terug

Differentiatiestage Epilepsie

Analyse en chirurgie bij therapieresistente focale epilepsie

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Voor patiënten met therapie resistente focale epilepsie kan het chirurgisch wegnemen van de vermoedelijke bron van de epilepsie aanvalsvrijheid of -reductie opleveren. Om deze bron te identificeren is een prechirurgische analyse nodig. In het epilepsiechirurgie-programma VUmc worden per jaar ongeveer 30-40 volwassen patiënten op deze manier geanalyseerd, en indien mogelijk, geopereerd. Er zijn drie neurologen/klinisch neurofysiologen met aandachtsgebied epilepsiechirurgie betrokken en er is een verpleegkundig specialist. Tevens werken we samen met verschillende andere afdelingen als neurochirurgie, radiologie, neuropsychologie en pathologie. Je kunt kiezen voor een 100 % patiënt gebonden stage of een patiënt gebonden stage in combinatie met wetenschappelijk onderzoek.

Deze stage geeft de mogelijkheid om de patiënten gedurende het traject te volgen en op die manier in de diepte kennis te vergaren van semiologie van focale epileptische aanvallen. Daarnaast leer je welke pre-chirurgische beeldvormende onderzoeken geïndiceerd zijn om tot een resectieplan te komen en om de verschillende klinisch neurofysiologische onderzoeken (te weten: videoEEG aanvalsregistratie met zowel oppervlakte als diepte-elektroden en magnetoencephalografie [MEG]) te beschrijven en te interpreteren.

Hoe ga ik leren?

Je ziet nieuwe en controle patienten op de poli, bent zaalarts van de patienten die zijn opgenomen voor videoEEG aanvalsregistratie op de Epilepsie monitoring Unit (EMU), woont 3-6 MDO’s bij, woont 6-12 MEG besprekingen bij, bereidt de planning van 1-3 diepte-elektroden plaatsingen voor, woont 1-3 implantaties van diepte-elektroden en 6-12 resecties bij.

De volgende onderdelen en competenties krijgen aandacht:

Image

Show-and-tell

Het traject naar epilepsiechirurgie bevat een aantal unieke onderzoeken die een waardevolle vergroting geven van kennis op het gebied van epilepsie en de werking van de hersenen in het algemeen. Het eerste onderzoek is het videoEEG van aanvallen. Doordat video een EEG geintegreerd zijn opgenomen kunnen klinische verschijnselen en EEG veranderingen bij epileptische aanvallen in detail bestudeerd worden. Extra bijzonder zijn de videoEEG aanvalsregistraties met diepte-elektroden, waarbij de elektroden intracerebraal gelegen zijn, op basis van een hypothese over aanvalsbegin en -beloop die uit de eerdere onderzoeken volgde, en waaraan je een actieve bijdrage kunt leveren.

Een ander bijzonder onderzoek is het magnetoencefalogram (MEG). VUmc verricht, als enige klinische MEG centrum in Nederland, MEG onderzoeken voor epilepsiepatienten uit het hele land. Je neemt deel aan MEG besprekingen, woont een MEG bij, en betrekt de uitslag bij het vormen van de hypothese over het aanvalsbegin.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling