terug

Volwassenpsychiatrie Psychiatrische psychotherapie bij volwassenen

Psychotherapie met focus op dynamische interpersoonlijke therapie bij volwassenen met ernstige SOLK

Duur
9 maanden
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Doelgroep:

Op onze SOLK dagbehandeling worden ernstige SOLK-patiënten behandeld volgens het DIT (dynamische interpersoonlijke therapie) kader. Bij deze patiëntengroep is vaak sprake van onderliggende persoonlijkheidsproblematiek. Je kan als aios ervaring opdoen in psychodynamische groepspsychotherapie. Er wordt gewerkt in een multidisciplinair team en je zal als co-therapeut met ervaren therapeuten van onze dagbehandeling samenwerken. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om je psychotherapeutische vaardigheden nog verder te ontwikkelen in individuele psychotherapie, waarbij verschillende richtingen mogelijk zijn (o.a. systeemtherapie, CGT en individuele psycho-analytische psychotherapie).

Hoe ga ik leren?

Leerdoelen

  • Het doen van intakes en leren van biopsychosociale diagnostiek en behandeling bij SOLK patiënten, die op de deeltijd behandeld kunnen worden door middel van gesprekken met patiënt, hetero-anamnese, somatische onderzoeken, indiceren van aanvullend onderzoek inclusief (neuro)psychologisch onderzoek, vragenlijsten;

  • Leren doen van psychotherapeutische behandelingen in de ambulante praktijk (dynamische interpersoonlijke groepspsychotherapie, individuele psycho-analytisch georiënteerde psychotherapieën, CGT, systeemtherapie)

  • Leren van de administratieve afhandeling en verantwoording in dossier en correspondentie.

  • Het adequaat overdragen van patiënten na beëindiging van behandeling naar de huisarts en/of andere GGZ-instelling, of naar de superviserend psychiater na beëindiging van het opleidingsjaar;

  • Het doen van bereikbaarheidsdiensten voor de PAAZ en het ziekenhuis.

Leer middelen

Werkbegeleiding vindt plaats door vaste supervisor en daarvan gescheiden mentoraat.

Themagebonden kennisonderwijs.

Psychotherapiesupervisie CGT of psycho-analytisch georiënteerde psychotherapie 1 x/week 1 uur

Kennisoverdracht

Het kennisonderwijs voor aios binnen het algemene deel van de opleiding is in samenwerking met de opleidingsinstellingen Radboudumc, Pro Persona, GGnet en Rijnstate op consortiumniveau geregeld waarbij wij aangesloten zijn bij de landelijke onderwijsmodules. Aanvullend lokaal cursorisch onderwijs: zie algemeen gedeelte.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling