Basisopleiding psychiatrie
Wil je een brede basiskennis ontwikkelen van psychiatrische ziektebeelden? Ben je kritisch, avontuurlijk en heb je doorzettingsvermogen? Wil je leren werken volgens richtlijnen, heb je belangstelling voor psychotherapie en wetenschappelijk onderzoek? En wil je putten uit ruime keuzemogelijkheden tot specialisatie? Dan is de opleiding tot psychiater bij GGZ Drenthe iets voor jou!
Werkomgeving
GGZ Drenthe biedt behandeling en begeleiding bij psychische problemen aan volwassenen, ouderen, kinderen en jongeren en beschikt over een eigen somatische dienst. Samen met onze patiënten werken wij aan klachtafname, herstel en welbevinden. Onze behandeling is veelzijdig: eenvoudig en kort als het kan, intensief of langdurig als het nodig is.
GGZ Drenthe is gespecialiseerd in behandeling van schizofrenie (met TOPGGz-keurmerk, bipolaire stoornissen, posttraumatische stress stoornissen, gezinspsychiatrie, angst en OCD spectrum stoornissen, transculturele psychiatrie, psychiatrie en verstandelijke beperking en forensische psychiatrie (TOPGGz-keurmerk).
We leiden op volgens het nieuwe opleidingsplan ‘De Psychiater’. Tijdens de opleiding wissel je ieder halfjaar van stageplek, verspreid over de provincie. Je kunt zelf richting geven aan je opleiding door stageplekken te kiezen. Je krijgt te maken met kinder- en jeugdpsychiatrie, volwassenenpsychiatrie, ouderenpsychiatrie – zowel klinisch als ambulant – en ziekenhuispsychiatrie.
Eén dag per week is er theoretische scholing. Dat gebeurt deels bij het Noord Nederlands Opleidingsconsortium en deels binnen het huisonderwijs van GGZ Drenthe. De nadruk bij het huisonderwijs van GGZ Drenthe ligt op de grote psychiatrische ziektebeelden, somatische, neurobiologische aspecten, farmacotherapie en psychotherapie. We bieden binnen de opleiding het basisgedeelte van de psychotherapeutische opleiding tot cognitief gedragstherapeut aan.
Meedraaien in de 24-uurs crisisdienst vormt een verplicht onderdeel van je aanstelling, GGZ Drenthe houdt zich hierbij aan de richtlijnen van de RGS. Voor de diensten is het noodzakelijk dat je in het bezit bent van een B-rijbewijs.
Specialisatie/profilering
In de loop van de opleiding kan je jezelf profileren binnen een door jou zelf gekozen aandachtsgebied. Je kunt je verdiepen in deelaspecten van de psychiatrie en/of stage lopen op een of meer van onze specialistische afdelingen voor zeer complexe doelgroepen. Het gaat hierbij om forensische psychiatrie, vroeg interventie psychose, transculturele psychiatrie, het traumacentrum, slaapcentrum en duurzaam verblijf (voor verslaving en psychiatrie). Op deze afdelingen vindt gespecialiseerde behandeling en wetenschappelijk onderzoek plaats. In dit kader is een wetenschappelijke onderzoeksstage is ook mogelijk.
Verder loop je tenminste één externe stage bij een andere instelling binnen of buiten het Noord Nederlandse Opleidingsconsortium of in het buitenland. Vanuit GGZ Drenthe kunnen we een stage aanbieden op Curaçao.
Persoonlijk en op maat
Aan het begin van de opleiding maken we samen met jou een opleidingsplan. Daarin wordt vastgelegd hoe je je opleiding vorm wilt geven. Er is veel ruimte voor specifieke wensen. Je wordt begeleid door je persoonlijke supervisor en door professionals binnen het team waar je werkt. Je krijgt volop gelegenheid mee te denken over ontwikkelingen binnen je vakgebied. Sterker nog: mede door jóuw bijdrage kunnen we innovaties in het zorgproces doorvoeren.
Onze huidige AIOS vormen een hecht team binnen de organisatie, zij ervaren een plezierig en zeer welwillend opleidingsklimaat.