terug

Differentiatiestage Perinatologie

Perinatologie

Duur
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Jij bent aan het specialiseren tot gynaecoloog en wenst verdere verdieping in de verloskunde, dan ben je in het Zuyderland MC van harte welkom.

Met 3000 bevallingen per jaar zijn we een van de grootste bevalcentra van Nederland. In een centrum waar het family centred care principe tot in de haarvaten is doorgevoerd, ketenzorg als standaard wordt gezien, innovatieve zorg wordt geïmplementeerd en ruim aanbod is van maternale geneeskunde ben je van harte welkom om te participeren. Als differentiant krijg je de ruimte om je eigen rol hierin op te pakken.

Tijdens deze differentiatie is Josje Langenveld je aanspreekpunt, je (specifieke) wensen worden besproken en individuele leerdoelen geformuleerd. Je voortgang wordt nauwgezet bewaakt. Participatie in wetenschappelijke/doelmatigheidsprojecten wordt vanzelfsprekend gestimuleerd.

Wat mag je van het differentiatiejaar verwachten?

Binnen deze differentiatie stage zijn er drie verschillende accenten: maternale geneeskunde, foetale geneeskunde en obstetrische netwerkgeneeskunde. Daarnaast kan er ruimte geboden worden om verder te excelleren in de acute obstetrische zorg.

Voor de maternale geneeskunde is er een ruim aanbod aan “high-riks zwangerschappen”. De omgeving kent een laag sociaaleconomische status, waardoor er vaak co-morbiditeiten zijn. De samenwerking met andere specialismen biedt mogelijkheden om verder te verdiepen in endocrinologie, neurologie (epilepsie), reumatologie, MDL en diabeteszorg. Met veel specialismen is er een intensieve samenwerking voor de zwangerschappen, zoals bijvoorbeeld binnen het MDO vasculaire-reumatologie-verloskunde. Daarnaast is er breed aanbod aan psychosociale zorg rondom de zwangerschap (POP poli, begeleiding op maat poli, medische psychologie/GGZ).

Binnen de foetale geneeskunde kan verdieping gezocht worden in de echoscopische vaardigheden. Hierbij word je begeleidt om een start te maken of verder je echoscopische vaardigheden te ontwikkelen tot het niveau van een SEO echoscopist. Ook eigen echo spreekuren gecombineerd met een high-risk spreekuur bestaat tot de mogelijkheid. Supervisie stages bieden ruimte om je volgende stap te zetten in het begeleiden van bijvoorbeeld een gemelli partus.

Ketenzorg binnen de obstetrische zorg is niet meer weg te denken in het huidige zorglandschap. Binnen het VSVSamenZuyd zijn er meerdere mogelijkheden tot verdieping: gezamenlijke zorgpaden (gedeelde zorg/ case-managerschap / intake besprekingen etc), bestuursvergaderingen VSV, gezamenlijk met de 1e lijn “centering pregnancy” en de verbinding met het sociale domein op meerdere vlakken.

Het Geboorte Centrum Zuyderland heeft de “Victoria simulatie pop” waarmee teamtrainingen uitgevoerd worden. Participatie in het geven van trainingen is mogelijk. Het excelleren in acute obstetrische zorg kan verder ondersteund worden door stage op i.c. of andere acute afdelingen. Gecombineerd met een supervisie stage, kun je je bekwamen voor de volgende stap.

Hoe ga ik leren?

Je stelt je eigen individuele opleidingsplan op en werkt daarnaast 1-2 thema’s uit binnen de differentiatie. Er worden op maat opgestelde EPA's opgesteld, zodat je je eigen leerdoelen kan behalen en je eigen accenten kan leggen. Natuurlijk is consolidatie ook onderdeel van het opgestelde opleidingsplan. In het rooster is er standaard ruimte voor differentiatie dagen, deze vul je samen met je begeleider in. Het is mogelijk deze dagen discipline overstijgend, kliniek overstijgend, dan wel op een andere manier in te vullen. Zodat ze een zinvolle aanvulling zijn voor je differentiatie.

In het rooster is er ruimte voor echo/ High-risk spreekuren en participatie aan GUO-spreekuren, supervisie dagen en het uitvoeren van een “sectio straatje” op de OK.

Na het startgesprek en je inwerkperiode zal in het begin van je differentiatiejaar maandelijks een evaluatie plaatsvinden. Nadat dit niet meer nodig blijkt worden de evaluatiemomenten in onderling overleg afgesproken. Viermaal per jaar vindt er een opleidingsgesprek plaats, aan de hand van het regionale opleidingsdocument en de gegevens in RECONCEPT, wordt je voortgang besproken. De reguliere evaluaties worden opgeslagen in RECONCEPT, de gehele vakgroep participeert hierin. De vakgroep vindt het belangrijk dat je veilig kan groeien naar zelfstandigheid binnen de door jou gestelde doelen. De behaalde competenties worden besproken tijdens de OOG-bespreking, waarna de mate van supervisie hierop wordt aangepast.

De differentiant bezoekt congressen en cursussen, waarbij het geven van voordrachten wordt gestimuleerd. Er is een lijn (1e en 2e lijn nemen deel) overstijgende acute verloskunde training waarvan verwacht wordt dat de AIOS hierin participeert.

Show-and-tell

Het Zuyderland Medisch Centrum is een groot perifeer StZ opleidingsziekenhuis. Afgelopen jaren zijn wij als vakgroep door de NVOG en de bestuursraad van het Zuyderland, op het gebied van opleiding en kwaliteit gecomplimenteerd over hoe we de zorg en werkzaamheden hebben ingericht. Ambities, innovatie, strategische vooruitgang en waarde gedreven zorg is iets waar onze vakgroep blij van wordt en waar we trots op zijn. We zitten niet stil, stralen enthousiasme uit en hebben oog voor privee-werk balans.

 

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling