terug

Volwassenpsychiatrie Ziekenhuispsychiatrie

"Verdiep je in de Ziekenhuispsychiatrie: Een Stage op Maat in het Dijklander Ziekenhuis"

Duur
12 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

De stage omvat diverse werksettings, waardoor je een breed scala aan klinische ervaringen opdoet:

Klinische setting (PAAZ):

Op de Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis (PAAZ) ben je verantwoordelijk voor de diagnostiek en behandeling van patiënten die klinische zorg nodig hebben. Je stelt behandelplannen op, coördineert de multidisciplinaire zorg en begeleidt je eigen patiënten. Indicaties voor opname zijn onder andere:

-           Psychiatrische aandoeningen in combinatie met somatische comorbiditeit

-           Indicatiestelling en behandeling met elektroconvulsieve therapie (ECT)

-           Maligne katatonie

-           Opname na suïcidepoging

Je krijgt de kans om coassistenten te superviseren en ontwikkelt vaardigheden in nazorgplanning en interprofessionele samenwerking.

Ambulante setting:

Polikliniek: Je voert psychiatrische intakes uit en behandelt patiënten met uiteenlopende problematiek, zoals peripartum psychiatrie, therapieresistente stemmingsstoornissen en neuro psychiatrische aandoeningen. Hierbij leer je behandelplannen opstellen, psychofarmacotherapie toepassen en gespreks- en systeeminterventies hanteren.

Dagbehandeling: De afdeling biedt verschillende gespecialiseerde groepen, waaronder:

-           POP-dagbehandeling: psycho-educatie en stressreductie prenataal

-           ALK-groepsbehandeling: cognitieve gedragstherapie (CGT) en psychomotorische therapie (PMT) voor patiënten met aanhoudende lichamelijke klachten

-           Stabilisatiegroep: ondersteuning voor patiënten ter voorkoming van opname

-           Herstelgroep: psycho-educatie en CGT voor patiënten in (gedeeltelijke) remissie

Consultatieve Dienst (PCD): 

Als AIOS werk je op de psychiatrische consultatieve dienst (PCD), die actief is op beide locaties van het DLZ (Hoorn en Purmerend), inclusief de spoedeisende hulp (SEH). Hier leer je:

-           Psychiatrische diagnostiek en triage uitvoeren

-           Acute problematiek en suïcidaliteit beoordelen

-           Interprofessioneel samenwerken met medisch specialisten en huisartsen

-           Werken volgens de WvGGZ en WGBO

Door bedside teaching en frequente supervisie ontwikkel je snel expertise in crisisinterventies en psychiatrische consultvoering.

Hoe ga ik leren?

De stage biedt een gestructureerd leertraject met een combinatie van praktijkervaring, supervisie en onderwijs:

-           Individuele leerdoelen: Je stelt samen met je opleider een individueel opleidingsplan (IOP) op. Afhankelijk van je interesses kun je je verdiepen in peripartum psychopathologie (POP), elektroconvulsieve therapie (ECT) of aanhoudende lichamelijke klachten (ALK).

-           Supervisie en mentoraat: Je krijgt intensieve begeleiding van psychiaters, zowel ad hoc als via wekelijkse mentoraatgesprekken. Werkbegeleiding wordt door het hele team verzorgd.

-           Onderwijs: Naast het regionale onderwijs van Opleiding Psychiatrie Noord-Holland is er lokaal onderwijs in samenwerking met de vakgroep geriatrie. Wekelijks worden onderwerpen als suïcidaliteit, katatonie, farmacologie en wet- en regelgeving behandeld. Daarnaast zijn er een journal club en referaten om je wetenschappelijke vorming te versterken.

-           Reflectie en feedback: Je krijgt feedback via Korte Praktijk Evaluaties (KPE’s), Case-Based Discussions (CBD), 360-graden beoordelingen en Critical Appraisal of a Topic (CAT). Je wordt gestimuleerd om actief deel te nemen aan complicatiebesprekingen en intercollegiale overleggen.

Show-and-tell

 

Waarom kiezen voor het Dijklander Ziekenhuis?

De stage ziekenhuispsychiatrie in het DLZ onderscheidt zich door:

-              Geïntegreerde zorg: Je leert werken met patiënten met ernstige psychiatrische stoornissen en somatische comorbiditeit.

-              Multidisciplinaire samenwerking: Je werkt intensief samen met psychiaters, psychologen, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en medische specialisten.

-              Zelfstandigheid in een veilige leeromgeving: Je wordt gestimuleerd om regie te nemen over je ontwikkeling, met waar nodig adequate supervisie.

-              Verdiepingsmogelijkheden: Je kunt deelnemen aan de POP-poli, de ECT-werkgroep of de ALK-behandeling.

 

Samenwerking in de regio

De afdeling Psychiatrie van het DLZ werkt nauw samen met diverse zorgpartners:

-              GGZ-instellingen: Samenwerking met Parnassia, GGZ Noord-Holland Noord en Brijder voor specialistische verslavingszorg.

-              Huisartsen: Via het “anderhalvelijns consult” kunnen huisartsen laagdrempelig advies inwinnen over hun patiënten.

-              Acute zorgketen: In de regio is een samenwerkingsverband (GMAP) met de GGZ en de crisisdienst, voor optimale spoedzorg.

-              POP-netwerk: Het DLZ maakt deel uit van een breed netwerk met o.a. OLVG, Amsterdam UMC en Arkin.

-              Overige samenwerkingsverbanden:

-              Interne Geneeskunde: Er is samenwerking met de Interne Geneeskunde, onder andere via het multidisciplinair overleg (MDO) diabetes.

-              Revalidatie en Pijnspecialisten: Er zijn intensieve samenwerkingsverbanden met revalidatieartsen en pijnspecialisten, waar de dagbehandeling gericht op Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK) een voorbeeld van is.

-              Interne, geriatrie en neurologie: Er is intensieve samenwerking met de interne geneeskunde, geriatrie en neurologie.

 

Een uitdagende en leerzame stage

Deze stage biedt een unieke kans om ziekenhuispsychiatrie in de volle breedte te ervaren. Of je nu geïnteresseerd bent in acute psychiatrie, peripartum problematiek, ECT of somatische-symptoomstoornissen, het DLZ biedt een stimulerende leeromgeving waarin je wordt uitgedaagd om jezelf te ontwikkelen.

Wil je meer weten? Bekijk het lokaal opleidingsplan of neem contact op met de opleider. We kijken uit naar je komst!

Image
Logo
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling