terug

Differentiatiestage Hoofdpijn

Diagnostiek en behandeling van chronische hoofd- en aangezichtspijn voor de (super)specialist

Duur
6 maanden
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Het Hoofdpijn Expertise Centrum biedt kennis en behandeling op 2e- en 3e lijnsniveau voor patiënten met chronische invaliderende hoofdpijn en is als enige STZ-erkend. Voor de AIOS biedt dat een unieke gelegenheid om ervaring op te doen bij hoofdpijnpatiënten met zeer uiteenlopende diagnoses, ernst en complexiteit.

De AIOS ziet nieuwe en controlepatiënten op de polikliniek van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis. Begeleiding vindt plaats door de neurologen J. Poelen en W.M. Mulleners en kinderneurologen W. Leen en A. Verrips. Interesse om deel te nemen aan lopend wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de hoofdpijn wordt zeer gewaardeerd en kan in overleg ingevuld worden. De stageduur is in principe 6 maanden, 2 dagen per week.

Voor een maximale verdieping in hoofdpijnzorg is het tevens mogelijk om een stage van 12 maanden te volgen in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum (Dr Terwindt, Dr Fronczek, Drs. Balvers), waarbij de AIOS elk 6 maanden in de hoofdpijnzorg van CWZ en LUMC participeert. Het is ook mogelijk om de periode in LUMC in te vullen met een stage ‘paroxysmale hersenaandoeningen’ (waaronder 1-2 dagen hoofdpijn) in SEIN/LUMC. Het LUMC is het enige universitair medisch centrum in Nederland dat zich heeft gespecialiseerd op het gebied van hoofdpijn. Dankzij het combineren van de hoofdpijnzorg met wetenschappelijk onderzoek heeft het LUMC een unieke positie in Nederland. De focus bij de hoofdpijnzorg ligt bij migraine, clusterhoofdpijn en erfelijke migraine al dan niet in combinatie met vasculaire syndromen (Cerebrale Hereditaire Angiopathieën www.lumc.nl/CHA).

Hoe ga ik leren?

Je leert een systematische aanpak van hoofdpijn als klinisch probleem, het opstellen van een differentiële diagnose, hoe je het beste gebruik kunt maken van een hoofdpijndagboek, aanvullend onderzoek doelmatig kunt gebruiken en interpreteren, en hoe je een effectief behandelplan kunt opstellen en uitvoeren. Je leert de toegevoegde waarde van een hoofdpijnverpleegkundige kennen voor de patiënt, de neuroloog en de huisarts. Hoofdpijn bij kinderen krijgt veel aandacht. Verder neem je deel in het multidisciplinair spreekuur met de psychiater en de multidisciplinaire overleggen ‘aangezichtspijn’ en ‘clusterhoofdpijn’ met de neurochirurg en pijnspecialist. Je verwerft vaardigheid in botulinetoxine behandeling, het plaatsen van perifere zenuwblokkades (voornamelijk de n. occipitalis major) en bent in de gelegenheid om kennis te maken met de verschillende invasieve behandelmogelijkheden voor clusterhoofdpijn (sfenopalatinum blokkade, occipitale neurostimulatie), andere trigemino-autonome cefalagieën (TACs) en (typische) aangezichtspijn (microvasculaire decompressie).

Show-and-tell

- Maximale exposure tijdens dedicated hoofdpijnspreekuur

- Kinderen en volwassenen

- Multidiciplinair met psychiater, psycholoog, pijnspecialist en neurochirurg

- Ervaring opdoen met bijzondere behandelingen (o.a. CGRP-middelen, GON-blokkade, botox)

- Mogelijkheid tot gecombineerde stage met LUMC

Samenwerkende instellingen
Leids Universitair Medisch Centrum LUMC
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling