terug

Volwassenpsychiatrie

Verdiepingsstage Psychotherapie en persoonlijkheidsstoornissen (De Hoofdlijn, Haarlem)

Duur
12 maanden
Wat gaat de aios leren?
  • Binnen een poliklinische setting ontwikkel je expertise in de diagnostiek en behandeling van persoonlijkheidsstoornissen, evenals co-morbide depressieve- en angststoornissen of trauma-gerelateerde klachten.
  • Je leert de achtergrond van de klachten en de problemen te exploreren en in kaart te brengen.
  • Je leert de psychotherapeutische indicatiestelling en eventuele verwijzing van patiënten die worden aangemeld met het vermoeden op een persoonlijkheidsstoornis of complexe posttraumatische stressstoornis.
  • Je past poliklinische psychotherapeutische behandeling toe op patiënten met een persoonlijkheidsstoornis of PTSS.
  • Deze psychotherapievormen betreffen: schematherapie, psychodynamische psychotherapie, cognitieve gedragstherapie en/of EMDR.
  • Standaard zal de werkbegeleiding worden gegeven door Femke van Hattum, psychiater en psychoanalytisch psychotherapeut.
  • Vanuit het team kunnen daarnaast een psychiater, een psychotherapeut, zeer ervaren GZ-psychologen en een spv/systeemtherapeut supervisie of werkbegeleiding geven.

 

Opleidersgroep:

  • Femke Verduin, psychiater, directeur de Hoofdlijn, werkzaam op alle drie de locaties  
  • Femke van Hattum, psychiater en psychoanalytisch therapeut, locatie Haarlem
  • Ingenet Kwafo, psychiater en groepstherapeut, locatie Haarlem en IJmuiden
  • Sanne de Metz, psychiater en ervaren in EMDR en AFT, locatie Castricum

 

EPA’s

1.    Psychiatrisch onderzoek uitvoeren en een behandelplan opstellen 
2.    Een therapeutische relatie onderhouden
5.    Een systeemgesprek voeren 
9.    Interprofessionele consultvoering en overdracht 
10.    Leiding geven aan een interprofessioneel team 

Hoe ga ik leren?
  • Voorafgaand aan de stage stem je met de opleider af welke leerdoelen centraal staan. Gedurende de stage evalueren we regelmatig hoe je deze leerdoelen kunt bereiken.
  • Wekelijks vindt 1 uur werkbegeleiding plaats met een aan de afdeling verbonden psychiater. 
  • Je werkt binnen een hecht multidisciplinair team waarbij er wekelijks 2 multidisciplinaire overlegmomenten zijn, ter bespreking van de poliklinische intakes en de voortgang van patiënten die deelnemen aan de psychotherapeutische behandelprogramma’s.
  • Toetsing vindt plaats door de afname van een Korte Praktijk Evaluatie (KPE) en Case Based Discussion (CBD) door leden van de lokale opleidingsgroep. Deze worden ingevuld in het digitale portfolio van de aios (www.reconcept.nl).
  • Daarnaast worden de supervisie-uren van de psychotherapieën bijgehouden in het digitale portfolio.
  • Voorafgaande aan de stage zal een startgesprek plaatsvinden met de opleider AMC, supervisor De Hoofdlijn en de aios. Hierbij zullen o.a. de leerdoelen van de stage (en EPA’s) worden vastgesteld.
  • Tegen het einde van de stage zal een afrondend gesprek plaatsvinden met de opleider AMC, supervisor De Hoofdlijn en de aios. Aanpassing van een EPA-niveau kan per 3 maanden plaatsvinden indien de aios voldoet aan de daartoe gestelde eisen (zie opleidingsplan AMC).  
Show-and-tell

Meer over De Hooflijn

De Hoofdlijn is een praktijk voor psychotherapie en psychiatrie, gericht op diagnostiek en behandeling van mensen met psychische klachten. De Hoofdlijn is een erkende instelling op het vlak van de geestelijke gezondheidszorg met vestigingen in Haarlem, IJmuiden en Castricum. Elke vestiging beschikt over een klein, deskundig en multidisciplinair team van betrokken hulpverleners. De Hoofdlijn richt zich op behandeling van volwassenen (18-65 jaar). 

De Hoofdlijn maakt zich sterk voor kwalitatief hoogwaardige, effectieve en innovatieve zorg, waarbij de nadruk ligt op psychotherapeutische behandelingen. Onze werkwijze is kleinschalig en daardoor is er sprake van korte communicatielijnen en grote betrokkenheid. Wij baseren ons op evidence-based behandelmethoden en vertalen dit naar een behandeling die op maat aansluit bij de cliënt, met oog voor diens context. Er wordt een adequaat kennisniveau gehandhaafd door trainingen en nascholing van behandelaren. Ook nemen behandelaren van De Hoofdlijn deel aan intervisiebijeenkomsten en multidisciplinair overleg. 
Het opleidingsklimaat binnen De Hoofdlijn is gebaseerd op een voortdurend streven naar kwaliteit en innovatie, waarin het delen van kennis en ervaring zeer belangrijk is, waar werken en leren hand in gaan en waar volop ruimte is voor ontwikkeling en groei. 
We werken bij De Hoofdlijn in kleine teams, met verschillende disciplines, GZ-psychologen, psychotherapeuten, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, klinisch psycholoog, verpleegkundig specialist en psychiaters. Elk team wordt aangestuurd door een teampsychiater. De kleinschaligheid van de instelling draagt bij aan een positieve en plezierige werkplek, die enthousiasmerend is voor de AIOS, maar ook voor collega-behandelaren. 
De volgende therapieën worden geboden: cognitieve gedragstherapie, traumabehandeling o.a. in de vorm van EMDR, schemagerichte therapie, inzichtgevende psychotherapie, groepsbehandelingen: inzichtgevende psychotherapie, schemagerichte groep, autonomiegroep voor vrouwen. 
 

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling