terug

Differentiatiestage Overig

Duur
3 maanden
Wat gaat de aios leren?

In de differentiatiestage handrevalidatie kom je in aanraking met de acute en chronische handproblematiek met een traumatische, neurologische, reumatische of aspecifieke oorzaak. Je ziet patiënten met reumatoïde artritis of vergevorderde artrose. Je ziet patiënt met traumatisch handletsel, vingeramputaties en perifeer zenuwletsel. Je ziet spastische handen. Je bent bedacht op het herkennen van complicaties zoals vegetatieve reacties, adhesies en peesrupturen.

Tijdens de stage leer je hoe je een goed lichamelijk onderzoek van de hand doet, leer je de betreffende injectietechnieken en leer je de behandelmogelijkheden die door het handrevalidatieteam uitgevoerd worden. Je gaat samenwerken met aanpalende specialismen, alsook participeren in hun spreekuren en het bijwonen van operaties.

Hoe ga ik leren?

Je ziet de patiënten met handproblemen, voert injecties uit en leidt het teamoverleg met de handtherapeuten. Je volgt mee met de handtherapeuten en leert over littekenbehandeling, oedeembehandeling, spalkbeleid, bepaalde protocollen(b.v. early active motion of Videler protocol).

Bij de spastische hand participeer je in het spreekuur waarbij je de indicatie stelt en de behandeling met botulinetoxine uitvoert.

Je participeert in het maandelijks multidisciplinair handenspreekuur met plastisch chirurg, revalidatiearts, reumatoloog en handtherapeut.

Je hebt de mogelijkheid om de spreekuren te volgen van plastisch chirurg, de traumapoli van orthopedie en traumachirurgie en het echografiespreekuur bij de reumatologie.

Met goed overleg met de plastische chirurgie, traumachirurgie en orthopedie kun je handoperaties meevolgen.

Je participeert in het wekelijks cursorisch onderwijs en CAT. Indien gewenst, kan je meedenken/doen aan een interessant onderzoeksonderwerp.

Samenwerkende instellingen
Adelante Zorggroep
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling