terug

Differentiatiestage Bewegingsstoornissen

Neurodegeneratieve aandoeningen

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Deze stage biedt de AIOS de unieke mogelijkheid om binnen Zuyderland zijn kennis en kunde te vergroten op het terrein van de bewegingsstoornissen, met name de ziekte van Parkinson. Daarbij is er vrijwel steeds 1-op-1 begeleiding en supervisie door een gespecialiseerd staflid op dit terrein. De AIOS leert samenwerken met andere disciplines zowel medisch als paramedisch (geriatrie, huisartsen, klinische psychologie, MDL, specialisten ouderengeneeskunde, gespecialiseerde verpleegkundigen). De AIOS leert ook wat het betekent te werken in een landelijk netwerk van specialisten, maakt kennis en legt contacten met topspelers in andere centers of excellence. De AIOS leert de verworven kennis te delen met de vakgroep (staf, AIOS, coassistenten en semiartsen) en wordt gestimuleerd een bijdrage te verzorgen voor een congres of peer reviewed tijdschrift. Vooraf aan de stage vindt een introductie gesprek plaats met de stagebegeleider waarbij een plan op maat wordt gemaakt aan de hand van onderstaande stagebeschrijving voor de betreffende AIOS wat deze zal verwerken in het IOP.

Leerdoelen:

- Vergroten van inzicht met betrekking tot de (multidisciplinaire) diagnostiek en behandeling van diverse bewegingsstoornissen, in het bijzonder de ziekte van Parkinson.

- Herkennen en benoemen vormen van bewegingsstoornissen.

- Inzicht en ervaring verkrijgen met betrekking tot de ‘advanced therapies’ bij de ziekte van Parkinson (met name duodopa behandeling, apomorfine (LCIG) behandeling, DBS).

- Multidisciplinair werken en inzicht krijgen in de ketenzorg rondom Parkinsonpatienten.

- Mogelijkheden, onmogelijkheden en interpretatie van hulponderzoek (MRI, DAT, SPECT)

Hoe ga ik leren?

- Werkplek leren (spreekuur, consulten, MDO), met ook eigen poliklinische spreekuren met nieuwe patiënten en controles getrieerd voor de bewegingsstoornissen, met een vaste supervisor.

- Bespreken van patiënten met de supervisor en medewerkers van andere disciplines on the job.

- Wetenschappelijk project klein of groot.

- Zelfstudie, bv Wolters/Van Laar/Berendse: ‘Parkinsonism and related disorders’, Landelijke richtlijnen, Biemond cursussen, sleutelartikelen, bijvoorbeeld naar aanleiding van gezien patiënten, op advies stagebegeleider

- Medebehandeling klinische patiënten met Parkinson (observatie, behandelvoorstel maken, instellen LCIG en apomorfine, consulten).

- Meedoen aan MDO, consulten verpleeghuis, overleg met huisartsen, meekijken met klinische psychologie en cognitieve beoordelingen).

- Protocollen schrijven of herzien.

- Deelname landelijke netwerken en groepen.

Show-and-tell

Zuyderland is sinds vele jaren een regionaal centrum voor patiënten met de ziekte van Parkinson.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling