terug

Differentiatiestage Benigne gynaecologie

Operatieve Gynaecologie

Duur
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Door de jaren heen is de opleiding tot gynaecoloog fors veranderd. Het is geen vereiste meer voor iedereen om een uterusextirpatie of een prolapsoperatie te beheersen binnen de opleiding. Deze differentiatiestage biedt jou de mogelijkheid om jouw operatieve vaardigheden uit te breiden en deze verrichtingen te beheersen.

Tijdens deze differentiatie stage zoek je verdere verdieping en bouw je voort op meerdere basis EPA’s: abnormaal uterien bloedverlies, prolaps- en bekkenbodemklachten, buikpijn (acuut en chronisch), vulvaire & vaginale afwijkingen, zorg bij pre-maligniteit en oncologische zorg basis. Hierbij staat verdieping, consolidatie en ontwikkelen van zelfstandigheid centraal.

De nadruk van de werkzaamheden binnen deze stage zal liggen op de abdominale en vaginale chirurgische ingrepen, kleine verrichtingen op de behandelkamers (met/zonder sedatie) en gynaecologische spreekuren.

Ten aanzien van de operatieve vaardigheden zal de focus liggen op de abdominale en vaginale chirurgie, maar laparoscopische ingrepen (met name de beheersing van level 1 en 2 ingrepen) zullen ook zeker aan bod komen. Dit is afhankelijk van je individuele differentiatieplan. Op de behandelkamers worden met name hysteroscopieën, colposcopieën en kleine vulvaire en vaginale ingrepen uitgevoerd. Deze spreekuren zal men veelal zelfstandig uitvoeren, maar ook jezelf uitdagen en ontwikkelen binnen een superviserende rol behoort tot de mogelijkheden. Ten aanzien van de poliklinische activiteiten kan gedacht worden aan de volgende onderwerpen: abnormaal uterien bloedverlies, adnexpathologie (inclusief participatie adnex-echo’s), vulvaire pathologie (inclusief participatie vulvaspreekuur), endometriose en psychosomatiek. Je hebt hierbij je persoonlijke spreekuur waardoor je je eigen patiënten zelf terug kan zien, onder andere ook postoperatief.

Naast het uitvoeren van operatieve verrichtingen en bekwaamheden, staat ook de verdieping binnen 1 van de thema’s van LOGO centraal. In overleg met je stagebegeleider en opleiders kun je hier individueel invulling aan geven. Binnen het Zuyderland medisch centrum zijn hiervoor vele mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld een masterclass medisch leiderschap, ontwikkeling binnen onderwijs en wetenschap of je kan verdieping zoeken binnen bestuurlijke of organisatorische taken. Innovatie en zinnige zorg staat hoog op de agenda binnen de opleidingsgroep Obstetrie & Gynaecologie van het Zuyderland, dus ook binnen dit thema kan je je laten uitdagen. Deze verdieping in de thema’s draagt bij aan algemene praktische kennis, die je kan helpen als startende medisch specialist.

Hoe ga ik leren?

Als differentiant maak je in overleg met jouw stagebegeleider en opleiders een individueel differentiatieplan. Dit differentiatieplan geeft invulling aan jouw eigen differentiatiestage. Je kunt hierbij de focus leggen door te verdiepen binnen bovenstaande EPA’s, echter word je ook uitgedaagd om zelf je eigen EPA op te stellen, uit te werken en hieraan invulling te geven. Daarnaast is er voldoende mogelijkheid om te participeren in verschillende werkgroepen, bijvoorbeeld de Expertisegroep Benigne Gynaecologie of Bekkenbodem. Ook wordt deelname aan cursussen en congressen, die binnen het individuele leerplan passen, gestimuleerd en ondersteund.

Het concrete weekrooster zal in samenspraak met de AIOS worden uitgewerkt, daarbij rekening houdend met het individuele opleidingsplan en specifieke wensen voor de invulling van differentiatietaken.

De AIOS die een differentiatiestage volgt, besteedt 1/3 tot 2/3 per week tijd aan de differentiatie en de overige tijd wordt besteed aan consolidatie van de basisvaardigheden. Bovendien is de frequentie van de diensten voor deze AIOS maximaal 20%. In het individuele differentiatieplan wordt ook beschreven welk onderwerpen binnen welke thema’s verdieping krijgen tijdens de differentiatie. Binnen LOGO en Reconcept kan een differentiatie EPA worden samengesteld door de differentiant in overleg met de stagebegeleider.

In het Zuyderland krijgt elke AIOS 1 differentiatie dag (indien ≥0.8 fte werkzaam) per maand om geheel vrij in te vullen naast het bestaande differentiatie programma. Deze dag kan op individuele wijze ingevuld worden om verdieping te geven aan de differentiatie fase. Deze dag kan deels ingevuld worden door te werken binnen een bepaald thema van de differentiatie of kan ingezet worden om mee te kijken met eventuele andere disciplines binnen de differentiatiestage (chirurgie, urologie etc.). De invulling van deze dagen dienen inhoudelijk voorgelegd te worden aan de stagebegeleider. Indien er geen invulling is < 2 weken voor de differentiatie dag, dan zal evt. een andere invulling in de vorm van poli worden ingevuld.

De stagebegeleider van deze differentiatiestage is Jorik Vellekoop. De opleiders, Martine Wassen en Nicol Smeets, zijn daarnaast ook betrokken bij de invulling en het waarborgen van een gedegen stage. Op de werkvloer werk je uiteraard samen met alle andere leden van de vakgroep. In de eerste maanden van de stage kiest men één van de vakgroepleden als mentor, waarmee men laagdrempelig en informeel eventuele problemen kan bespreken.

Vakgroep Zuyderland

De vakgroep Gynaecologie van het Zuyderland MC bestaat uit 13 gynaecologen. Daarnaast zijn er 1 fellow urogynaecologie en één of meerdere chef de cliniques werkzaam zijn. Er wordt op twee hoofdlocaties gewerkt, Heerlen en Sittard-Geleen. In Heerlen ligt de nadruk op de operatieve zorg (electief en acuut), de acute zorg en de verloskunde. Op beide locaties wordt de poliklinische zorg in de volle breedte aangeboden en is er een poliklinische behandelkamer en zwangere-dagcentrum aanwezig. Binnen de vakgroep Gynaecologie is er veel aandacht voor innovatie (o.a. V-NOTES, virtual reality, implementatie ‘ik herstel app’), de juiste zorg op de juiste plaats (b.v. ontwikkeling van patiëntgericht centrum), wetenschap, kwaliteit van zorg en samenwerking (mProve).

Wij zijn onderdeel van het OOR-ZON, waarbij we het perifere deel van de opleiding tot gynaecoloog aanbieden. De opleiders zijn Martine Wassen (opleider) en Nicol Smeets (waarnemend opleider). Clusterbreed worden de volgende onderwijszaken georganiseerd: 4x per jaar regionale refereeravond, 4x per jaar clusteronderwijs, 1x per jaar clustersymposium. Lokaal wordt er 1x per 2 weken een ochtend onderwijs verzorgd door een van de gynaecologen. Daarnaast is er iedere ochtend een gezamenlijke overdracht, waarbij meerdere malen per week een PICO/CAT is ingepland. Ook zijn er meerdere malen per week besprekingen ingepland waarin protocollen, wetenschap, casuïstiek besproken worden. Tevens wordt er door de Zuyderland Academie discipline overstijgend onderwijs georganiseerd.

De vakgroep neemt deel aan de evaluatiecyclus volgens de format van het Leerhuis, de vakgroep- en de leden worden afwisselend geëvalueerd middels de D-rect en de MCTQ-methodes. De uitkomsten worden in het vakgroep overleg en in de arts-assistentenvergadering besproken. Er vindt viermaal per jaar een complicatiebespreking plaats. Wij participeren actief binnen de diverse landelijke onderzoekslijnen van het Consortium Obstetrie & Gynaecologie. Daarnaast zijn er ook lokale wetenschappelijke initiatieven. De vakgroep publiceert jaarlijks een jaarverslag, dit is op te vragen via ons secretariaat: secretariaatverloskunde@Zuyderland.nl. 

Na het startgesprek en je inwerkperiode vindt er standaard 1x per 3 maanden een evaluatiegesprek met de stagebegeleider plaats. Indien dit vaker gewenst is, is dat uiteraard ook mogelijk. Tevens vindt er twee tot viermaal per jaar een opleidingsgesprek met de opleider plaats. Halfjaarlijks zal de opleider input vragen van alle stafleden over het functioneren van de differentiant, waarna dit wordt besproken in het opleidingsgesprek. Voor het bijhouden van verrichtingen, beoordelingen, leerdoelen etc. wordt gebruik gemaakt van Reconcept. De gehele vakgroep maakt hier ook gebruik van.

Binnen de vakgroep Obstetrie & Gynaecologie is er een actieve, hechte arts-assistentengroep. De groep heeft veel inbreng in de eigen opleiding. Elk kwartaal is er een genotuleerde opleidingsvergadering met participatie van de gehele vakgroep. Daarnaast vindt er tussendoor informeel overleg plaats met de arts-assistenten en de opleiders, zo nodig wordt de frequentie verhoogd. Een arts-assistentenvertegenwoordiger is actief aanwezig tijdens het maandelijkse vakgroep overleg. Een arts-assistent neemt deel aan polikliniek overleg. Deze rollen kunnen ook worden ingevuld door de differentiant. Actiepunten worden aangepakt middels de PDCA-methode. De sfeer is veilig en open, tijdens overlegmomenten (overdracht, vergadering) evenals gedurende de dagelijkse activiteiten/samenwerking.  

Show-and-tell

Ervaringsverhaal AIOSHet Zuyderland Medisch Centrum is een groot perifeer opleidingsziekenhuis, waarbij de opleiding ook echt hoog in het vaandel staat. Als differentiant Operatieve Gynaecologie krijg je hier voldoende mogelijkheden om je operatieve vaardigheden verder te ontwikkelen, waarbij dit per individu wordt aangepast aan het persoonlijke opleidingsplan. Deze stage ervoor dat je goed voorbereid aan de slag kan als een algemeen gynaecoloog in een perifeer ziekenhuis doordat je op een veilige manier veel zelfstandigheid verkrijgt, maar ook je rol als supervisor kan ontwikkelen. Naast de medisch inhoudelijke facetten is de vakgroep Gynaecologie opvallend actief en stimulerend in onder andere innovatie van zorg, wetenschap en leiderschap. Je wordt echt uitgedaagd en geënthousiasmeerd om hier zelf ook een steentje aan bij te dragen!

Ervaringsverhaal stagebegeleider: Ons vak als gynaecoloog verandert. Wij specialiseren ons steeds meer op een bepaald deelgebied binnen ons vak, en dat start al in de opleiding. Vanuit mijn achtergrond als tropenarts hebben we deze stage ontwikkeld vanuit de visie dat er ook behoefte is aan generalisten binnen de gynaecologie. Mijn naam is Jorik Vellekoop, gynaecoloog sinds 2011 en binnen onze vakgroep ben ik actief binnen de urogynaecologie. Als tropenarts heb ik gewerkt in Iran en Afghanistan, en sinds ik gynaecoloog ben werk ik gedurende ruim 2 maanden per jaar met name in Afrika. De laatste 5 jaar heb ik mij bekwaamd in de obstetrische fistel chirurgie, waar operaties vaak een mix zijn van gynaecologie, urologie en colorectale chirurgie. Vandaar dat deze stage mij enthousiast maakt om de operatieve vaardigheden van de differentiant zo breed mogelijk aan te bieden.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling