terug

Keuzestage Musculoskeletaal

Diabetische voet

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Tijdens deze stage van 6 maanden doet de aios verdiepende kennis en vaardigheden op in de behandeling van de diabetische voet. In deze academische setting vindt hoogspecialistische multidisciplinaire samenwerking plaats tussen revalidatiegeneeskunde, interne, vaatchirurgie, orthopedie, radiologie, bewegingslaboratorium, diabetespodotherapie, wondverpleegkundigen en orthopedische schoentechniek.

Hoe ga ik leren?

Leerdoelen/Eindtermen

De aios

- kan als volwaardig teamlid deelnemen aan het multidisciplinaire spreekuur (supervisieniveau 4) en hierbij de rol van revalidatiearts vervullen.

- kan op basis van klinisch (functioneel) onderzoek en input vanuit het bewegingslab (blootvoetsdrukmeting) in overleg met de orthopedisch schoentechnicus een schoenrecept opstellen.

- is in staat een schoen af te leveren te beoordelen of deze aan de vereisten voldoet (afhankelijk van soort schoeisel ofwel wondgenezing ofwel secundaire preventie) mede aan de hand van een in-shoe drukmeting.

- doet op basis van anamnese en klinisch onderzoek een adequaat (allesomvattend; offloading, infectie, vasculair, wondbeleid) voorstel voor verder beleid.

- kan beoordelen wanneer een patiënt verwezen kan worden naar de eerstelijn en wanneer terugverwijzing naar de tweede lijn geïndiceerd is.

- Is in staat om zelfstandig een wond te saneren met de juiste instrumenten om tot een adequate wondbeschrijving te komen middels het ‘time’-model.

- kan een weefselbiopt afnemen.

- kan poliklinisch een percutaan botbiopt verrichten.

- kent de aios de waarde van de verschillende radiologische technieken in het aanvullend onderzoek traject zowel bij osteomyelitis als Charcot.

- in staat om een adequate radiologie aanvraag te schrijven aangaande juiste vervolgonderzoek.

- kan adequaat interdisciplinair met radiologie communiceren.

- kent de basisbeginselen van antibiotische therapie bij diabetische voetinfectie.

Samenwerkende instellingen
Amsterdam UMC
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling