terug

Volwassenpsychiatrie Algemeen

Diagnostiek, behandeling en onderzoek bij (jong)volwassenen met lichaamsbeeldstoornissen, in het bijzonder morfodysfore stoornis (BDD)

Duur
12 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?
  • Je leert te werken met (jong)volwassenen met een lichaamsbeeldstoornis (morfodysfore stoornis, BDD) en eventuele comorbiditeit. Dit doe je in een academische setting, samen met een team van deskundige professionals gespecialiseerd in complexe obsessieve-compulsieve en gerelateerde stoornissen.
  • Je hebt een diverse patiëntpopulatie in verschillende behandeltrajecten waarbij de nadruk ligt op poliklinisch en dagklinisch werk.
  • Diagnostiek en behandeling van patiënten op de psychodermatologie polikliniek, een samenwerking met de afdeling dermatologie waar (jong)volwassenen zich presenteren met BDD, excoriatiestoornis of trichotillomanie (obsessieve-compulsieve en gerelateerde aandoeningen), maar ook somatische wanen.
  • Mogelijkheid tot groepspsychotherapiestage specifiek voor BDD (2 dagen per week) bij minimale stageduur van 12 maanden.
  • Mogelijkheid tot laboratoriumonderzoek en beeldvorming.
  • Uitvoeren van neuromodulatie rTMS en DBS.
  • Onze ervaring is dat den stage zich goed leent voor een flexibel en op maat gemaakte persoonlijke invulling.

 

Daarnaast krijg je de mogelijkheid je te verdiepen in

  • complexe farmacotherapie
  • systemisch werken
  • het geven van verschillende innovatieve psychotherapieën (zowel individueel als groep) bij obsessieve-compulsieve en gerelateerde stoornissen
  • wetenschappelijk onderzoek

 

Te behalen EPA’s:

1. Psychiatrisch onderzoek uitvoeren en een behandelplan opstellen

2. Een therapeutische relatie onderhouden

4. Een farmacotherapeutisch consult uitvoeren 

5. Een systeemgesprek voeren

7. Suïcidaliteitsbeoordeling  

9. Interprofessionele consultvoering en overdracht

10. Leiding geven aan een interprofessioneel team

Hoe ga ik leren?

Voorafgaand aan de stage stem je met de opleider af welke leerdoelen centraal staan. Gedurende de stage evalueren we regelmatig hoe je deze leerdoelen kunt bereiken.

Naast de wekelijkse supervisie van je werkbegeleider heb je de mogelijkheid tot supervisie van andere disciplines (zoals groepspsychotherapie van een klinisch psycholoog en kennisoverdracht vanuit andere vaktherapeuten)

 

Je neemt deel aan een aantal vaste bijeenkomsten:

  • wekelijkse behandelplanbespreking
  • wekelijkse intakeoverleg
  • werkbegeleiding met supervisor en stagebegeleider
  • (rTMS/ DBS overleg)
Show-and-tell

Rieky, oktober 2022

Tijdens deze verdiepingsstage van 12 maanden heb ik ruim ervaring op kunnen doen met complexe psychodiagnostiek bij een populatie met uitgebreide co-morbiditeit en vaak ook suïcidaliteit.  In de BDD groepsbehandeling leer je als co-therapeut elementen van de CGT en schematherapie met bovenal ook het werken met een dynamische jongvolwassenen groep. Ook bestaat er de mogelijkheid om met patiënten start-, evaluatie- en eindgesprekken te voeren waarbij ervaring opgedaan kan worden met systeemgesprekken. Er is een nauwe samenwerking met een enthousiast team bestaande uit verschillende disciplines zoals (klinisch) psychologen en psychomotore therapeuten.

De biopsychosociale benadering maakt dat er ook aandacht is voor het betrekken van het lichaam in de behandeling. Behoudens de BDD & psychodermatologie casuïstiek, leer je tijdens de wekelijkse MDO’s ook over de psychotherapeutische en farmacologische behandeling van de overige angst- en dwangstoornissen.  In deze MDO’s krijg je als AIOS een actieve rol en is er ruimte voor interessante discussies. De combinatie met wetenschappelijk onderzoek en de blootstelling aan de overige afdelingen in die dienst, maakte het tot een veelzijdige en complete stage.

Door deze gekozen stage in een academische setting als aanvulling op mijn opleiding, ben ik gegroeid in mijn opleiding tot psychiater.

 

Meer over de stage lichaamsbeeldstoornissen binnen onze afdeling Angst- en Dwangstoornissen

In de afgelopen 14 jaar hebben we op  onze afdeling een nationale expertise ontwikkeld in diagnostiek en behandeling van de morfodysfore stoornis (BDD) naast echter ook andere lichaamsbeeldstoornissen zoals anorexia nervosa en zelfbeeldproblemen.

Ons doel is het diagnosticeren, behandelen en doen van wetenschappelijk onderzoek bij  (jong)volwassenen met BDD.

Behandelingen die we aanbieden, zijn zowel poliklinisch als dagklinisch specifiek voor BDD en andere obsessieve-compulsieve en gerelateerde stoornissen.

Ook is er de mogelijkheid tot kortdurende intensieve (diagnostische) opnames op onze medium intensive care. Daarnaast beschikt onze afdeling psychiatrie over een MPU en kinder-MPU waar ook patiënten met lichaamsbeeldstoornissen opgenomen kunnen zijn.

Meer informatie, klik hier

Psychodermatologie:

eens per twee weken doen we een hele middag poli samen met een dermatoloog en aios dermatologie voor diagnostiek en opstarten van behandeling bij patiënten met een psychodermatologische aandoening.

 

Daarnaast zijn we gespecialiseerd in Neuromodulatie, zoals repetitieve transcraniële magnetische stimulatie (rTMS) of diepe hersen stimulatie (DBS) bij (jong)volwassenen.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling