terug

Jeugdpsychiatrie (dag) klinische kinder- en jeugdpsychiatrie

MPU-Kind en Jeugd Psychiatrie Amsterdam UMC locatie AMC

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?
  • Verdiepen van kennis en integreren van somatische en psychiatrische diagnostiek en behandelingen­ bij jongeren van 9-18 jaar
  • Behandeling volgens protocollen echter ook out of the box leren denken in breed multidiscipliniair team bij kinderen en jongeren die reeds voortraject hebben gehad in ggz/somatiek passend bij derdelijns zorg
  • Systemisch werken in een kliniek met jongeren en hun ouders/verzorgers/ broertjes/zusjes en multidisciplinair team
  • Nadenken over ethische behandeldilemma’s als wanneer dwang behandelen en hoe lang met Moreel beraad als een te gebruiken methodiek
  • Bekwamen in diagnostiek en behandelen van psycho-organische syndromen, onbegrepen lichamelijke klachten/somatische symptoomstoornis, eetstoornissen, i.e. anorexia nervosa, vaak in comorbiditeit met bijvoorbeeld ASS of OCD ed
  • Behandellijn coördineren en aansturen en behandeldoelen bij patiënten voor ogen houden, waarbij intensief wordt samengewerkt met EKZ kinderartsen, sub specialisten binnen de kindergeneeskunde en Levvel
  • Voorbereiden en Uitvoeren van dagelijkse visites en wekelijkse MDO.

Te behalen EPA's

  1. Psychiatrisch onderzoek uitvoeren en een behandelplan opstellen (kind- en jeugd)
  2. Een therapeutische relatie onderhouden
  3. Geïntegreerde psychiatrisch-somatische behandeling uitvoeren
  4. Een farmacotherapeutisch consult uitvoeren
  5. Een systeemgesprek voeren
  6. Risicomanagement
  7. Suïcidaliteitsbeoordeling (kind- en jeugd)
  8. Indiceren en uitvoeren van verplichte zorg
  9. Interprofessionele consultvoering en overdracht
  10. Leiding geven aan een interprofessioneel team
Hoe ga ik leren?
  • Laagdrempelig dagelijks visite met verpleging, kinderarts en kinderpsychiater (hoofdbehandelaar)
  • Dagelijks overleg met kinder- en jeugdpsychiater, starten met gesprekken samen voorbereiden of uitvoeren in het begin, in fasering, al gelang comfortabel en bekwaam voelen.
  • Wekelijks vast supervisiemoment
  • Wekelijks Multidisciplinair team overleg, 2 wekelijkse teamintervisie
  • Meelopen met systeemtherapeut en daarnaast mee kunnen lopen bij andere betrokken disciplines zoals diëtist, pedagogisch medewerker, psycholoog, PMT-er, muziektherapeut en leerkracht
  • Fasering tijdens de stage in steeds meer zelfstandig werken, waarbij je bekwaam en comfortabel voelen leidraad is.
Show-and-tell

Meer over de afdeling

  • De afdeling biedt derdelijns diagnostiek en behandeling voor kinderen en jongeren met zowel ernstige somatische als psychiatrische problematiek waarbij geïntegreerde op maat zorg nodig is. De afdeling heeft een landelijke functie.
  • Na de verbouwing afgelopen jaar zijn er 4 bedden, waarvan 2 continu in gebruik voor eetstoornis patiënten die lichamelijk dusdanig slecht zijn dat ze in eerste instantie vaak dwangbehandeling nodig hebben. Er is altijd sprake van een wachtlijst.
  • We organiseren periodieke scholing en intervisie van verpleegkundig personeel en andere disciplines om zeer multidisciplinaire team op sterkte en bekwaam te houden waarbij we ook gebruik maken van moreel beraad bij lastige behandelbesluiten.
  • Wetenschappelijk onderzoek wordt opgezet ter evaluatie van behandeling
  • Er is intensief overleg met verwijzers, ketenpartners, kinderartsen om ook een goed nazorg traject voor deze patiënten te realiseren.
  • De afdeling is innovatief en pionierend, waarbij het team enthousiast en gedreven is en kwaliteit voorop staat en onderstaande wolk misschien veelzeggend is , daterend van een recente teammiddag, hoe is het om te werken op de kinder- MPU?
    Image

Ervaringsverhaal A(N)IOS

De stage op de MPU-Kind en Jeugd vond ik enorm gelaagd en daarmee uitdagend en heel leuk. Je bent assistent op een dubbel-diagnose afdeling; je zult symptomatologie en resultaten van zowel psychiatrie als somatiek interpreteren en klinisch naar handelen. Je hebt niet alleen contact met de kind- en jeugdpsychiater, maar staat als assistent ook in direct contact met het team kinderartsen van de sociale pediatrie; als zaalarts komt het geregeld voor dat je als assistent werk verricht met hen als aanspreekpunt.

Doordat het een kinderpsychiatrische afdeling betreft, is je primaire patiëntenpopulatie minderjarig en krijg je daardoor ook intensief te maken met de ouders; het maakt je des te bewuster van je in te zetten bejegeningstactieken.

De patiënten op de afdeling zijn vrijwel uitsluitend al meerdere jaren in zorg geweest bij diverse instellingen voorafgaand aan opname op de MPU-Kind en Jeugd. Hierdoor is initieel het vertrouwen in een goede afloop bij zowel patiënt als ouders vrij laag. Toch is het behandelteam er gedurende mijn stage in alle gevallen in geslaagd dit vertrouwen te winnen en te behouden. Dit geeft aan hoe capabel en betrokken het team is waar je als AIOS de centrale spil in bent.

Nog een paar kernwoorden: gezien je tussen enorm veel partijen staat, is actieve communicatie en een bepaalde mate van directief zijn echt onmisbaar. Gezien het derdelijns aspect van veel aandoeningen is een houding van flexibiliteit, pragmatisme en positiviteit wenselijk. Omdat het om kinderen en diens ouders gaat is, interesse in sociale aspecten van de patiënt noodzakelijk.

Ik hoop dat je hier net als ik heel veel plezier zult beleven!

Oscar, maart 2019

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling