terug

Differentiatiestage Neuro-oncologie

neuro-oncologie

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Tijdens de stage neuro-oncologie vergroot de AIOS vaardigheden en kennis, welke zijn opgedaan tijdens het eerste deel van de opleiding. Deze stage kan bijvoorbeeld ook in combinatie met een andere verdiepingsstage in onze kliniek, bv hoofdpijn. Vooraf aan de stage vindt een introductie gesprek plaats met de stagebegeleider waarbij een plan op maat wordt gemaakt aan de hand van onderstaande stagebeschrijving voor de betreffende AIOS wat deze zal verwerken in het IOP.

De AIOS doet klinische en poliklinische consulten op het terrein van de neuro-oncologie. Dit biedt kansen om kennis en vaardigheden verder te vergroten. Goede communicatie met patiënten en hun familie maakt hier deel van uit. De mogelijkheden en onmogelijkheden bij de behandeling van complexe neuro-oncologische aandoeningen worden geleerd. Ook leert de AIOS samenwerken met andere disciplines: neurochirurg, radiotherapeut, oncoloog. Verder wordt de mogelijkheid geboden om leidende en coördinerende vaardigheden te ontwikkelen tijdens multidisciplinaire besprekingen. Onder strikte begeleiding van een staflid zal ook supervisie van jongerejaars AIOS aan bod komen. Het wetenschappelijk denken wordt gescherpt door het schrijven van een artikel, houden van een CAT of (her-)schrijven van een protocol. Eén van de belangrijkste einddoelen van de stage is dat de AIOS later als neuroloog zelfstandig aan een multidisciplinaire neuro-oncologische werkgroep kan deelnemen. De AIOS leert ook wat het betekent te werken in een landelijk netwerk van oncologie specialisten.

Leerdoelen:

- Vergroten kennis en vaardigheden de diagnostiek, behandeling en begeleiding van patiënten met neuro-oncologische aandoeningen

- Mogelijkheden, onmogelijkheden en interpretatie van hulponderzoek (MRI technieken, PET, CT, liquor)

- Mogelijkheden en onmogelijkheden van therapie

- Slecht nieuws gesprek voeren

- Leiden van een neuro-oncologisch MDO

- Supervisie van een jongerejaars AIOS

- Andere specifieke leerdoelen van de AIOS in het IOP

- Multidisciplinair werken

Hoe ga ik leren?

Opleidingsactiviteiten:

- Werkplek leren en case management (poliklinisch, klinisch, MDO)

- Bespreken van patiënten met de supervisor en medewerkers van andere disciplines on the job.

- Werkbezoek aan centers of excellence op terrein van de neuro-oncologie.

- Werkbezoek aan landelijke werkgroepen: LWNO

- Wetenschappelijk project klein of groot.

- Zelfstudie: Landelijke richtlijnen en protocollen: hersenmetastasen, gliomen, leptomeningeale metastasen, spinale epidurale metastasen, meningeomen. Regionale protocollen m.b.t. zeldzamere tumoren (bv ependymoom, gangliocytoom). Biemondcursus neuro-oncologie. Key articles: bijvoorbeeld aan de hand van specifieke casuistiek op advies van de begeleider.

Inhoud:

Patiëntenzorg

- Klinische consulten neuro-oncologie (dagelijks).

- Dinsdagochtend en evt donderdagmiddag/vrijdagochtend: neuro-oncologie poli, samen met neuro-oncologie verpleegkundige. Supervisie door neuro-oncoloog.

- Controle spreekuur neuro-oncologie patiënten afdeling.

- Onder begeleiding van staflid supervisie andere AIOS (voor de neuro-oncologie).

Besprekingen

- Maandag 16.30 (secundaire tumoren) en donderdag 12.30 (primaire tumoren): neuro-oncologiebespreking voorbereiden, voorzitten (na enige ervaring opgebouwd te hebben, dwz in 2e helft na evaluatie) en uitwerken.

- Woensdag en vrijdag: MDO lijst samenstellen met oncologie verpleegkundige.

- AIOS overlegt wekelijks alle oncologische patiënten met de neuro-oncoloog en houdt zelf een lijst bij van patiënten die door hem/haar gezien zijn (meebrengen bij evaluatie).

- Eén (of meerdere keren) bezoek aan de IKL vergadering in Maastricht.

- Facultatief: bijwonen Hypofysetumor werkgroep en/of Schedelbasistumor werkgroep (beide in MUMC)

Meekijken met andere disciplines

- Internist-oncologen in Heerlen of Sittard. Bellen of mailen met deze collegae voor een afspraak.

- Radiotherapeut: afspraak maken om polikliniek mee te lopen en behandeling te bekijken.

- Neuropathologie: deelnemen aan voorbereiding MDO door neuropatholoog.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling