terug

Differentiatiestage Hoofdpijn

Hoofdpijn

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Tijdens stage hoofdpijn vergroot de AIOS vaardigheden en kennis, welke zijn opgedaan tijdens het eerste deel van de opleiding. Deze stage kan eventueel ook worden gedaan in combinatie met een andere verdiepingsstage binnen ons centrum. Vooraf aan de stage vindt een introductie gesprek plaats met de stagebegeleider waarbij een plan op maat wordt gemaakt aan de hand van onderstaande stagebeschrijving voor de betreffende AIOS wat deze zal verwerken in het IOP.

Hoofdpijn is veel voorkomende ingangsklacht voor een bezoek aan de neuroloog. Tijdens de eerste fase van de opleiding heeft de AIOS reeds regelmatig patiënten met hoofdpijn gezien. Tijdens deze stage zullen de kennis en vaardigheden verder worden aangescherpt. Er is aandacht voor verdieping van de diagnostische vaardigheden, met name door toepassing van een gestructureerde en kennisgestuurde anamnese. Verder leert de AIOS meer primaire hoofdpijn typen herkennen en correct classificeren. Daarbij wordt de AIOS 1-op-1 gesuperviseerd de gespecialiseerde neurologen op het terrein van hoofd- en aangezichtspijn. Doel van de stage is AIOS een stevige basis te geven op dit terrein zodat hij of zij straks zelfstandig een hoofdpijn polikliniek kan uitvoeren of zelfs opzetten. Daarbij dient de AIOS zich te realiseren dat er netwerken zijn voor specialisten en patiënten op het terrein van hoofdpijn (Nederlandse Vereniging voor Hoofdpijnpatiënten, Nederlandse Hoofdpijn Vereniging (wetenschappelijke vereniging) en de Nederlandse Vereniging voor Hoofdpijncentra, Anglo-Dutch Migraine Association). Ook hier leert de AIOS dat er multi-disciplinair gewerkt wordt (neurologen, neurochirurgen, pijnspecialisten, psychologen).

Leerdoelen:

- vergroten vaardigheden voor het afnemen hoofdpijn anamnese

- vergroten kennis op terrein van diagnostiek en behandeling van zo veel mogelijk idiopathische hoofdpijntypen en vormen van aangezichtspijn

- hoofdpijn correct leren classificeren volgens de ICHD-III bèta

- behandelplan opstellen voor eenvoudige en complexe hoofdpijnen

- indicatie voor beeldvormend onderzoek weten

- kennis en vaardigheden ontwikkelen op het terrein van invasieve behandelingen

- kennis nemen van medicatie trials op gebied van bijvoorbeeld migraine en clusterhoofdpijn

- kennis nemen van netwerken voor specialisten en patiënten op het terrein van hoofdpijn

Hoe ga ik leren?

- Werkplek leren (polikliniek, lokatie Heerlen en Sittard) met 1-op-1 supervisie door de stagebegeleiders, waarbij zowel nieuwe als controle patiënten worden gezien. Dit biedt de mogelijkheid ook te leren van meer complexe patiënten die verder zijn in hun behandeling.

- Bespreken van patiënten met de supervisor on the job

- Deelname vergadering NHV (Nederlandse Hoofdpijn Vereniging)

- Deelname teaching course EAN (European Academy of Neurology)

- Hoofdpijncursus LUMC

- Bijwonen multidisciplinaire hoofdpijnoverleg Sittard

- Zelfstudie, bv landelijke richtlijnen hoofdpijn en lokale protocollen, Biemondcursus hoofdpijn, sleutelartikelen op advies van de stagebegeleiders.

- Meekijken met anesthesist van de pijnpoli om enkele behandelingen daar te observeren en eenvoudige behandelingen (denk aan suboccipitale injecties zoals bij clusterhoofdpijn) aan te leren.

- Bijwonen botuline toxine spreekuur op moment dat een/enkele chronische migraine patiënt(en) word(en)t behandeld.

Show-and-tell

Zuyderland is al vanaf 1992 hoofdpijncentrum.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling