de kinder-PSAcursus is. Daarnaast zal in de nabije toekomst gestart worden met lachgassedatie. Deze keuzestage biedt de mogelijkheid om tijdens je aanwezigheid onder supervisie je ervaring met PSA uit te breiden.
Alle sedaties worden uitgevoerd volgens de daarvoor geldende richtlijnen, indien nodig in samenwerking met de afdeling anesthesiologie.

Hoe ga ik leren?

Rooster
In het verleden is gebleken dat het mogelijk is om gedurende een stage van 6 weken een volledig portfolio samen te stellen waarmee je klaar kunt zijn voor het examen spoedechografie. De richtlijn is daarom een stage van 6 weken af te spreken.

Het weekprogramma kan in overleg worden vastgesteld, waarbij het voorstel is dat de AIOS zelf zijn/haar diensten zoveel mogelijk aanpast aan het werkrooster van de genoemde supervisoren.
Je werkt in principe aan je portfolio spoedechografie. Zodra er zicht op de afdeling een gelegenheid tot PSA voordoet, zal je er op dat moment door de supervisor bij gehaald worden te starten deze voor te bereiden.
Je zult volledig vrij gepland zijn voor het werken aan de leerdoelen die je jezelf voor deze stage hebt gesteld; er wordt niet van je verlangd dat je je met overige patiëntenzorg bezighoudt.

Werkwijze stage
Het is de bedoeling dat je dagelijks een portfolio bijhoudt waarin de belangrijkste gegevens en conclusies zullen worden bijgehouden. Echo's worden direct gesuperviseerd of de beelden worden op zo'n kort mogelijke termijn beoordeeld door de supervisoren. Alle beoordelingen dienen bijgehouden te worden op een dataformulier ten einde een compleet portfolio te verkrijgen.

Geïnteresseerde AIOS SEG zijn van harte uitgenodigd om contact op te nemen met de stagecoördinator/opleider om mogelijkheden te bespreken (zie sollicitatie en contact).

Supervisoren
Dhr. E.R.J.T. de Deckere, SEH-arts KNMG, stage coördinator SEH en opleider SEG HMC
Dhr. I.T.B. Berg, SEH-arts KNMG, supervisor echografie, instructeur DEUS
Mw. D. Papathanasiou, SEH-arts KNMG, supervisor echografie, instructeur DEUS
Mw. G. van Woerden, SEH-arts KNMG, supervisor echografie
Dhr. M. Veen, SEH-arts KMNG, instructeur PSA
Mw. M. van Loon, SEH-arts KNMG, instructeur PSA

Show-and-tell
  • Drukste spoedeisende Hulp van Nederland met veel acute problematiek (level 1 traumacentrum, acuut neurovasculair centrum, leverl 1 Intensive Care, PCI-centrum)

  • Stage gericht op spoedechografie en PSA zonder tevens aandacht te hoeven besteden aan overige patiëntenzorg

  • Supervisie door SEH-artsen die instructeur zijn in echografie en/of (kinder-)PSA

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling