terug

Differentiatiestage Urogynaecologie/bekkenbodem

Urogynaecologie

Duur
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Als gynaecoloog in opleiding met wens tot verdieping in de urogynaecologie ben jij als differentiant van harte welkom in het Zuyderland MC. Tijdens dit differentiatie/opleidingsjaar is Mirjam Weemhoff je aanspreekpunt, je (specifieke) wensen worden voor aanvang van je differentiatieperiode besproken.

Het bekkenbodemcentrum Zuyderland heeft sinds 2019 de STZ-erkenning als topklinisch expertisecentrum. Deze erkenning wordt toegekend als er naast de patiëntenzorg ook hoog niveau is op het gebied van onderwijs, onderzoek en innovatie.  In de vakgroep werkt 1 urogynaecoloog en daarnaast zijn er 3 gynaecologen met aandachtsgebied urogynaecologie en een fellow urogynaecologie werkzaam.  

Dit betekent een mooie setting, inhoudelijk en qua begeleiding, om je als gynaecoloog in opleiding te verdiepen in alle facetten van de urogynaecologie.

Wat mag je van de differentiatiejaar verwachten:

Binnen deze differentiatie stage ligt het accent op het verbeteren en bekwaam voelen bij het maken en uitvoeren van het volledige beleid bij patiënten met urogynaecologische problematiek. Er is volop gelegenheid om parallelle bekkenbodemspreekuren in te plannen met bekkenbodemgynaecologen. Er is 1x/maand een gynaecologisch bekkenbodemoverleg waar casuïstiek en praktische zaken rond de bekkenbodemzorg in het Zuyderland worden besproken.  Er kan geparticipeerd worden in het multidisciplinaire incontinentiespreekuur waarbij patiënten gezamenlijk gezien worden met de uroloog en de bekkenfysiotherapeut. Er is 1x/maand een groot multidisciplinair overleg met gynaecologie, urologie, MDL en chirurgie als ook de bekkenfysiotherapeuten uit de regio, klinisch neurofysioloog en seksuoloog/psycholoog. Dit overleg wordt door de differentiant voorbereid en voorgezeten. Tevens zal de differentiant deelnemen aan het maandelijkse benigne gynaecologie overleg. In de differentiatiestage is er de mogelijkheid tot het opdoen van kennis over de mogelijkheden, beoordeling en nut van beeldvorming en diagnostiek in de urogynaecologie (UDO, sfincter echo, manometrie, emg bekkenbodem, bekkenbodem echo, MRI, defecogram) (niveau 2).

Het accent van de stage zal verder liggen op de urogynaecologische operatieve verrichtingen. Doel van de stage is een vaginale prolaps operatie te verrichten waarbij tenminste één fixatietechniek van het middelste compartiment  op zelfstandigheidsniveau 2 is bereikt: . Dit kan zijn de sacrospinale fixatie, de Manchester Fothergill procedure, dan wel een vaginale uterusextirpatie met Mc Call of HUSL- hechtingen. Verder is het doel plastieken op zelfstandigheidsniveau 2-3 te behalen. Er wordt gestreefd naar het behalen van zelfstandigheidsniveau 2 voor het plaatsen van mid-urethrale slings.  Er kan worden geassisteerd bij de robot- en laparoscopische sacrocolpopexieën.

Optioneel zijn participatie polikliniek/functiekamer urologie, UDO, cystoscopie, OK urologie, participatie spreekuren van seksuoloog, continentie verpleegkundige voor blaas problematiek, bekkenfysiotherapeut, MDL-arts, klinische neurofysioloog, colorectale chirurg.

Er wordt verwacht dat een differentiant een relevante verbetering in de bekkenbodemzorg uitrolt.  De differentiant bezoekt tenminste één wetenschappelijke bijeenkomst (WBB, post IUGA/ICS, IUGA, ICS). Het geven van onderwijs en voordrachten aan studenten, coassistenten, fysiotherapeuten, artsen of verpleegkundigen wordt gestimuleerd.

In het rooster is er standaard ruimte voor differentiatie dagen, deze vul je samen met je begeleider in. Het is mogelijk deze dagen discipline overstijgend, kliniek overstijgend, dan wel op een andere manier in te vullen. Zodat ze een zinvolle aanvulling zijn voor je differentiatie.

In het rooster is er ruimte voor een oudste-jongste constructie op de operatiekamers, hiermee behaal je je eigen praktische leerdoelen, evenals leerdoelen als supervisor. Ook behoort een eigen OK-programma voor geautoriseerde ingrepen tot de mogelijkheden.

 

Hoe ga ik leren?

De vakgroep van het Zuyderland MC bestaat uit 14 gynaecologen, 1 fellow (bekkenbodem) en 1-2 Chef de Clinique. Er wordt op twee hoofdlocaties gewerkt, Heerlen en Sittard-Geleen. Daarnaast is er anderhalvelijns-centrum in Heerlen. De poliklinische zorg wordt op alle locaties in de volle breedte aangeboden. Op locatie Heerlen ligt het accent verder op de planbare en acute zorg (behandelkamer, operatiekamer) en de verloskundige zorg (Geboortecentrum). Op locatie Sittard-Geleen, ligt het accent op de poliklinische zorg, er is ook een poliklinische behandelkamer en een zwangere-dagcentrum.

Wij zijn onderdeel van het OOR-ZON, in het Zuyderland wordt het perifere deel van de opleiding Obstetrie en Gynaecologie aangeboden. De opleiders zijn Martine Wassen (opleider) en Nicol Smeets (waarnemend opleider). Cluster breed wordt er vier maal per jaar wordt er een regionale refereeravond georganiseerd en vijf maal per jaar Clusteronderwijs, een onderwijsdag, tevens jaarlijks het Clustersymposium. Lokaal is het onderwijs als volgt georganiseerd: tweewekelijks middagonderwijs gegeven door een van de gynaecologen in het kader van een maandelijks gekozen thema, wekelijks protocol/wetenschap/overige bespreking, daarnaast wekelijks PICO/CAT besprekingen door co-assistenten. Tevens wordt er door de Zuyderland Academie discipline overstijgend onderwijs georganiseerd. Het kwaliteitsportaal (huisnet) bevat alle protocollen, die periodiek een update krijgen en gemakkelijk toegankelijk zijn.

De vakgroep neemt deel aan de evaluatiecyclus volgens de format van het Leerhuis, de vakgroep- en de leden worden afwisselend geëvalueerd middels de Di-rect en de MCTQ methodes. De uitkomsten worden in het vakgroep overleg en in de arts-assistentenvergadering besproken. Er wordt tweejaarlijks op maat een TT-training op maat georganiseerd voor de vakgroep en AIOS. Er vindt vier maal per jaar een complicatiebespreking plaats. Wij participeren actief binnen de diverse landelijke onderzoekslijnen van het Consortium obstetrie en gynaecologie. Daarnaast zijn er ook vele lokale wetenschapelijke initiatieven. De vakgroep publiceert jaarlijks een jaarverslag, dit is op te vragen via ons secretariaat: gynaecologie@zuyderland.nl .

Na het startgesprek en je inwerkperiode zal in het begin van je differentiatiejaar tweewekelijkse evaluaties plaatsvinden. Nadat dit niet meer nodig blijkt worden de evaluatiemomenten in onderling overleg afgesproken. Vier maal per jaar vindt er een opleidingsgesprek plaats, aan de hand van het regionale opleidingsdocument en de gegevens in RECONCEPT, wordt je voortgang besproken. De reguliere evaluaties worden opgeslagen in RECONCEPT, de gehele vakgroep participeert hierin. De vakgroep vindt het belangrijk dat je veilig kan groeien naar zelfstandigheid binnen de door jou gestelde doelen. De behaalde competenties worden besproken tijdens de OOG-bespreking, waarna de mate van supervisie hierop wordt aangepast.

 

Binnen de vakgroep obstetrie en gynaecologie is er een actieve, hechte arts-assistentengroep. De groep heeft veel inbreng in de eigen opleiding. Elk kwartaal is er een genotuleerde opleidingsvergadering met participatie van de gehele vakgroep. Daarnaast vindt er tussendoor informeel overleg plaats met de arts-assistenten en de opleiders, zo nodig wordt de frequente verhoogd. Een arts-assistentenvertegenwoordiger is actief aanwezig tijdens het maandelijkse vakgroepoverleg. Actiepunten worden aangepakt middels de PDCA-methode. De sfeer is veilig en open, tijdens overlegmomenten (overdracht, vergadering) evenals gedurende de dagelijkse activiteiten/samenwerking.

 

 

 

Show-and-tell

Het Zuyderland Medisch Centrum is een groot perifeer opleidingsziekenhuis, met veel aandacht voor kwaliteit en innovatie. Het bekkenbodemcentrum is een STZ erkende topklinische functie van het Zuyderland Medisch Centrum, waarin actief wordt samengewerkt vanuit de urologie, MDL, chirurgie, neurologie, fysiotherapie, seksuologie en de bekkenbodemfysiotherapie. Er wordt actief gewerkt aan verdere samenwerking en multidisciplinaire triage tussen eenvoudige en complexe bekkenbodemzorg. Er wordt ook gewerkt aan samenwerkingsprojecten met de huisartsen in 1.5de lijns zorg. De polikliniek is goed georganiseerd, het is goed mogelijk je eigen patiënten te vervolgen, zelf te behandelen en de follow up uit te voeren. Bij voldoende deskundigheid volgt toename zelfstandig werken, in verschillende settingen en geven van supervisie aan minder ervaren collega's.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling