Volwassenpsychiatrie; Aandachtsgebied Algemene en Ziekenhuispsychiatrie (Somatiek & Psyche)
De afdeling Psychiatrie van het Dijklander Ziekenhuis (DLZ) biedt een uitdagende en gevarieerde stage ziekenhuispsychiatrie voor artsen in opleiding tot psychiater (AIOS). De afdeling kenmerkt zich door een multidisciplinaire aanpak en een focus op de integrale behandeling van patiënten met zowel psychiatrische als somatische aandoeningen. Hier zijn enkele ontwikkelingsmogelijkheden voor de AIOS binnen de verschillende settings
Klinische setting (PAAZ):
Op de PAAZ (psychiatrische afdeling algemeen ziekenhuis) verrichten AIOS opnames en stellen ze behandelplannen op voor patiënten met een indicatie voor ziekenhuisverblijf. Opname-indicaties zijn onder andere (maligne) katatonie, indicatiestelling voor ECT, diagnostiek en behandeling van psychiatrische ziektebeelden in combinatie met somatische comorbiditeit en opnames na een suïcidepoging. AIOS vervolgen hun eigen patiënten, coördineren multidisciplinaire zorg, sturen het behandelteam aan en leren nazorg te organiseren. Er is ook de mogelijkheid om coassistenten te superviseren.
Ambulante setting:
Polikliniek: AIOS verrichten psychiatrische intakes en kortdurende behandelingen. Veel voorkomende verwijzingen zijn onder andere peripartum problematiek, ECT-indicatiestelling, somatische-symptoomstoornissen, therapieresistente stemmingsstoornissen en neuropsychiatrie. AIOS bouwen een caseload op, stellen behandelplannen op, passen psychofarmacotherapie toe, en leren gesprekstechnieken en systeeminterventies. Ook is er de mogelijkheid om deel te nemen aan multidisciplinaire overleggen en een voorzittersrol te nemen, afhankelijk van het opleidingsniveau.
Dagbehandeling: De afdeling biedt verschillende dagbehandelingsgroepen:
- POP-dagbehandeling: Gericht op stressreductie prenataal, waarbij AIOS een rol kunnen spelen in psycho-educatie.
- ALK-groepsbehandeling: Voor patiënten met aanhoudende lichamelijke klachten (somatische symptoomstoornis). AIOS kunnen hier therapeutische vaardigheden opdoen middels cognitieve gedragstherapie (CGT) en psychomotorische therapie (PMT).
- Basisgroep: Voor patiënten met psychiatrische problematiek waarbij een opname voorkomen kan worden.
- Zelfherstelgroep: Voor patiënten die in (gedeeltelijke) remissie zijn van ernstige psychiatrische problematiek. AIOS kunnen hierbij participeren in de psycho-educatie en cognitieve gedragstherapie.
Consultatieve dienst (PCD):
De PCD is actief op beide locaties van het DLZ (Purmerend en Hoorn), inclusief de spoedeisende hulp (SEH). AIOS leren consultvragen te verhelderen, triage uit te voeren en psychiatrische diagnostiek toe te passen, inclusief hetero-anamnese. Daarnaast leren ze interprofessioneel samen te werken met andere specialisten, huisartsen en verpleegkundigen. Er is veel mogelijkheid tot 'bedside teaching'. De focus ligt op diagnostiek van acute psychiatrische problematiek, suïcidaliteitsbeoordelingen, en het toepassen van dwang in het kader van de WvGGZ/WGBO.
De stage in het DLZ kenmerkt zich door:
- Individuele aandacht: De inhoud van de stage wordt afgestemd op de interesses, de opleidingsfase en de beoogde EPA's van de AIOS.
- Verdiepende aandachtsgebieden: Er zijn mogelijkheden om te verdiepen in peripartum psychopathologie (POP), elektroconvulsieve therapie (ECT) en de behandeling van aanhoudende lichamelijke klachten (ALK).
- Supervisie: AIOS ontvangen supervisie van ervaren psychiaters, zowel ad hoc als via een mentor.
- Onderwijs: Er is lokaal en regionaal onderwijs, inclusief gezamenlijk onderwijs met de vakgroep geriatrie, en aandacht voor wetenschappelijke vorming.
De afdeling biedt een stimulerende leeromgeving waarin AIOS zich kunnen ontwikkelen tot kundige en kritische psychiaters. Er is ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en het ontwikkelen van een eigen visie op het vak. De nadruk ligt op zelfstandigheid in een veilige context, met frequente supervisie en mogelijkheden tot overleg met andere hulpverleners.
Meer informatie over onze afdeling en stage is te vinden in de bijlage: lokaal opleidingsplan_05072024

De afdeling Psychiatrie van het Dijklander Ziekenhuis (DLZ) werkt nauw samen met verschillende partners in de regio. Deze samenwerkingen zijn essentieel voor de integrale zorg van patiënten met zowel psychiatrische als somatische aandoeningen. Hieronder volgt een overzicht van de regionale samenwerkingsverbanden, met speciale aandacht voor de GGZ-instellingen, huisartsen en de acute zorg:
Samenwerking met GGZ-instellingen: De afdeling heeft intensieve samenwerkingsverbanden met grote GGZ-instellingen in de omgeving:
- Parnassia: Voor de regio Purmerend werkt het DLZ samen met Parnassia.
- GGZ Noord-Holland Noord: Voor de regio Hoorn is er een samenwerking met GGZ Noord-Holland Noord.
- Brijder: Bij verslavingsproblematiek wordt samengewerkt met de Brijder.
Samenwerking met huisartsen: Er is een nauwe samenwerking met huisartsen uit de regio. Het DLZ biedt een laagdrempelige mogelijkheid tot consultatie via het "anderhalve lijns consult", waar gerichte vragen over patiënten dagelijks beantwoord worden.
Samenwerking in de acute zorg (GMAP): Er is een samenwerkingsovereenkomst in de regio (GMAP) tussen de GGZ en beide locaties van het ziekenhuis (Hoorn en Purmerend). De afdeling Psychiatrie van het DLZ is verantwoordelijk voor de acute psychiatrische zorg binnen het ziekenhuis en op de spoedeisende hulp (SEH). De crisisdienst van de GGZ is verantwoordelijk voor de acute zorg buiten het ziekenhuis.
Overige samenwerkingsverbanden:
- POP-netwerk: Het DLZ participeert in een POP-netwerk met andere POP-poliklinieken, zoals het OLVG, Amsterdam UMC, het Spaarne ziekenhuis en Arkin.
- Interne Geneeskunde: Er is samenwerking met de Interne Geneeskunde, onder andere via het multidisciplinair overleg (MDO) diabetes.
- Revalidatie en Pijnspecialisten: Er zijn intensieve samenwerkingsverbanden met revalidatieartsen en pijnspecialisten, waar de dagbehandeling gericht op Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK) een voorbeeld van is.
Interne, geriatrie en neurologie: Er is intensieve samenwerking met de interne geneeskunde, geriatrie en neurologie.
De samenwerking met deze diverse partners zorgt ervoor dat patiënten met complexe psychiatrische en somatische problematiek geïntegreerde diagnostiek en behandeling kunnen krijgen. Het ziekenhuis en de GGZ werken samen om patiënten de juiste zorg op de juiste plek te bieden. Deze regionale samenwerking is cruciaal voor de continuïteit en kwaliteit van de zorgverlening in de regio.