terug

Differentiatiestage Benigne gynaecologie

Minimaal invasieve chirurgie

Duur
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Als enthousiaste gynaecoloog in opleiding met wens tot verdieping in de minimaal invasieve chirurgie ben jij als differentiant van harte welkom in het Zuyderland MC. De vakgroep gynaecologie/verloskunde van het Zuyderland Medisch Centrum is een enthousiaste vakgroep met wens tot voortdurende innovatie en ontwikkeling. Dit met behoud van een goede werk-privé-balans en een veilig en inspirerend opleidingsklimaat. Jij wordt als differentiant uitgenodigd hierin te participeren.

In 2019 zijn wij al eerste centrum in Nederland gestart met de vNOTES chirurgie. Inmiddels hebben wij onze leercurve doorlopen en wordt deze nieuwe techniek landelijk geïmplementeerd en geëvalueerd. Tot nu vindt er jaarlijks een vNOTES cursus voor gynaecologen plaats in het Zuyderland MC. Als differentiant sta je vooraan bij de ontwikkelingen op het gebied van vNOTES, natuurlijk krijg je zelf ook de mogelijkheid je te bekwamen in deze veelbelovende techniek. Zowel de vNOTES hysterectomie als de adnexchirurgie.

Tijdens dit differentiatie/opleidingsjaar is Nicol Smeets je aanspreekpunt, je (specifieke) wensen worden besproken en individuele leerdoelen geformuleerd. Je voortgang wordt nauwgezet bewaakt. Participatie in wetenschappelijke/doelmatigheidsprojecten wordt vanzelfsprekend gestimuleerd.

Wat mag je van de differentiatiejaar verwachten:

Binnen deze differentiatie stage ligt het accent op het verbeteren en bekwaam voelen van endoscopische skills. Het accent zal liggen op de totale laparoscopische hysterectomie, eenvoudige en complexe adnex chirurgie endoscopisch. Doel van deze differentiatiestage is het behalen van zelfstandigheidsniveau 2 voor de laparoscopische hysterectomie, complexe benigne adnex chirurgie en uitgebreidere adhesiolysis en spilvrij opereren. Het opzoeken en vrij leggen van retroperitoneale structuren komt eveneens aan de orde. Verder is het doel om het zelfstandigheidsniveau 2 en 3 voor level 1-2 ingrepen voor hysteroscopische resecties te bepalen. Vanzelfsprekend zijn er verder goede mogelijkheden om eigen patiënten te vervolgen door het pre-, per- en postoperatieve traject. 

Op geleide van je eigen ambities, stel je je individuele opleidingsplan op. Er worden op maat opgestelde EPA's opgesteld, zodat je je eigen leerdoelen kan behalen en je eigen accenten kan leggen. Daarnaast werk je ook 1 of meerdere thema's uit, ook hier op geleide van je ambitie. Natuurlijk is consolidatie ook onderdeel van het opgestelde opleidingsplan. In het rooster is er standaard ruimte voor differentiatie dagen, deze vul je samen met je begeleider in. Het is mogelijk deze dagen discipline overstijgend, kliniek overstijgend, dan wel op een andere manier in te vullen. Zodat ze een zinvolle aanvulling zijn voor je differentiatie.

In het rooster is er ruimte voor een oudste-jongste constructie op de operatiekamers, hiermee behaal je je eigen praktische leerdoelen, evenals leerdoelen als supervisor. Ook behoort een eigen OK-programma tot de mogelijkheden.

Tevens zal de AIOS deelnemen aan het maandelijkse benigne gynaecologie overleg en het maandelijkse MDO-endometriose met het MUMC.

Hoe ga ik leren?

De vakgroep van het Zuyderland MC bestaat uit 14 gynaecologen, 1 fellow (bekkenbodem) en 1-2 Chef de Clinique. Er wordt op twee hoofdlocaties gewerkt, Heerlen en Sittard-Geleen. Daarnaast wordt er nog anderhalvelijnszorg geleverd in het Pluspunt in Heerlen. De poliklinische zorg wordt op alle locaties in de volle breedte aangeboden. Op locatie Heerlen ligt het accent verder op de planbare en acute zorg (behandelkamer, operatiekamer) en de verloskundige zorg (Geboortecentrum). Op locatie Sittard-Geleen, ligt het accent op de poliklinische zorg, er is ook een poliklinische behandelkamer en een zwangere-dagcentrum.

Wij zijn onderdeel van het OOR-ZON, in het Zuyderland wordt het perifere deel van de opleiding Obstetrie en Gynaecologie aangeboden. De opleiders zijn Martine Wassen (opleider) en Nicol Smeets (waarnemend opleider). Cluster breed wordt er vier maal per jaar wordt er een regionale refereeravond georganiseerd en vijf maal per jaar Clusteronderwijs, een onderwijsdag, tevens jaarlijks het Clustersymposium. Lokaal is het onderwijs als volgt georganiseerd: tweewekelijks middagonderwijs gegeven door een van de gynaecologen in het kader van een maandelijks gekozen thema, wekelijks protocol/wetenschap/overige bespreking, daarnaast wekelijks PICO/CAT besprekingen door co-assistenten. Tevens wordt er door de Zuyderland Academie discipline overstijgend onderwijs georganiseerd. Het kwaliteitsportaal (huisnet) bevat alle protocollen, die periodiek een update krijgen en gemakkelijk toegankelijk zijn.

De vakgroep neemt deel aan de evaluatiecyclus volgens de format van het Leerhuis, de vakgroep- en de leden worden afwisselend geëvalueerd middels de Di-rect en de MCTQ methodes. De uitkomsten worden in het vakgroep overleg en in de arts-assistentenvergadering besproken. Er wordt tweejaarlijks op maat een TT-training op maat georganiseerd voor de vakgroep en AIOS. Er vindt vier maal per jaar een complicatiebespreking plaats. Wij participeren actief binnen de diverse landelijke onderzoekslijnen van het Consortium obstetrie en gynaecologie. Daarnaast zijn er ook vele lokale wetenschapelijke initiatieven. De vakgroep publiceert jaarlijks een jaarverslag, dit is op te vragen via ons secretariaat: gynaecologie@zuyderland.nl .

Na het startgesprek en je inwerkperiode zal in het begin van je differentiatiejaar tweewekelijkse evaluaties plaatsvinden. Nadat dit niet meer nodig blijkt worden de evaluatiemomenten in onderling overleg afgesproken. Vier maal per jaar vindt er een opleidingsgesprek plaats, aan de hand van het regionale opleidingsdocument en de gegevens in RECONCEPT, wordt je voortgang besproken. De reguliere evaluaties worden opgeslagen in RECONCEPT, de gehele vakgroep participeert hierin. De vakgroep vindt het belangrijk dat je veilig kan groeien naar zelfstandigheid binnen de door jou gestelde doelen. De behaalde competenties worden besproken tijdens de OOG-bespreking, waarna de mate van supervisie hierop wordt aangepast.

De differentiant bezoekt congressen en cursussen, waarbij het geven van voordrachten wordt gestimuleerd. Er is op de werkplek een boxtrainer en een virtual reality trainer (Simendo) beschikbaar, evenals Symify modules, de differentiant wordt geacht deze te gebruiken, c.q. te doorlopen. Tijdens de jaarlijkse maand van de laparoscopie worden de vaardigheden getoetst.

Binnen de vakgroep obstetrie en gynaecologie is er een actieve, hechte arts-assistentengroep. De groep heeft veel inbreng in de eigen opleiding. Elk kwartaal is er een genotuleerde opleidingsvergadering met participatie van de gehele vakgroep. Daarnaast vindt er tussendoor informeel overleg plaats met de arts-assistenten en de opleiders, zo nodig wordt de frequente verhoogd. Een arts-assistentenvertegenwoordiger is actief aanwezig tijdens het maandelijkse vakgroepoverleg. Actiepunten worden aangepakt middels de PDCA-methode. De sfeer is veilig en open, tijdens overlegmomenten (overdracht, vergadering) evenals gedurende de dagelijkse activiteiten/samenwerking.

Show-and-tell

Het Zuyderland Medisch Centrum is een groot perifeer opleidingsziekenhuis, ontstaan na de fusie tussen het Atrium Medisch Centrum en het Orbis Medisch Centrum. De voormalige maatschappen waren reeds opleidingsgericht met aandacht voor kwaliteit en innovatie. Door de fusie is een enthousiaste vakgroep Obstetrie en Gynaecologie ontstaan, die de uitbreiding van de patientenpopulatie ziet als een mogelijkheid tot verdere taakdifferentiering en verdieping. Waaruit toename van kwaliteit van zorg en opleiding voortvloeit. Zo mogelijk is de minimaal invasieve benadering de standaard. Dit is zichtbaar in de aantallen minimaal invasieve ingrepen. Sinds 2016 is sedatie op de poliklinische operatiekamers gestructureerd mogelijk, hierdoor heeft er een opmerkelijke verschuiving naar de poliklinische setting plaatsgevonden. De polikliniek is goed georganiseerd, het is goed mogelijk je eigen patiënten te vervolgen, zelf te behandelen en de follow up uit te voeren. Bij voldoende deskundigheid volgt toename zelfstandig werken en supervisie van minder ervaren collega's.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling