Het Traumacentrum biedt traumahulpverlening aan mensen die psychische klachten hebben door de schokkende gebeurtenissen die zij hebben meegemaakt. We bieden individuele- en groepsbehandelingen aan mannen, vrouwen, veteranen en geüniformeerden. Binnen het Traumacentrum zijn er 2 zorglijnen, namelijk:
1. Veteranen & Geüniformeerden
Binnen deze zorglijn behandelen we volwassenen die ten gevolge van de uitvoering van een geüniformeerd beroep klachten hebben ontwikkeld, zoals politie-, ambulance- en brandweerpersoneel. Denk hierbij aan veteranen met klachten gerelateerd aan uitzendingen of politie-, brandweer- of ambulancepersoneel met traumaklachten opgedaan in een beroeps gerelateerde context.
2. Complexe PTSS en dissociatieve stoornissen
Daarnaast behandelen we volwassenen met complex trauma en dissociatieve stoornissen ten gevolge van vroegkinderlijke en/of langdurige traumatisering. Ook is er vaak sprake van comorbiditeit zoals persoonlijkheidsproblematiek, somatoforme stoornissen, middelenmisbruik, stemmingsstoornissen.
De stage vindt in principe plaats binnen één van deze twee zorglijnen, eventueel in combinatie met een stage op een andere specialistische afdeling. Bij beide zorglijnen maak je onderdeel uit van een multidisciplinair team. Het team bestaat uit vakgenoten en gepassioneerde teamleden die altijd op zoek zijn naar mogelijkheden om de kwaliteit van zorg en de samenwerking met andere netwerkpartijen te verbeteren.
Tijdens de stage doe je kennis en ervaring op over de gevolgen van trauma op psychiatrisch gebied. Je doet intakes, verricht diagnostiek bij traumagerelateerde klachten en voert behandeling uit. Behandeling vindt plaats in individuele contacten, systeemcontacten of in groepsverband. Er is ruimte om deel te nemen aan intervisie en zelfzorg en er is aandacht voor het voorkomen van secundaire traumatisering. Verder:
- Neem je kennis van stabilisatietechnieken bij PTSS en leer je deze toepassen;
- Doe je ervaring op met patiënten met dissociatieve klachten en leer je welke interventies geïndiceerd zijn;
- Krijg je zicht op lichamelijke klachten die vaak voorkomen bij traumagerelateerde psychiatrische aandoeningen en leer je welke interventies geïndiceerd zijn;
- Leer je over farmacotherapie bij traumagerelateerde psychiatrische aandoeningen;
- Leer je crisisinterventies toepassen binnen deze doelgroep;
- Krijg je de ruimte voor het uitvoeren van het regiebehandelaarschap (onder supervisie).
Ook is er in overleg en indien beschikbaar de ruimte om kennis te nemen van diverse verwerkingstechnieken en het zelf uitvoeren van psychotherapeutische behandeling gericht op traumaverwerking. Er zijn veel mogelijkheden binnen het Traumacentrum. Meer weten? We vertellen je graag meer.
Hoe ga ik leren?
- Intakegesprekken samen met een regiebehandelaar,
- Psychiatrisch onderzoek samen met- of ondersupervisie van een psychiater,
- Farmacotherapie bij traumagerelateerde psychiatrische aandoeningen,
- Het toepassen van crisisinterventies binnen deze doelgroep,
- Het uitvoeren van het regiebehandelaarschap (onder supervisie),
- Samenwerken met netwerkpartijen,
- Er is ruimte om deel te nemen aan intervisie en zelfzorg en er is aandacht voor het voorkomen van secundaire traumatisering,
In overleg en indien beschikbaar:
- Kennisnemen van diverse verwerkingstechnieken en het zelf uitvoeren van een behandeling gericht op traumaverwerking, zoals EMDR. Het is het van belang dat de AIOS vóór aanvang van de stage een EMDR-opleiding heeft gedaan (of hier mee gestart is).
- Het werken binnen een deeltijdgroep als co-therapeut.
- Betrokken zijn bij de nazorg en re-integratie (de laatste fase van de traumabehandeling).
- Het opzetten en uitvoeren van een klein onderzoek of het doen van een deelonderzoek. Onderzoeksbegeleiding kan worden geboden door de senior onderzoeker binnen het Traumacentrum.
- Psychotherapie gericht op trauma, zoals schematherapie en/of psychodynamische therapie. Voorwaarde is een stageduur van 12 maanden.